Vetés és szaporítás
Gondozás
Betakarítás
Kártevők és betegségek
Sárgarépalégy: A gyökérzeten károsít, a növény hervadását okozza
Felismerés: Sárgás levelek, megvastagodott, elágazó gyökerek
Védekezés: Vetésforgó, illóolajos növények társítása (hagyma, fokhagyma)
Levéltetvek:
Felismerés: Göndörödő levelek, növekedési rendellenességek
Védekezés: Csalánlé permetezés, természetes ellenségek támogatása
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken
Védekezés: Megfelelő térállás, szellős elhelyezés, szódabikarbónás permetezés
Peronoszpóra:
Tünetek: Sárgás foltok a leveleken, később barnás elszíneződés
Védekezés: Megelőző réztartalmú szerek, megfelelő öntözés (a lombozat ne legyen sokáig nedves)
Társnövények
PROFI KERTÉSZETI TIPPEK
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért nem csírázik a petrezselyem? A petrezselyem csírázása lassú és gyakran egyenetlen folyamat. A magok akár 3 hétig is csírázhatnak. Gondoskodjon egyenletes talajnedvességről és optimális (15-20°C) hőmérsékletről. A magok vetés előtti beáztatása segíthet felgyorsítani a folyamatot.
Mikor szedjük ki a petrezselyem gyökerét? A petrezselyem gyökerét az őszi időszakban, az első fagyok előtt érdemes betakarítani, amikor a gyökér már jól kifejlődött és elérte a fajtára jellemző méretet. Ez általában a vetéstől számított 120-150 nap után következik be.
Hogyan tároljam a petrezselymet frissen? A frissen szedett petrezselyem leveleket lazán csomagolva, enyhén nedves papírtörlőbe vagy perforált műanyag zacskóba helyezve a hűtőszekrényben tárolhatja 1-2 hétig. Hosszabb távú tároláshoz száríthatja vagy fagyaszthatja a leveleket, de íze és aromája frissen a legintenzívebb.