Rozmaring

Név és azonosítás
Latin név: Rosmarinus officinalis
Növénycsalád: Ajakosok (Lamiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Évelő, örökzöld
Növekedési forma: Felálló, bokros cserje
Növekedési magasság: 50-150 cm
Nehézségi szint: 2/5 (viszonylag könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Alacsony, szárazságtűrő
Talajtípus: Laza, jó vízáteresztő, sovány talaj
Talaj pH igény: Semleges-enyhén lúgos (pH 6,5-8)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelt (-10°C-ig). Magyarországon védett helyen, déli fekvésben teleltethető át a szabadban.
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Április vége – május eleje
Kiültetési időszak: Május közepétől, a fagyveszély elmúltával
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 14-21 nap, 18-22°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, 50-70%. Dugványozással jobb eredmény érhető el.
Térköz
Tőtávolság: 30-50 cm
Területigény: Kifejlett növényenként kb. 0,5-1 m²
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerülje a levelek nedvesítését. Lehetőleg reggel öntözzön, hogy a növény felszáradhasson napközben.
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett komposzt vagy szerves trágya tavasszal, foszforban gazdag, nitrogénben szegényebb összetétel.
Trágyázás időzítése: Tavasszal, a vegetációs időszak kezdetén.
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs, önállóan megáll.
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres, de óvatos talajlazítás javasolt, kerülni kell a gyökerek sérülését.
Mulcsozás: Ajánlott kavics, kőzúzalék vagy fenyőkéreg alkalmazása, ami segít megtartani a talaj szárazságát és elnyomja a gyomokat.
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Egész évben, de ideális ideje a virágzás előtt, tavasszal és kora nyáron.
Érés jelei: Friss, zöld, aromás hajtások, virágzás előtti állapot.
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Frissen hűtőben nedves papírtörlőbe vagy vízbe állítva, szárítva sötét, száraz, hűvös helyen légmentesen lezárva.
Különböző tárolási módok: Szárítás, fagyasztás, olajban tartósítás, ecetben tartósítás.
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Megjelennek a hajtásvégeken, levelek fonákján, a levelek ragadósak a mézharmattól, deformálódnak.
Védekezés: Neem (Indiai Akác) olaj, szappanos vizes lemosás, biológiai védekezés katicabogarakkal.
Pajzstetvek:
Felismerés: Apró, barnás vagy fehéres pajzsok a száron és a leveleken, a növény legyengül, elszíneződik.
Védekezés: Alkoholos törléssel eltávolíthatók, erősebb fertőzés esetén rovarölő szerek alkalmazása.
Gyakori betegségek
Gyökérrothadás:
Tünetek: A növény hervad, levelei sárgulnak, gyökérzet barna, puha és rothadt.
Védekezés: Megelőzés jó vízelvezetésű talajjal, túlöntözés elkerülése, fertőzött növények eltávolítása.
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, növekedési rendellenességek.
Védekezés: Jó légáramlás biztosítása, szódabikarbónás vagy tejsavós permetezés, súlyos esetben fungicidek.
Társnövények
Kedvező társnövények
Sárgarépa: Javítja a rozmaring növekedését, miközben a rozmaring illata elriasztja a sárgarépalegyet.
Bab és borsó: A rozmaring segít távol tartani a babokon és borsókon élősködő kártevőket.
Zsálya: Hasonló igényeik vannak, jól kiegészítik egymást a kertben.
Kerülendő társnövények
Burgonya: A rozmaring jelenléte hátráltathatja a burgonya fejlődését.
Bazsalikom: Versengenek a tápanyagokért és nem segítik egymás növekedését.
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért szárad el a rozmaringom télen?
A rozmaring mediterrán növény, eredeti élőhelyén enyhe a tél. Magyarországon nem minden fajta telel át szabadban. A száradás oka lehet a fagy, a túlöntözés télen vagy a nem megfelelő fényviszonyok. Télen védett helyre, déli tájolású falhoz helyezze, vagy teleltesse fűtetlen, de világos helyiségben. Télen csak minimálisan, a talaj teljes száradása után öntözze.
Mikor és hogyan szaporítsam a rozmaringot?
A legbiztosabb szaporítási mód a félfás dugványozás, amit nyár közepén vagy kora ősszel érdemes végezni. Válasszon 10-15 cm hosszú, egészséges hajtásokat, távolítsa el az alsó leveleket, mártsa gyökereztetőszerbe, majd ültesse jó vízelvezetésű, homokos közegbe. Tartsa nedvesen, de ne vizesen, és árnyékolja a közvetlen napsütéstől, amíg gyökeret nem ereszt (kb. 3-6 hét).
Hogyan használhatom a rozmaringot a konyhában és a háztartásban?
A rozmaring kiváló fűszernövény, különösen húsokhoz (bárány, csirke, sertés), burgonyához, kenyérhez és tésztákhoz. Készíthet belőle fűszeres olajat, ecetet, sót vagy cukrot. Háztartási felhasználásra készíthet illatos potpourrit, szekrényillatosítót, vagy házi tisztítószerekhez adhatja. Aromaterápiában nyugtató és élénkítő hatású illóolaja miatt kedvelt. A friss levelek erősebb ízűek, a szárított leveleket hosszabb főzési idejű ételekhez használja.