Spenót

Kezdőlap » Zöldségek » Spenót
Spenót

Név és azonosítás

Magyar név: Spenót
Latin név: Spinacia oleracea
Növénycsalád: Libatopfélék (Chenopodiaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Levélzöldség
Életciklus: Egynyári (ritkán kétnyári)
Növekedési forma: Rozettás, felálló levélzettel
Növekedési magasság/méret: 20-40 cm
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)

Igények és feltételek

Fényviszony: Félárnyék, napos hely
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Humuszban gazdag, középkötött
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagyálló (-5°C-ig)

időzítés

Vetési időszak: Kora tavasz (március-április) és nyár vége/ősz eleje (augusztus-szeptember)
Palántázási időszak: Nem jellemző a palántázásos termesztése
Kiültetési időszak: Közvetlen vetés esetén nem releváns

technika

Vetési módszer: Egyenes sorokban, 1-2 cm mélyre
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, 8-20°C között
Csírázási arány/sikeresség: Közepes-magas (70-85%)

Térköz

Sortávolság: 20-30 cm
Tőtávolság: 5-10 cm
Területigény: Kis-közepes (egy 1×1 méteres ágyásban 30-40 növény)

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes nedvességet igényel, száraz időszakban hetente 2-3 alkalommal
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek locsolását, lehetőleg a tövénél öntözzük

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes-magas (nitrogénigényes)
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya vetés előtt, folyékony lombtrágyák a növekedési időszakban
Trágyázás időzítése: Vetés előtt alaptrágya, majd 3-4 héttel a vetés után kiegészítő tápanyagpótlás

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel metszést
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és sekély talajlazítás javasolt
Mulcsozás: Hasznos a talaj nedvességtartalmának megőrzésére és a gyomosodás csökkentésére

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: 40-50 nap vetéstől számítva
Betakarítási időszak: Tavaszi vetésnél májustól júniusig, őszi vetésnél szeptembertől novemberig, enyhe tél esetén akár a téli hónapokban is
Érés jelei: Erőteljes, sötétzöld, kifejlődött levelek, legalább 5-8 levél megléte

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Frissen 1-2 hét, fagyasztva 8-10 hónap
Optimális tárolási feltételek: Hűtőben 0-4°C között, magas páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Frissen nedves kendőbe csomagolva hűtőben, blansírozás után fagyasztva, ritkábban szárítva

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Apró zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján, torzult, fodros levelek, ragacsos váladék a leveleken.
Védekezés: Csalánlé permetezés, szappanos vizes lemosás, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, súlyos fertőzés esetén növényi alapú rovarölő szerek.


Spenótlégy (Pegomyia hyoscyami):
Felismerés: Fehér lárvák, amelyek a levelek belsejében járatokat rágnak, barnás-fehéres foltok a leveleken.
Védekezés: Vetésforgó, talajfertőtlenítés, sárga ragacsos lapok kihelyezése, kártevőmentes vetőmag használata.

Gyakori betegségek

Peronoszpóra (Peronospora farinosa):
Tünetek: Sárgás foltok a levelek felszínén, a levelek fonákján szürkésfehér penészszerű bevonat.
Védekezés: Jó légmozgás biztosítása, túlöntözés elkerülése, megelőző réztartalmú permetezés, fertőzött növényi részek eltávolítása.


Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, később barnuló, száradó levelek.
Védekezés: Megfelelő térállás, szellős ültetés, tejsavós vagy szódabikarbónás permetezés, súlyos esetben kéntartalmú szerek.

Kedvező társnövények

Eper: Kölcsönösen előnyös, a spenót árnyékot ad az epernek, az eper elnyomja a gyomokat
Bab és borsó: Jól kiegészítik egymást, mivel a hüvelyesek nitrogént kötnek meg a talajban
Retek: A retek gyors növekedése miatt jól társítható a lassabb fejlődésű spenóttal
Káposztafélék: Jól működik káposztákkal, brokkolival, karfiollal, más térszinten növekednek

Kerülendő társnövények

Cékla: Ugyanabba a családba tartoznak, hasonló betegségek és kártevők támadhatják meg őket
Mángold: Közeli rokonok, versenyeznek a tápanyagokért, hasonló kártevőik vannak
Burgonya: Nem kedvezően hatnak egymásra


Miért sárgulnak a spenótleveleim?
A sárgulás leggyakoribb oka a vízhiány vagy a nitrogénhiány. Ellenőrizze az öntözési gyakorlatot és szükség esetén adjon nitrogéndús trágyát a növényeknek. Ritkábban a túlöntözés vagy gombás betegség is okozhat sárgulást.


Mikor a legjobb betakarítani a spenótot?
A spenótot akkor érdemes betakarítani, amikor a levelek már kifejlődtek, de még fiatalok és zsengék. Ideális esetben 5-8 leveles állapotban, mielőtt a növény magszárba indulna. A reggeli órákban betakarított levelek általában ropogósabbak és frissebb ízűek.


Magszárba ment a spenótom, mit tegyek?
A magszárba indulás természetes folyamat, különösen hosszú nappalok és meleg időjárás hatására. Ha a növény magszárba indul, a levelek íze keserűvé válhat. Érdemes a növényt ekkor eltávolítani, a magokat begyűjteni jövőbeli vetéshez, és a helyére új spenótot vetni, vagy más növényt ültetni.