Patiszon

Kezdőlap » Zöldségek » Patiszon
Patiszon

Név és azonosítás

Magyar név: Patiszon (Csillagtök)
Latin név: Cucurbita pepo var. patissoniana
Növénycsalád: Tökfélék (Cucurbitaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Indás vagy félig bokros, terülő
Növekedési magasság/méret: 30-50 cm magasság, az indák 1-2 méterre is elnyúlhatnak
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napfényigényes, teljes napfény
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, nem télálló

időzítés

Vetési időszak: Április közepétől május végéig
Palántázási időszak: Március közepétől április végéig (beltéri előnevelés)
Kiültetési időszak: Május közepétől, a fagyok elmúltával

technika

Vetési módszer: Közvetlen vetés a szabadföldbe vagy palántanevelés
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-10 nap, optimális csírázási hőmérséklet 20-25°C
Csírázási arány/sikeresség: Magas, 80-90%

Térköz

Sortávolság: 100-120 cm
Tőtávolság: 60-80 cm
Területigény: Közepes, 1 négyzetméter növényenként

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres öntözés, különösen száraz időben, hetente 2-3 alkalommal
Speciális öntözési igények: A termésérés idején egyenletes vízellátás szükséges, kerüljük a levelek túlzott nedvesítését

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes-magas tápanyagigény
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, később káliumban gazdag műtrágya a termésképződés idején
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágya, virágzás kezdetekor fejtrágya

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel rendszeres metszést, de az oldalhajtások visszacsípésével irányítható a növekedés
Támrendszer igénye: Általában nem igényel támrendszert, de kis kertekben felkötözhető
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres, különösen a fiatal növényeknél fontos a gyommentesség
Mulcsozás: Ajánlott a talaj nedvességtartalmának megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számított 45-60 nap
Betakarítási időszak: Júniustól szeptemberig folyamatosan
Érés jelei: Fiatalon szedve a legízletesebb, amikor a termés átmérője 8-12 cm, héja még fényes és puha

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Frissen fogyasztva 1-2 hét, érett állapotban akár 2-3 hónap
Optimális tárolási feltételek: Hűvös (8-12°C), száraz, jól szellőző helyen
Különböző tárolási módok: Hűtőben rövid ideig, kamrában hosszabb ideig; feldolgozva fagyasztható vagy savanyítható

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Apró, zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján, torzult, összesodródott levelek, mézharmat megjelenése.
Védekezés: Természetes ellenségek telepítése (katicabogarak), szappanos vizes permetezés, erős fertőzés esetén rovarölő szerek alkalmazása.


Uborka/tökmolyok:
Felismerés: A lárvák berágják magukat a szárba és a termésbe, a növény hervadása, a megtámadott részek rothadása.
Védekezés: Megelőzésként feromoncsapdák kihelyezése, biológiai védekezőszerek, erős fertőzés esetén rovarölő szerek használata.

Gyakori betegségek

Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, amely később barnává válhat, a levelek torzulása, elszáradása.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása a jó légmozgás érdekében, kén tartalmú szerekkel történő permetezés, ellenálló fajták választása.


Peronoszpóra:
Tünetek: A levelek színén sárga foltok jelennek meg, fonákján szürkésfehér penészbevonat látható, súlyos esetben a levelek elhalnak.
Védekezés: Megelőző réztartalmú permetezés, a levelek nedvesedésének elkerülése, jó levegőzés biztosítása.

Kedvező társnövények

Kukorica: Részleges árnyékolást biztosít, és támaszként szolgálhat
Bab: Nitrogénnel gazdagítja a talajt
Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat
Bazsalikom: Távol tartja a kártevők egy részét, javítja az ízét

Kerülendő társnövények

Burgonya: Kórokozókat vonzhat, amelyek a patiszont is megtámadhatják
Uborka és más tökfélék: Hasonló betegségek és kártevők támadhatják meg, emellett keresztbeporzódás is előfordulhat
Paradicsom: Azonos betegségekre fogékonyak lehetnek

Miben különbözik a patiszon más tökféléktől?
A patiszon vagy csillagtök különleges, lapos, csillag alakú termést hoz, amely fiatalon szedve rendkívül ízletes. Húsa tömörebb, mint a cukkini vagy a főzőtök, ezért jól megtartja formáját sütés vagy főzés során is. Termesztési igényei nagyon hasonlóak más tökfélékhez.


Miért sárgulnak a patiszon levelei?
A levelek sárgulásának több oka lehet: tápanyaghiány (különösen nitrogén vagy vas), túlöntözés vagy éppen vízhiány, valamint gombás fertőzés. Ellenőrizze a talaj nedvességtartalmát, és ha nem túl száraz vagy túl nedves, adjon a növénynek komplex műtrágyát. Ha a levelek foltosak és a foltok körül sárga udvar látható, valószínűleg gombás betegséggel állunk szemben, ilyenkor gombaölő szeres kezelés javasolt.


Hogyan akadályozhatom meg, hogy a patiszon szétterüljön az egész kertben?
A patiszon indás növény, de léteznek félig bokros, kompaktabb növekedésű fajták is, amelyek kevésbé terülnek szét. Ha hagyományos, indás típust termeszt, az indákat rendszeresen irányíthatja, visszacsípheti, vagy enyhe támrendszert alakíthat ki számukra. A mulcsozás segíthet az indák tisztán tartásában és a talajjal való érintkezés csökkentésében, ami a betegségek megelőzése szempontjából is előnyös.