Rukkola

Kezdőlap » Zöldségek » Rukkola
Rukkola

Név és azonosítás

Magyar név: Rukkola (borsmustár)
Latin név: Eruca sativa (syn. Eruca vesicaria subsp. sativa)
Növénycsalád: Keresztesvirágúak (Brassicaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Levélzöldség, fűszernövény
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Tőlevélrózsás, később felálló szárú
Növekedési magasság/méret: 20-80 cm
Nehézségi szint: 1/5 (nagyon könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, félárnyékos hely
Vízigény: Közepes, rendszeres
Talajtípus: Laza, jó vízáteresztő képességű
Talaj pH igény: Semleges vagy enyhén lúgos (pH 6,5-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagytűrő, enyhe fagyokat elviseli (kb. -5°C-ig)

időzítés

Vetési időszak: Március közepétől szeptember közepéig szakaszosan
Palántázási időszak: Jellemzően nem palántázzák
Kiültetési időszak: Közvetlen vetés ajánlott

technika

Vetési módszer: Helybevetés, sorba vagy szórtan
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, optimális csírázási hőmérséklet 10-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Magas, 80-90%

Térköz

Sortávolság: 20-25 cm
Tőtávolság: 5-10 cm
Területigény: Kisebb terület is elegendő, erkélyen, balkonládában is termeszthető

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeresen, de mértékkel, a talaj ne száradjon ki teljesen
Speciális öntözési igények: Kerüljük a túlöntözést, különösen csírázás után; inkább gyakrabban, de kisebb mennyiséggel öntözzünk

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya, komposzt, vagy alacsony nitrogéntartalmú komplex műtrágya
Trágyázás időzítése: Vetés előtt a talajba dolgozva, majd szükség esetén folyékony lombtrágyaként a növekedési időszakban

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel metszést
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres, de óvatos gyomlálás szükséges, különösen fiatal növényeknél
Mulcsozás: Vékony mulcsréteg javasolt, különösen nyári melegben

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 30-40 nap
Betakarítási időszak: Folyamatosan, amikor a levelek elérték a kívánt méretet (általában 5-15 cm)
Érés jelei: Élénkzöld, ép levelek, még a virágzás előtti állapotban

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Rövid ideig, 3-5 napig
Optimális tárolási feltételek: Hűtőben, nedves papírtörlőbe vagy zacskóba csomagolva, 0-4°C között
Különböző tárolási módok: Frissen fogyasztva a legjobb, de leveleit fagyasztva is tárolhatjuk (blansírozás után), illetve olajban is eltartható

Gyakori kártevők

Földibolha:
Felismerés: Apró, ugró rovarok, amelyek kis lyukakat rágnak a leveleken, különösen csíranövény korban aktívak.
Védekezés: Korai vetés, nedves talaj fenntartása, fátyolfóliás takarás, házi praktikák (pl. fahamus szórás), szükség esetén bio rovarölő szerek.


Káposztalepke hernyói:
Felismerés: Zöld hernyók a levelek fonákján, látható rágásnyomok a leveleken.
Védekezés: Rendszeres ellenőrzés, kézi eltávolítás, Bacillus thuringiensis tartalmú biológiai védekezőszerek.

Gyakori betegségek

Peronoszpóra:
Tünetek: Sárgás foltok a levelek felső felületén, a fonákon fehéres-szürkés penészszerű bevonat.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása, reggeli öntözés, beteg növényi részek eltávolítása, megelőzésként réztartalmú szerek.


Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, a növekedés lelassul.
Védekezés: Optimális öntözés, jó levegőzés, káliumban gazdag tápanyag-utánpótlás, szódabikarbónás permetezés.

Kedvező társnövények

Sárgarépa: Elriasztja a sárgarépalegyet, miközben a sárgarépa illatanyagai távol tartják a rukkola kártevőit
Saláta: Hasonló gondozási igények, jól kiegészítik egymást
Spenót: Hasonló növekedési feltételek, jól kombinálhatók a kertben
Paradicsom: A rukkola elriasztja egyes paradicsomkártevőket

Kerülendő társnövények

Káposzta és egyéb keresztesvirágúak: Azonos betegségek és kártevők támadhatják meg őket
Retek: Verseng a tápanyagokért, azonos kártevők veszélyeztetik
Burgonya: Nem kompatibilis növekedési feltételek

Miért magzik fel olyan gyorsan a rukkolám?
A rukkola melegben gyorsan virágzásnak indul. Nyári időszakban félárnyékos helyre telepítse, gondoskodjon rendszeres öntözésről, és folyamatosan szedje a külső leveleket. A 25°C feletti hőmérséklet gyors felmagzást eredményez, ilyenkor érdemes új vetést indítani.


Ehetők-e a rukkola virágai és magjai is?
Igen, a rukkola minden része fogyasztható. A virágok enyhén csípős, díszítő elemként használhatók salátákban, a magok pedig mustárszerű ízesítőként használhatók fel őrölve.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy a rukkola levelei keserűvé váljanak?
A keserű íz leggyakrabban hőstressz vagy vízhiány következménye. Tartsa nedvesen a talajt, különösen meleg időszakban, és részesítse félárnyékos védelemben. A fiatal, zsenge levelek mindig enyhébb ízűek, ezért érdemes rendszeresen szedni a növényt, még mielőtt túl nagyra nőnének a levelek.