Vöröshagyma

Kezdőlap » Zöldségek » Vöröshagyma
Vöröshagyma

Név és azonosítás

Magyar név: Vöröshagyma
Latin név: Allium cepa
Növénycsalád: Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldségnövény
Életciklus: Kétnyári (általában egynyáriként termesztve)
Növekedési forma: Üreges, hengeres levelű, hagymás
Növekedési magasság/méret: 30-100 cm, hagymatest 5-10 cm átmérőjű
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet igényel
Vízigény: Közepes vízigényű, rendszeres, egyenletes öntözést igényel
Talajtípus: Közepesen kötött, humuszban gazdag talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelt télállóság, fiatal növény áttelelhet, kifejlett hagyma jól tárolható

időzítés

Vetési időszak: Február vége – március eleje (magról), augusztus-szeptember (dughagymáról tavaszra)
Palántázási időszak: Nem jellemző
Kiültetési időszak: Március-április (dughagymáról)

technika

Vetési módszer: Magról vagy dughagymáról, sorba vetve
Vetési mélység: Mag: 1-2 cm, dughagyma: a csúcs a talajszinten legyen
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-14 nap, optimális csírázási hőmérséklet 15-20°C
Csírázási arány/sikeresség: 70-80% megfelelő körülmények között

Térköz

Sortávolság: 25-30 cm
Tőtávolság: 8-15 cm (fajtától és termesztési céltól függően)
Területigény: Közepes, 1 m² területen kb. 80-100 növény termeszthető

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözés, heti 1-2 alkalommal, hagymafejképződéskor kisebb vízmennyiség
Speciális öntözési igények: Betakarítás előtt 2-3 héttel az öntözést csökkenteni, majd megszüntetni

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes tápanyagigény
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya a talaj előkészítésénél, vegetáció során káliumban gazdag trágyázás
Trágyázás időzítése: Alaptrágya vetés/ültetés előtt, fejtrágyázás a hagymafejképződés kezdetekor

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel metszést
Támrendszer igénye: Nem igényel támrendszert
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és sekély kapálás szükséges
Mulcsozás: Hasznos a gyomosodás és a talajnedvesség megőrzése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: 110-150 nap (fajtától függően)
Betakarítási időszak: Július vége – augusztus (magról vetett), június-július (dughagymás)
Érés jelei: A szárak megdőlnek, megsárgulnak és elszáradnak, a hagymafej jól kifejlett és a külső pikkelylevelek szárazak

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: 6-8 hónap (fajtától és tárolási körülményektől függően)
Optimális tárolási feltételek: Száraz, hűvös (0-5°C), jól szellőző helyen, 65-70% relatív páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Fonott copfban felfüggesztve, hálós zsákban, jól szellőző ládában, rekeszekben egy rétegben

Gyakori kártevők

Hagymalégy (Delia antiqua):
Felismerés: A levelek sárgulnak, hervadnak, a hagyma puhul, rothadásnak indul. A lárvák fehér, lábatlan nyüvek, amelyek a hagymába rágnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, korai vetés, dughagymás termesztés, rovarölő szerek használata, hagymafélék közé sárgarépa ültetése.


Hagymathrips (Thrips tabaci):
Felismerés: Ezüstös foltok a leveleken, a növekedés lelassul. A kártevők apró (1-2 mm), sárga vagy barnás rovarok.
Védekezés: Rendszeres öntözés, megfelelő tápanyag-ellátottság, ragadozó atkák telepítése, szükség esetén inszekticides kezelés.

Gyakori betegségek

Hagymaperonoszpóra (Peronospora destructor):
Tünetek: A leveleken világoszöld vagy sárgás foltok jelennek meg, amelyek később kiszáradnak. Nedves időben szürkés-lilás penészréteg képződik a levélfelületen.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, szellős ültetés, reggeli öntözés, réztartalmú gombaölő szerek használata.


Fuzáriumos rothadás (Fusarium oxysporum):
Tünetek: A hagyma gyökere barnul, rothadásnak indul, a külső pikkelylevelek sárgulnak, a hagyma puha lesz, kellemetlen szagú.
Védekezés: Egészséges vetőanyag használata, vetésforgó betartása (4-5 év), jó vízgazdálkodású talaj kialakítása, gombás fertőzésre nem fogékony fajták választása.

Kedvező társnövények

Sárgarépa: Kölcsönösen védik egymást a kártevőktől, a sárgarépa távol tartja a hagymalegyet
Cékla: Jól megférnek egymás mellett, nem befolyásolják negatívan egymás növekedését
Saláta: Jó térkihasználást tesz lehetővé, mivel sekély gyökérzetű
Eper: A hagyma illatanyagai távol tartják az epernövény kártevőit

Kerülendő társnövények

Bab és borsó: A pillangósok fejlődését gátolja a hagyma
Káposzta és rokonai: Tápanyagokért versenyeznek, növekedési problémákat okozhatnak egymásnak
Más hagymafélék: Azonos betegségek és kártevők miatt nem ajánlott együtt termeszteni

Miért „sírunk” hagymavágáskor?
A hagyma sejtjeinek sérülésekor kénvegyületek szabadulnak fel, amelyek a levegő nedvességével reakcióba lépve kénsavat képeznek. Ez az anyag irritálja a szemet, ami könnyezést vált ki. Csökkenthető a hatás, ha a hagymát hűtőben tároljuk vágás előtt, éles késsel dolgozunk, vagy víz alatt vágjuk.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy a vöröshagyma felmagozzon?
A vöröshagyma kétéves növény, a második évben hoz magszárat. Ha erre utaló jeleket (vastag központi szár kialakulása) lát, csípje vagy vágja ki a közepéből a fejlődő magszárat. Hosszú távon megfelelő fajtaválasztással, optimális öntözéssel és trágyázással, valamint időben történő betakarítással előzhető meg.


Miért lyukasak a hagymáim?
A lyukas, üreges hagyma általában az egyenetlen vízellátás következménye. Ha a növekedési időszakban váltakozik a szárazság és a bőséges víz, a hagyma nem tud egyenletesen fejlődni. Megoldás: egyenletes, rendszeres öntözés, valamint mulcsozás a talajnedvesség megőrzése érdekében.