Zöldbab

Kezdőlap » Zöldségek » Zöldbab
Zöldbab

Név és azonosítás

Magyar név: Zöldbab, Veteménybab
Latin név: Phaseolus vulgaris
Növénycsalád: Hüvelyesek (Fabaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Bokros (bokorbab) vagy futó (karós bab)
Növekedési magasság/méret: Bokorbab: 30-50 cm, Futóbab: 2-3 méter
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet igényel
Vízigény: Közepes, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Laza, humuszban gazdag talaj
Talaj pH igény: Enyhén savanyú vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, minimum hőmérséklet: 10-12°C

időzítés

Vetési időszak: Április közepe – június közepe
Palántázási időszak: Nem jellemző (általában helybevetéssel termesztik)
Kiültetési időszak: Csak palántanevelés esetén: május közepe után

technika

Vetési módszer: Helybevetés, 3-4 cm mélyen
Vetési mélység: 3-4 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-10 nap, 18-22°C optimális
Csírázási arány/sikeresség: Magas (80-90%)

Térköz

Sortávolság: Bokorbab: 40-50 cm, Futóbab: 70-80 cm
Tőtávolság: Bokorbab: 5-8 cm, Futóbab: 15-20 cm
Területigény: Közepes, bokorbab esetén kisebb, futóbab esetén nagyobb

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Hetente 1-2 alkalommal, bőségesen, különösen virágzás és termésképzés idején
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek túlzott nedvesítését, inkább tő mellé öntözzünk. Virágzáskor kiemelten fontos a megfelelő vízellátás.

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes, nem túl nitrogénigényes
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya (a vetés előtt), virágzástól kezdve káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Vetés előtt alaptrágya, virágzás kezdetekor foszfor- és káliumdús kiegészítés

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem szükséges
Támrendszer igénye: Bokorbab esetén nem szükséges, futóbab esetén 2-2,5 m magas támrendszer (karó, háló vagy lugas)
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres sekély kapálás, gyommentesen tartás különösen a fiatal növények esetében
Mulcsozás: Ajánlott, segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomosodás megelőzésében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől a betakarításig 50-70 nap (fajtától függően)
Betakarítási időszak: Július elejétől szeptember végéig (fajtától és vetési időtől függően)
Érés jelei: A hüvelyek megfelelő méretűek (fajtától függően), még zsengék, de a magok már jól kivehetők. A hüvely könnyen kettétörhető, „roppanós”.

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Frissen szedve 5-7 nap, hűtőben 1-2 hét
Optimális tárolási feltételek: 5-7°C között, 90-95% páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Hűtőszekrényben nedves kendőbe csomagolva, fagyasztva (előfőzés után), befőzve, szárítva (érett szemek)

Gyakori kártevők

Fekete bablevéltetű (Aphis fabae):
Felismerés: A levelek fonákján és a hajtásvégeken megjelenő fekete vagy sötétbarna levéltetvek csoportos kolonizációja. A levelek összesodródnak, torzulnak.
Védekezés: Természetes ellenségek támogatása, levéltetű elleni növényi főzetek (csalán, fokhagyma), szükség esetén rovarölő szerek alkalmazása.


Babrakatka (Tetranychus urticae):
Felismerés: A leveleken apró sárga pöttyök jelennek meg, később a levél elszárad. A levél fonákján szabad szemmel alig látható atkák és finom szövedék figyelhető meg.
Védekezés: Rendszeres öntözés (az atkák a száraz körülményeket kedvelik), szükség esetén atkaölő szerek.

Gyakori betegségek

Babmozaik vírus:
Tünetek: A leveleken sárga-zöld mozaikszerű foltok, a levelek torzulása, a növény fejlődésének lassulása.
Védekezés: Megelőzés – vírusmentes vetőmag használata, levéltetvek elleni védekezés (vírusvektor), fertőzött növények azonnali eltávolítása.


Bab antracnózis (Colletotrichum lindemuthianum):
Tünetek: A leveleken, szárakon és hüvelyeken barnásvörös, besüppedő foltok jelennek meg, amelyek később szürkésfehér középpontúvá válnak.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, vetésforgó alkalmazása, egészséges vetőmag használata, gombaölő szerek alkalmazása.

Kedvező társnövények

Sárgarépa: Kölcsönösen előnyös együttállás, a sárgarépa illatanyagai távol tartják a babkártevőket
Uborka: A bab nitrogénnel gazdagítja a talajt, ami előnyös az uborkának
Káposzta: A bab talajjavító hatása előnyös a káposztaféléknek
Burgonya: A bab távol tartja a burgonyabogarat

Kerülendő társnövények

Hagyma, fokhagyma: Gátolják a bab fejlődését, nem kedvező az együttes termesztésük
Borsó: Hasonló kártevők és betegségek, valamint tápanyagigény miatt kerülendő
Édeskömény: Allelopatikus hatása miatt gátolja a bab fejlődését

Mikor kell szedni a zöldbabot?
A zöldbabot akkor érdemes szedni, amikor a hüvelyek már elérték a fajtára jellemző méretet, de még zsengék. Ha ujjunk közt összenyomva könnyen „roppan”, akkor megfelelő az állapota. Ha a magok már túl nagyok és a hüvely kezd száradni, akkor már túlérett zöldbabként, de alkalmas lehet szárazbabként való felhasználásra.


Miért sárgulnak a babom levelei?
A bablevelek sárgulásának több oka lehet: túlöntözés vagy pangó víz a gyökérzónában, tápanyaghiány (különösen nitrogén-, vas- vagy magnéziumhiány), kártevők vagy betegségek jelenléte. Ellenőrizze a talaj nedvességtartalmát, és ha szükséges, javítsa a vízelvezetést. Tápanyaghiány esetén használjon kiegyensúlyozott összetételű lombtrágyát.


Hogyan előzzem meg, hogy a babhüvelyek „szálkásak” legyenek?
A „szálkásodás” gyakran a túl késői szedés vagy vízhiány miatt alakul ki. Gondoskodjon a bab egyenletes vízellátásáról, különösen a hüvelyképződés időszakában. Mindig időben szedje le a hüvelyeket, ne hagyja túlérni őket. Válasszon kifejezetten szálkamentes fajtákat, mint például a ‘Blue Lake’ vagy a ‘Contender’ fajták.