Sárgarépa

Név és azonosítás
Latin név: Daucus carota subsp. sativus
Növénycsalád: Ernyősvirágzatúak (Apiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Kétnyári (termesztésben egynyáriként kezelik)
Növekedési forma: Egyenes, levélrozettás
Növekedési magasság: 30-40 cm (lombozat)
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes (rendszeres, egyenletes öntözést igényel)
Talajtípus: Laza, homokos, mély rétegű talaj
Talaj pH igény: Semleges vagy enyhén savas (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Gyökere jól bírja az enyhe fagyokat, lombozata fagyérzékeny
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Nem jellemző (közvetlen vetés)
Kiültetési időszak: Nem jellemző (közvetlen vetés)
technika
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő: 10-14 nap
Csírázási hőmérséklet: 10-25°C (optimális: 18-20°C)
Csírázási sikeresség: Jó (70-80%)
Térköz
Tőtávolság: 3-5 cm (később egyeléssel ritkítva)
Területigény: Közepes, jól kihasználja a helyet
Gondozás
Öntözés
Öntözés mennyisége: Egyenletes, mérsékelt
Speciális öntözési igények: Kelés után fontos a rendszeres öntözés, később egyenletes vízellátás a repedések elkerülése érdekében
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya, komposzt (vetés előtt a talajba dolgozva)
Trágyázás időzítése: Vetés előtt 3-4 héttel szerves trágyát a talajba forgatni, nitrogéndús műtrágyát kerülni
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés, óvatos kapálás
Mulcsozás: Hasznos a talajnedvesség megőrzése és a gyomok visszaszorítása érdekében
Egyéb: Egyelés 3-5 cm-es tőtávolságra, amikor a növények 3-4 leveles állapotban vannak
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Nyár közepétől ősz végéig (fajtától függően)
Érés jelei: Megfelelő gyökérvastagság (2-3 cm átmérő), intenzív szín
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Hűvös (0-5°C), magas páratartalmú (90-95%) helyiség; homokban vagy ládában tárolva
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Répalégy
Felismerés: Rozsdabarna járatok a répában, sárguló levélzet
Védekezés: Vetésforgó, korai vetés, illóolajos növények társítása
Répabolha
Felismerés: Apró lyukak a leveleken, fejlődésben visszamaradt növények
Védekezés: Rendszeres öntözés, hamuszórás, csalánlé permetezés
Gyakori betegségek
Lisztharmat
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, növekedési rendellenességek
Védekezés: Szellős ültetés, káliumban gazdag tápanyag-utánpótlás
Alternáriás levélfoltosság
Tünetek: Sötétbarna, koncentrikus körökből álló foltok a leveleken
Védekezés: Vetésforgó, ellenálló fajták választása, fertőzött növényi részek eltávolítása
Cerkospórás levélfoltosság
Tünetek: Kerek, szürkésbarna szegélyű foltok a leveleken
Védekezés: Vetésforgó betartása, megfelelő térállás, réztartalmú szerek
Társnövények
Kedvező társnövények
Fokhagyma
Borsó
Saláta
Metélőhagyma
Paradicsom
Retek
Kerülendő társnövények
Zeller
Petrezselyem
Más ernyősvirágzatúak
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért ágaztak el vagy torzultak a répáim?
A sárgarépa elágazódását vagy torzulását leggyakrabban a köves, kemény talaj vagy a túl sok nitrogén tartalmú trágya okozza. Ügyeljen a talaj megfelelő előkészítésére, távolítsa el a köveket, és inkább káliumban gazdag trágyázást alkalmazzon. A megfelelő talajlazítás is fontos a gyökér akadálytalan fejlődéséhez.
Hogyan előzhetem meg a répák felrepedését?
A répák felrepedése általában a szélsőséges vízellátás következménye – hosszú szárazság után hirtelen sok víz hatására a gyökér gyorsan duzzad és megreped. Az egyenletes öntözés a kulcs a probléma megelőzésére. Különösen figyeljen a vízellátásra a gyökérfejlődés időszakában, és kerülje a nagy mennyiségű öntözést közvetlenül a betakarítás előtt.
Mikor a legjobb vetni a sárgarépát?
A fő vetési időszak március közepétől május végéig tart, de augusztus elején még vethető másodvetésként is. A korai vetések (március-április) általában jobb minőségű termést adnak, mert a répa a hűvösebb időszakban fejlődik, ami kedvez az íz kialakulásának. A későbbi vetések (május) gyorsabban fejlődnek, de ízük kevésbé intenzív lehet. Az augusztusi másodvetésből származó répák kisebbek, de különösen édesek lehetnek és jól tárolhatók.