Saláta

Kezdőlap » Zöldségek » Saláta
Saláta

Név és azonosítás

Magyar név: Saláta (Fejes saláta)
Latin név: Lactuca sativa
Növénycsalád: Fészkesvirágzatúak (Asteraceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Levélzöldség
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Rozettás levélzet, később fejesedő
Növekedési magasság/méret: 15-30 cm
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)

Igények és feltételek

Fényviszony: Félárnyék, tavasszal napos, nyáron félárnyékos hely
Vízigény: Közepes-magas, rendszeres öntözést igényel
Talajtípus: Laza, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű
Talaj pH igény: Enyhén savanyú – semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Enyhe fagyokat elviseli (-5°C-ig), fajtától függően változó

időzítés

Vetési időszak: Szabadföldbe március közepétől szeptember közepéig folyamatosan
Palántázási időszak: Palántanevelés esetén 4-6 héttel a kiültetés előtt
Kiültetési időszak: Április elejétől szeptember elejéig

technika

Vetési módszer: Helybe vetés sekélyen, vagy palántanevelés
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, optimális 15-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Magas, 80-90% megfelelő körülmények között

Térköz

Sortávolság: 25-30 cm
Tőtávolság: 20-25 cm
Területigény: Közepes, 1 m²-en kb. 16-20 növény

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeresen, egyenletesen nedves talajt igényel, hetente 2-3 alkalommal
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek öntözését a gombabetegségek megelőzése érdekében, lehetőleg reggel öntözzünk

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya, komposzttea, nitrogénben gazdag zöldségtrágyák
Trágyázás időzítése: Vetés előtt alaptrágya, fejlődés közben 2-3 hetente folyékony tápoldatozás

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres, sekély talajlazítás és gyommentesítés
Mulcsozás: Ajánlott szalma vagy fűnyesedék használata a talajnedvesség megőrzésére és gyomosodás ellen

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Fajtától függően 45-70 nap
Betakarítási időszak: Áprilistól októberig
Érés jelei: Fejessaláta esetén tömör, kemény fej kialakulása, leveles típusoknál kifejlett, de még zsenge levelek

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Rövid, 1-2 hét
Optimális tárolási feltételek: 1-4°C között, magas páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Hűtőszekrényben nedves konyharuhába csomagolva, gyökeres saláta homokba tűzve hűvös pincében

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Apró, zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján, torzult, fodros levelek, mézharmat megjelenése.
Védekezés: Csalánlé permetezés, szappanos víz, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, erős vízsugárral lemosás.


Csigák:
Felismerés: Nagyméretű lyukak a leveleken, nyálkás csíkok a talajon és a növényeken.
Védekezés: Sörcsapda kihelyezése, fahamu vagy mészkőpor szórása a növény köré, kézi összegyűjtés kora reggel vagy este.

Gyakori betegségek

Szürkepenész (Botrytis cinerea):
Tünetek: Szürkés-barnás penészfoltok a leveleken, rothadás, vizenyős foltok.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása, szellős termőhely, reggeli öntözés, beteg részek eltávolítása.


Saláta peronoszpóra:
Tünetek: Sárgás foltok a levelek színén, fehér penészréteg a fonákon, a levelek elszáradnak.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, jó levegőzés biztosítása, réztartalmú szerek alkalmazása megelőzésképpen.

Kedvező társnövények

Sárgarépa: Kiegészítik egymást a talajban, és a sárgarépa illóanyagai távol tartják a levéltetveket
Retek: Gyorsan növő, jó helykihasználást tesz lehetővé
Hagyma és fokhagyma: Távol tartják a kártevőket
Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat, javítja a saláta ízét

Kerülendő társnövények

Napraforgó: Erősen verseng a tápanyagokért
Petrezselyem: Gátolja a saláta fejlődését
Zeller: Nem kedvező hatással vannak egymásra

Miért magzik fel gyorsan a salátám nyáron?
A saláta érzékeny a magas hőmérsékletre és a hosszú nappalokra, ezek hatására gyorsan virágzatot fejleszt (felmagzik). Nyáron használjon hőtűrő fajtákat, biztosítson részleges árnyékolást, és rendszeresen öntözzön, hogy hűvösebben tartsa a növényt.


Hogyan előzhetem meg a keserű íz kialakulását a salátában?
A keserű íz általában stressz hatására alakul ki, amit a vízhiány, forróság vagy tápanyaghiány okozhat. Biztosítson egyenletes vízellátást, ültesse félárnyékos helyre a nyári hónapokban, és rendszeresen pótolja a tápanyagokat. A megfelelő időben történő betakarítás is fontos, mivel a túl későn szedett saláta keserűvé válhat.


Szükséges-e ritkítani a salátát, ha sűrűn vetettem?
Igen, a ritkítás fontos folyamat. Amikor a saláta csíranövények elérik a 2-3 leveles állapotot, ritkítsa őket a javasolt 20-25 cm-es tőtávolságra. A kihúzott apró növényeket felhasználhatja korai baby salátaként salátakeverékekben vagy szendvicsekben.