Sütőtök

Kezdőlap » Zöldségek » Sütőtök
Sütőtök

Név és azonosítás

Magyar név: Sütőtök
Latin név: Cucurbita maxima
Növénycsalád: Tökfélék (Cucurbitaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Indás, kúszó
Növekedési magasság/méret: Indái több méter hosszúra nőhetnek, termése 2-10 kg tömegű
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet kedvel
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Laza, porhanyós, tápanyagokban gazdag
Talaj pH igény: 6,0-6,8 (enyhén savas vagy semleges)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny

időzítés

Vetési időszak: Április vége – május eleje
Palántázási időszak: Március közepétől áprilisig
Kiültetési időszak: Május közepétől (fagyosszentek után)

technika

Vetési módszer: Fészekbe vetés vagy palántanevelés
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 5-10 nap, legalább 12-15°C talajon
Csírázási arány/sikeresség: 70-80%

Térköz

Sortávolság: 1,5-2 méter
Tőtávolság: 1,5-2 méter
Területigény: 6-10 m² növényenként

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres öntözés, különösen a virágzás és termésképződés idején
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek öntözését a betegségek megelőzése érdekében

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Magas
Javasolt trágyatípusok: Érett istállótrágya, komposzt, szarvasmarhatrágya granulátum
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt az ültetőfészekbe, majd a növekedési időszak alatt szükség szerint

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Általában nem szükséges
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomtalanítás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott a talaj páratartalmának megőrzése és a gyomok visszaszorítása érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: 90-120 nap
Betakarítási időszak: Szeptember közepétől november elejéig
Érés jelei: A termés színe fajtától függően jellegzetessé válik, a héj megkeményedik, kopogtatásra kongó hangot ad, a szár kezd elszáradni

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: 2-6 hónap (fajtától függően)
Optimális tárolási feltételek: Száraz, hűvös (10-15°C), fagymentes, jól szellőző helyiség
Különböző tárolási módok: Egészben tárolás, feldolgozott állapotban fagyasztás

Gyakori kártevők

Uborkabogár:
Felismerés: Apró bogarak, amelyek a leveleket károsítják, lyukakat rágnak rajtuk
Védekezés: Biológiai védelem, megfelelő vetésforgó alkalmazása, szükség esetén rovarölő szerek használata


Levéltetű:
Felismerés: A levelek fonákján megtelepedő apró, szívogató rovarok, melyek hatására a levelek torzulnak
Védekezés: Természetes ellenségek támogatása, szappanos lemosás, kompatibilis növényvédő szerek használata

Gyakori betegségek

Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, amely később barnássá válik
Védekezés: Megelőzésként kerüljük a levelek öntözését, megfelelő légmozgás biztosítása


Peronoszpóra:
Tünetek: Sárgás foltok a levelek felszínén, alul szürkés penészréteg
Védekezés: Megfelelő vetésforgó, szellős ültetés, nedves időben gombaölő szerek használata

Kedvező társnövények

Kukorica: Árnyékot és szélfogót biztosít
Napraforgó: Szélvédelmet nyújt
Bab: Nitrogénnel gazdagítja a talajt
Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat

Kerülendő társnövények

Burgonya: Hasonló betegségekre fogékonyak
Paradicsom: Versenghetnek a tápanyagokért, hasonló kórokozók támadhatják meg
Uborka: Hasonló betegségekre és kártevőkre érzékeny

Mikor a legfinomabb a sütőtök?
Általában akkor a legfinomabb, ha legalább egyszer már megcsípte a dér, de ez fajtától függően változhat. Az érettség biztos jele, ha a héj kemény és kopogtatásra kongó hangot ad.


Hogyan lehet növelni a sütőtök termésmennyiségét?
A terméshozam növeléséhez biztosítsuk a rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást. A virágok beporzását segíthetjük méhbarát környezet kialakításával. Az indák végeit érdemes visszacsípni néhány termés kialakulása után, hogy a növény energiáját a meglévő termések növelésére fordítsa.


Miért sárgulnak a sütőtök levelei?
A levelek sárgulásának több oka lehet: tápanyaghiány, túlöntözés vagy alulöntözés, betegségek (például peronoszpóra), vagy természetes öregedés a szezon végén. Érdemes ellenőrizni a talaj nedvességtartalmát és tápanyag-ellátottságát, valamint figyelni a betegségek jeleit.