ZELLER

Kezdőlap » Zöldségek » Zeller
zeller

Név és azonosítás

Magyar név: Zeller
Latin név: Apium graveolens
Növénycsalád: Ernyősvirágzatúak (Apiaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldségnövény
Életciklus: Kétnyári (termesztésben egynyáriként kezelik)
Növekedési forma: Tőlevélrózsás, erős gyökérzettel
Növekedési magasság: 30-60 cm
Nehézségi szint: 4/5 (igényes növény)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, félárnyékos
Vízigény: Magas (rendszeres, bőséges öntözést igényel)
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag, mélyrétegű
Talaj pH igény: Semleges, enyhén lúgos (pH 6,5-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Gumós zeller: -5°C-ig, szárzeller: fagyérzékeny

időzítés

Vetési időszak: Február vége – március eleje (palántaneveléshez)
Palántázási időszak: Április vége – május eleje
Kiültetési időszak: Május közepe – június eleje (fagyveszély után)

technika

Vetési módszer: Palántanevelés ajánlott
Vetési mélység: 0,5-1 cm (sekély vetés)
Csírázási idő: 14-21 nap
Csírázási hőmérséklet: 18-20°C
Csírázási sikeresség: Közepes (régi mag gyengén csírázik)

Térköz

Sortávolság: 30-40 cm
Tőtávolság: 25-30 cm
Területigény: Közepes, de mélyre hatoló gyökérzet

Öntözés

Öntözés gyakorisága: Hetente 2-3 alkalommal
Öntözés mennyisége: Bőséges, egyenletes (talaj ne száradjon ki)
Speciális öntözési igények: Egyenletes nedvességet igényel, de pangó vizet nem tolerálja

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Magas (tápanyagigényes növény)
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya alaptrágya, káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágya, növekedési időszakban 2-3 alkalommal fejtrágyázás

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyommentesen tartás
Mulcsozás: Ajánlott a nedvesség megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében
Egyéb: Gumós zeller esetén javasolt a föld kitakarása a gumó tetejéről, szárzellernél a halványítás

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő: 140-180 nap (gumós zeller), 100-120 nap (szárzeller)
Betakarítási időszak: Szeptember végétől a fagyokig (gumós zeller), nyártól őszig folyamatosan (szárzeller)

Érés jelei:
Gumós zeller: 8-12 cm átmérőjű gumó
Szárzeller: 20-30 cm magas levélnyél

Tárolás

Tárolhatóság időtartama:
Gumós zeller: 4-6 hónap hűvös, nedves helyen
Szárzeller: 2-3 hét hűtőben

Optimális tárolási feltételek: 0-1°C, 90-95% páratartalom, homokba ágyazva vagy pincében

Gyakori kártevők

Levéltetvek
Felismerés: Levelek fonákján apró rovarok, torzuló levelek
Védekezés: Természetes ellenségek támogatása, szappanos lemosás, növényi főzetek

Zellermoly
Felismerés: Aknázó járatok a leveleken
Védekezés: Megelőzésként védőhálós takarás, biológiai növényvédelem

Gyakori betegségek

Szeptóriás levélfoltosság
Tünetek: Apró barna foltok a leveleken, amelyek összefolynak
Védekezés: Vetésforgó betartása, ellenálló fajták választása, réztartalmú szerek

Zeller mozaikvírus
Tünetek: Mozaikszerű levélelszíneződés, növekedési rendellenességek
Védekezés: Vírusmentes szaporítóanyag használata, vektorok (levéltetvek) elleni védekezés

Lisztharmat
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken
Védekezés: Megfelelő térállás, jó légmozgás biztosítása, kéntartalmú szerek alkalmazása

Kedvező társnövények

Káposzta
Paradicsom
Hagyma
Spenót
Saláta

Kerülendő társnövények

Krumpli
Kukorica
Sárgarépa
Petrezselyem (más ernyősök)
Miért marad kicsi a zellergumóm annak ellenére, hogy rendszeresen öntözöm?
A zeller gumójának fejlődését több tényező gátolhatja: túl meleg időjárás a kezdeti fejlődési szakaszban, tápanyagban szegény talaj, túl korai vagy túl késői ültetés, valamint a vízhiány/túlöntözés. Leggyakoribb a nem elegendő tápanyag, különösen a kálium hiánya.

Milyen mélyen kell ültetni a zellerpalántákat?
A zellerpalántákat úgy ültesse, hogy a szívlevelek a talajszint felett maradjanak, a gyökérnyak éppen a talajfelszínnel egy szintben legyen. A túl mély ültetés rothadást okozhat, a túl sekély pedig kiszáradást.

Mikor kell megkezdeni a gumós zeller betakarítását?
A gumós zellert az első komolyabb fagyok előtt, általában szeptember végétől november elejéig érdemes betakarítani, amikor a gumó átmérője eléri a 8-12 cm-t. Kivárható az első gyenge fagyig (-2°C-ig), mert ez javíthatja az ízét, de erősebb fagyok már károsíthatják a termést.