Uborka

Kezdőlap » Zöldségek » Uborka
Uborka

Név és azonosítás

Magyar név: Uborka
Latin név: Cucumis sativus L.
Növénycsalád: Tökfélék (Cucurbitaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Kúszó szárú, indás
Növekedési magasság/méret: Futó fajtáknál 1,5-2 méter, bokor fajtáknál 30-60 cm
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézség)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet igényel (napi minimum 6-8 óra direkt napfény)
Vízigény: Magas (egyenletes, rendszeres öntözést igényel)
Talajtípus: Lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag, humuszos talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, meleg igényes növény (min. 12-15°C)

időzítés

Vetési időszak: Palántaneveléshez március közepe-április eleje, szabadföldi vetéshez május eleje-közepe
Palántázási időszak: Április közepe-május közepe (fagyok után)
Kiültetési időszak: Május közepétől, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 15°C fölé emelkedik

technika

Vetési módszer: Palántaneveléssel vagy közvetlen helybe vetéssel (fészekbe)
Vetési mélység: 1,5-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-10 nap, optimális csírázási hőmérséklet 24-28°C
Csírázási arány/sikeresség: Általában magas, 85-95% megfelelő körülmények között

Térköz

Sortávolság: Támrendszeres termesztésnél 100-120 cm, bokor típusúaknál 80-100 cm
Tőtávolság: Támrendszeres fajtáknál 30-40 cm, bokor típusúaknál 50-60 cm
Területigény: Egy növény kb. 0,3-0,5 négyzetméter területet igényel

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözést igényel, hetente 2-3 alkalommal, alkalmanként kb. 10-15 liter/m²
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek locsolását (lisztharmat megelőzése miatt), lehetőleg csöpögtető öntözést vagy tövenként öntözést alkalmazzunk

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes-magas (tápanyagigényes növény)
Javasolt trágyatípusok: Ültetés előtt szerves trágya, később káliumban gazdag műtrágya a termésképzéshez
Trágyázás időzítése: Alaptrágya ültetés előtt, fejtrágyázás virágzáskor és terméskötődéskor

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Támrendszeres uborkánál célszerű a főhajtás végét visszacsípni 2 m magasságban, az oldalhajtásokat 40-50 cm után szintén visszacsípni
Támrendszer igénye: Futó fajtáknál szükséges (háló, rács, zsineg vagy bambusz támasz)
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres, óvatos kapálás a gyökerek védelme érdekében
Mulcsozás: Ajánlott szalma, szalmás marhatrágya vagy fekete fólia alkalmazása

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 45-70 nap (fajtától függően)
Betakarítási időszak: Június közepétől szeptember végéig, folyamatosan
Érés jelei: Fajtától függően a megfelelő méret elérése (kovászolni való: 5-8 cm, salátauborka: 15-20 cm, konzervuborka: 3-12 cm)

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Rövid, frissen 1-2 hétig hűtőben
Optimális tárolási feltételek: 10-12°C, 90-95% relatív páratartalom
Különböző tárolási módok: Frissen hűtőben, savanyítva (kovászolva, ecetesen, fermentálva) hosszabb ideig eltartható

Gyakori kártevők

Uborka-levéltetű:
Felismerés: Főként a fiatal levelek fonákán szívogatnak, a levelek torzulnak, besodródnak, ragadós mézharmat borítja a felületüket.
Védekezés: Természetes ellenségek betelepítése (katicabogár, fátyolka), csalánleves permetezés, súlyosabb esetben növényvédő szerek alkalmazása.


Takácsatka:
Felismerés: Apró pókok, fehér, finom hálószerű szövedék a levelek fonákán, sárgás-fehéres foltok a leveleken.
Védekezés: Rendszeres vízpermet a levelek fonákára, csalánlé permetezés, súlyosabb esetben atkaölő szerek használata.

Gyakori betegségek

Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, később a száron és terméseken is. A levelek sárgulnak, elszáradnak.
Védekezés: Megelőzésként jó szellőzés biztosítása, reggeli öntözés kerülése, tejsavós permetezés (1:10 arányban vízzel hígítva), komoly fertőzés esetén gombaölő szerek.


Uborka mozaik vírus:
Tünetek: Sárga-zöld mozaikos mintázat a leveleken, torzult, gödrös levelek, satnya termések.
Védekezés: Rezisztens fajták választása, fertőzött növények azonnali eltávolítása, vektorok (levéltetvek) elleni védekezés, eszközök fertőtlenítése.

Kedvező társnövények

Kukorica: Árnyékot és támasztékot biztosít, elősegíti a növekedést
Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat, amelyek segítenek a kártevők elleni védekezésben
Bab: Nitrogénnel gazdagítja a talajt, különösen a bokor fajtájú uborka mellé jó
Napraforgó: Árnyékot ad, és vonzza a beporzó rovarokat

Kerülendő társnövények

Burgonya: Növeli a gombás betegségek kockázatát
Paradicsom: Hasonló betegségekre fogékonyak, növelik egymás fertőződési esélyét
Sárgadinnye, görögdinnye: Keresztbeporzódhatnak, rontva a termés minőségét

Miért sárgulnak az uborka levelei?
Az uborka leveleinek sárgulása több okból is bekövetkezhet: tápanyaghiány (különösen nitrogén vagy vas), túlöntözés vagy éppen vízhiány, gombás betegségek, illetve túl alacsony hőmérséklet. Először ellenőrizzük az öntözési gyakorlatunkat, biztosítsunk egyenletes vízellátást, majd ha szükséges, adjunk tápanyag-utánpótlást, különösen nitrogénben gazdag szerves trágyát vagy komposztot.


Hogyan előzhető meg az uborka termésének görbülése?
Az uborka termésének görbülése általában egyenetlen vízellátás vagy tápanyaghiány következménye, esetleg ha a termés az egyik oldalon akadályba ütközik növekedés közben. Biztosítsunk egyenletes öntözést, különösen a termésképzés időszakában, használjunk mulcsot a talajnedvesség megőrzésére, és győződjünk meg arról, hogy a termések szabadon tudnak fejlődni.


Mikor kell leszedni a kovászolni való uborkát?
A kovászolnivaló uborkát akkor érdemes leszedni, amikor eléri az 5-8 cm hosszúságot, a héja még vékony és a színe élénkzöld. Lehetőleg reggel szedjük, amikor a legtöbb benne a nedvesség, és a termés feszes, ropogós. A szedésnél használjunk éles kést vagy metszőollót, és hagyjunk egy kis szárrészt a termés végén, hogy tovább elálljon.