Spenót

Név és azonosítás
Latin név: Spinacia oleracea
Növénycsalád: Libatopfélék (Chenopodiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári (ritkán kétnyári)
Növekedési forma: Rozettás, felálló levélzettel
Növekedési magasság/méret: 20-40 cm
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Humuszban gazdag, középkötött
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagyálló (-5°C-ig)
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Nem jellemző a palántázásos termesztése
Kiültetési időszak: Közvetlen vetés esetén nem releváns
technika
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, 8-20°C között
Csírázási arány/sikeresség: Közepes-magas (70-85%)
Térköz
Tőtávolság: 5-10 cm
Területigény: Kis-közepes (egy 1×1 méteres ágyásban 30-40 növény)
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek locsolását, lehetőleg a tövénél öntözzük
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya vetés előtt, folyékony lombtrágyák a növekedési időszakban
Trágyázás időzítése: Vetés előtt alaptrágya, majd 3-4 héttel a vetés után kiegészítő tápanyagpótlás
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és sekély talajlazítás javasolt
Mulcsozás: Hasznos a talaj nedvességtartalmának megőrzésére és a gyomosodás csökkentésére
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Tavaszi vetésnél májustól júniusig, őszi vetésnél szeptembertől novemberig, enyhe tél esetén akár a téli hónapokban is
Érés jelei: Erőteljes, sötétzöld, kifejlődött levelek, legalább 5-8 levél megléte
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Hűtőben 0-4°C között, magas páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Frissen nedves kendőbe csomagolva hűtőben, blansírozás után fagyasztva, ritkábban szárítva
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Apró zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján, torzult, fodros levelek, ragacsos váladék a leveleken.
Védekezés: Csalánlé permetezés, szappanos vizes lemosás, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, súlyos fertőzés esetén növényi alapú rovarölő szerek.
Spenótlégy (Pegomyia hyoscyami):
Felismerés: Fehér lárvák, amelyek a levelek belsejében járatokat rágnak, barnás-fehéres foltok a leveleken.
Védekezés: Vetésforgó, talajfertőtlenítés, sárga ragacsos lapok kihelyezése, kártevőmentes vetőmag használata.
Gyakori betegségek
Peronoszpóra (Peronospora farinosa):
Tünetek: Sárgás foltok a levelek felszínén, a levelek fonákján szürkésfehér penészszerű bevonat.
Védekezés: Jó légmozgás biztosítása, túlöntözés elkerülése, megelőző réztartalmú permetezés, fertőzött növényi részek eltávolítása.
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, később barnuló, száradó levelek.
Védekezés: Megfelelő térállás, szellős ültetés, tejsavós vagy szódabikarbónás permetezés, súlyos esetben kéntartalmú szerek.
Társnövények
Kedvező társnövények
Bab és borsó: Jól kiegészítik egymást, mivel a hüvelyesek nitrogént kötnek meg a talajban
Retek: A retek gyors növekedése miatt jól társítható a lassabb fejlődésű spenóttal
Káposztafélék: Jól működik káposztákkal, brokkolival, karfiollal, más térszinten növekednek
Kerülendő társnövények
Mángold: Közeli rokonok, versenyeznek a tápanyagokért, hasonló kártevőik vannak
Burgonya: Nem kedvezően hatnak egymásra
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért sárgulnak a spenótleveleim?
A sárgulás leggyakoribb oka a vízhiány vagy a nitrogénhiány. Ellenőrizze az öntözési gyakorlatot és szükség esetén adjon nitrogéndús trágyát a növényeknek. Ritkábban a túlöntözés vagy gombás betegség is okozhat sárgulást.
Mikor a legjobb betakarítani a spenótot?
A spenótot akkor érdemes betakarítani, amikor a levelek már kifejlődtek, de még fiatalok és zsengék. Ideális esetben 5-8 leveles állapotban, mielőtt a növény magszárba indulna. A reggeli órákban betakarított levelek általában ropogósabbak és frissebb ízűek.
Magszárba ment a spenótom, mit tegyek?
A magszárba indulás természetes folyamat, különösen hosszú nappalok és meleg időjárás hatására. Ha a növény magszárba indul, a levelek íze keserűvé válhat. Érdemes a növényt ekkor eltávolítani, a magokat begyűjteni jövőbeli vetéshez, és a helyére új spenótot vetni, vagy más növényt ültetni.