Sárgadinnye

Kezdőlap » Gyümölcsök » Sárgadinnye
Sárgadinnye

Név és azonosítás

Magyar név: Sárgadinnye
Latin név: Cucumis melo
Növénycsalád: Tökfélék (Cucurbitaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Gyümölcs, zöldség
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Kúszó, indás
Növekedési magasság/méret: 20-40 cm magasság, indái 1,5-3 méter hosszúak
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézség)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napfényigényes, teljes napfény
Vízigény: Közepes-magas, egyenletes
Talajtípus: Laza szerkezetű, humuszban gazdag, jó vízáteresztő
Talaj pH igény: 6,0-7,0 (semleges vagy enyhén savas)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, minimális hőmérséklet 12-15°C

időzítés

Vetési időszak: Március közepétől április közepéig (palántaneveléshez)
Palántázási időszak: 4-5 hetes palánták
Kiültetési időszak: Május közepe – június eleje (fagyveszély elmúltával)

technika

Vetési módszer: Palántanevelés cserépben vagy tápkockában, vagy közvetlen vetés fátyolfólia alá
Vetési mélység: 1,5-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-10 nap, optimális csírázási hőmérséklet 25-28°C
Csírázási arány/sikeresség: 75-85%

Térköz

Sortávolság: 120-150 cm
Tőtávolság: 60-80 cm
Területigény: Nagyobb, egy tő 1-1,5 m² területet igényel

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, heti 2-3 alkalommal, virágzás és terméskötés idején kiemelt jelentőségű
Speciális öntözési igények: Tövet kímélő öntözés, lehetőleg csepegtetés vagy alulról történő öntözés, levelek nedvesítésének kerülése

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Tápanyagigényes
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya vetés előtt, virágzáskor és terméskötéskor káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágyázás, majd terméskötés idején kiegészítő tápanyag-utánpótlás

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Főhajtás visszacsípése 4-5 levél után a bokrosodás érdekében, oldalhajtások visszavágása 6-8 levél után
Támrendszer igénye: Nem igényel, de lehet függőleges támrendszeren is nevelni
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyommentesítés, különösen a növekedési időszak elején
Mulcsozás: Ajánlott szalmával vagy fekete fóliával (utóbbi segít a talaj melegítésében)

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 70-120 nap (fajtától függően)
Betakarítási időszak: Július közepétől szeptember végéig
Érés jelei: A termés héja színesedik, fénylő lesz, a kocsány körül repedés látható, kellemes illat, a termés kocsány felőli része enyhén puhul, kopogtatsánál tompa hang

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: 1-3 hét (fajtától függően)
Optimális tárolási feltételek: 7-10°C, 85-90% relatív páratartalom
Különböző tárolási módok: Hűvös, jól szellőző helyen; érettebb gyümölcsök hűtőszekrényben tárolhatók

Gyakori kártevők

Dinnyelégy (Myiopardalis pardalina)
Felismerés: A nőstény tojásokat rak a fiatal termésbe, a kikelő lárvák járatokat rágnak a húsban, amitől a termés rothad és deformálódik.
Védekezés: Vetésforgó, terméstakarás, engedélyezett rovarölő szerek használata, sárga ragacslapok kihelyezése.


Takácsatka (Tetranychus urticae)
Felismerés: A levelek fonákján apró, szabad szemmel alig látható atkák, finom pókhálószerű szövedék, a leveleken sárgás-fehér pöttyözöttség.
Védekezés: Rendszeres permetezés vízzel a levelek fonákján, atkaölő szerek alkalmazása, természetes ellenségek (ragadozó atkák) telepítése.

Gyakori betegségek

Fuzáriózis (Fusarium oxysporum)
Tünetek: Kezdetben a levelek sárgulása, hervadása, majd a szárak és indák elhalása, barnulása. A szárban hosszanti barna csíkok láthatók.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, vetésforgó, egészséges szaporítóanyag használata, fungicides kezelés.


Lisztharmat (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea)
Tünetek: A leveleken fehér, lisztes bevonat jelenik meg, amely később szürkés-barnává válik, a levelek deformálódnak, elszáradnak.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, megfelelő térállás biztosítása a jó légmozgás érdekében, kénes vagy réztartalmú szerekkel való permetezés.

Kedvező társnövények

Kukorica: Természetes árnyékolást biztosít
Napraforgó: Vonzza a beporzó rovarokat
Hagyma és fokhagyma: Elriasztják a kártevők egy részét
Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat, javítja a dinnye ízét

Kerülendő társnövények

Burgonya: Hasonló betegségek támadhatják meg
Uborka: Azonos kártevők és betegségek, tápanyag konkurencia
Tök: Keresztbeporzás lehetősége, azonos betegségek

Hogyan állapíthatom meg, hogy érett-e már a sárgadinnye?
A tökéletesen érett sárgadinnye kellemesen édes illatot áraszt, a héja a fajtára jellemző színű és mintázatú. Az érés fontos jele, hogy a szár közelében apró repedés jelenik meg, a termés kocsányánál pedig enyhén puha tapintású. Sok fajtánál a kocsány magától leválik, amikor a termés teljesen megérett.


Miért nem édes a sárgadinnyém?
A sárgadinnye édessége több tényezőtől függ: a túlöntözés, különösen az érés időszakában, csökkentheti a cukortartalmat; a nem megfelelő fajta választása az adott termesztési körülményekhez; korai szüretelés, mielőtt a termés teljesen beérett volna; illetve a nem megfelelő tápanyag-utánpótlás (főleg a kálium hiánya) is okozhatja.


Elvágjam-e a felesleges indákat?
Igen, érdemes a túlzottan megnyúlt, termést nem hozó indákat visszavágni, hogy a növény energiáit a termések nevelésére fordíthassa. A főhajtást 4-5 levél után csípje vissza a bokrosodás elősegítésére, az oldalhajtásokat pedig a 6-8. levél után. Ez segít a növénynek, hogy ne csak vegetatívan növekedjen, hanem a termések fejlesztésére koncentráljon.