Sóska

Kezdőlap » Zöldségek » Sóska
Sóska

Név és azonosítás

Magyar név: Sóska
Latin név: Rumex acetosa
Növénycsalád: Keserűfűfélék (Polygonaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Levélzöldség
Életciklus: Évelő (gyakran egynyáriként termesztik)
Növekedési forma: Tőlevélrózsás, felálló szárat növesztő
Növekedési magasság: 30-60 cm
Nehézségi szint: 1/5 (nagyon könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Félárnyék, napos
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Nedves, tápdús, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas-semleges (pH 5,5-6,8)
Fagytűrés/télállóság: Jó, -15°C-ig télálló

időzítés

Vetési időszak: Kora tavasz (március-április) vagy ősz (szeptember-október)
Palántázási időszak: Nem jellemző
Kiültetési időszak: Palántázás esetén májusban

technika

Vetési módszer: Helybe vetés 1-2 cm mély sorokba
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, optimális csírázási hőmérséklet 15-18°C
Csírázási arány/sikeresség: Magas (80-90%)

Térköz

Sortávolság: 30-40 cm
Tőtávolság: 15-20 cm
Területigény: Kis-közepes, 1 m²-en 20-25 növény nevelhető

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözést igényel, ne hagyja kiszáradni a talajt, hetente 2-3 alkalommal
Speciális öntözési igények: Szárazságban hajlamos felmagzani, ezért különösen fontos az egyenletes vízellátás

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya, komposzt, nitrogénben gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Tavasszal a növekedési időszak kezdetén, illetve évelőként tartva ősszel is

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Virágszárak eltávolítása ajánlott a levéltermés fokozása érdekében
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás szükséges, különösen a kezdeti fejlődési szakaszban
Mulcsozás: Előnyös, segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és visszaszorítja a gyomokat

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 45-60 nap
Betakarítási időszak: Tavasztól őszig folyamatosan, amikor a levelek már megfelelő méretűek (10-15 cm)
Érés jelei: Élénkzöld, fényes levelek, kellő méret elérése

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Frissen szedve hűtőben 1-2 hétig
Optimális tárolási feltételek: 0-4°C, magas páratartalom (90-95%)
Különböző tárolási módok: Hűtőben nedves papírtörlőbe vagy zacskóba csomagolva, fagyasztva (előfőzés után), szárítva

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Apró, zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján, torzult, összesodródott levelek, mézharmat megjelenése.
Védekezés: Erős vízsugárral való lemosás, természetes ellenségek (katicabogár, fátyolka) betelepítése, szükség esetén növényi alapú rovarölő szerek.


Csigák:
Felismerés: Szabálytalan alakú lyukak a leveleken, nyálkás nyomok a növényen és környezetében.
Védekezés: Csigacsapdák kihelyezése (sör, citrusok héja), dióhéj vagy tojáshéj szórása a növény köré, biológiai védekezőszerek.

Gyakori betegségek

Peronoszpóra:
Tünetek: Sárgás foltok a levelek felszínén, alulról szürkésfehér penészréteg, a levelek elszáradása.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása a jó légmozgás érdekében, reggeli vagy délelőtti öntözés, réztartalmú szerekkel való permetezés.


Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, a levelek később barnulnak, elszáradnak.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, megfelelő szellőzés biztosítása, kéntartalmú növényvédő szerek alkalmazása.

Kedvező társnövények

Sárgarépa: Illóolajainak köszönhetően elriasztja a sóska egyes kártevőit, különösen a levéltetveket.
Borsó: Nitrogénmegkötő képessége révén javítja a talaj tápanyagtartalmát, amelyet a sóska hasznosíthat.
Salátafélék: Hasonló környezeti és tápanyagigényeik vannak, jól kiegészítik egymást a veteményesben.
Hagyma, fokhagyma: Erős illatanyagaik távol tartják számos rovarkártevőt, védve ezzel a sóskát is.

Kerülendő társnövények

Spenót: Hasonló betegségek és kártevők támadhatják meg, így egymás mellett termesztve növelik a fertőzés kockázatát.
Rebarbara: Hasonló tápanyagigényük miatt versenghetnek a talaj tápanyagaiért, különösen a káliumért.
Burgonyafélék: Intenzív tápanyagfelvételük miatt elvonhatják a sóska számára szükséges tápanyagokat a talajból.
Másodvetés alkalmazása: A sóska nyári hőségben hajlamos a felmagzásra és keserűvé válásra. Érdemes kora tavasszal és késő nyáron/ősszel újabb vetéseket végezni, hogy egész szezonban élvezhessük a fiatal, zamatos leveleket.
Savasságszabályozás: A sóska jellegzetes savanyú ízét az oxálsav adja, ami nagy mennyiségben fogyasztva egészségügyi problémákat okozhat. Az ízét enyhíthetjük, ha enyhe sós vízben előfőzzük a leveleket 1-2 percig, majd leszűrjük, és friss vízben folytatjuk a főzést.

Miért kezdett virágozni a sóskám az első meleg napok után?
A sóska hajlamos a felmagzásra, különösen ha hirtelen melegedik az idő vagy vízhiány lép fel. A virágszárak rendszeres eltávolításával és megfelelő öntözéssel késleltethetjük ezt a folyamatot. Érdemes árnyékosabb helyre ültetni vagy nyári melegben félárnyékot biztosítani a növénynek.


Ehető-e a sóska virágzás után is?
Igen, a sóska virágzás után is fogyasztható, de levelei keserűbbé, rágósabbá válhatnak. A fiatal, friss leveleket érdemes szedni, ezek íze kellemesebb. A virágzó növény energiáját a magképzésre fordítja, ezért a levelek minősége romlik.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy a sóska elterjedjen az egész kertben?
A sóska magjai könnyen terjednek és csíráznak. Érdemes a virágszárakat még magérlelés előtt eltávolítani. Ha évelőként tartjuk, 3-4 évente osszuk szét a töveket, hogy megelőzzük a túlzott elburjánzást. Mulcsozással is gátolhatjuk az önvetődést.