Patiszon

Név és azonosítás
Latin név: Cucurbita pepo var. patissoniana
Növénycsalád: Tökfélék (Cucurbitaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Indás vagy félig bokros, terülő
Növekedési magasság/méret: 30-50 cm magasság, az indák 1-2 méterre is elnyúlhatnak
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, nem télálló
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Március közepétől április végéig (beltéri előnevelés)
Kiültetési időszak: Május közepétől, a fagyok elmúltával
technika
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-10 nap, optimális csírázási hőmérséklet 20-25°C
Csírázási arány/sikeresség: Magas, 80-90%
Térköz
Tőtávolság: 60-80 cm
Területigény: Közepes, 1 négyzetméter növényenként
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: A termésérés idején egyenletes vízellátás szükséges, kerüljük a levelek túlzott nedvesítését
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, később káliumban gazdag műtrágya a termésképződés idején
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágya, virágzás kezdetekor fejtrágya
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Általában nem igényel támrendszert, de kis kertekben felkötözhető
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres, különösen a fiatal növényeknél fontos a gyommentesség
Mulcsozás: Ajánlott a talaj nedvességtartalmának megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Júniustól szeptemberig folyamatosan
Érés jelei: Fiatalon szedve a legízletesebb, amikor a termés átmérője 8-12 cm, héja még fényes és puha
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Hűvös (8-12°C), száraz, jól szellőző helyen
Különböző tárolási módok: Hűtőben rövid ideig, kamrában hosszabb ideig; feldolgozva fagyasztható vagy savanyítható
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Apró, zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján, torzult, összesodródott levelek, mézharmat megjelenése.
Védekezés: Természetes ellenségek telepítése (katicabogarak), szappanos vizes permetezés, erős fertőzés esetén rovarölő szerek alkalmazása.
Uborka/tökmolyok:
Felismerés: A lárvák berágják magukat a szárba és a termésbe, a növény hervadása, a megtámadott részek rothadása.
Védekezés: Megelőzésként feromoncsapdák kihelyezése, biológiai védekezőszerek, erős fertőzés esetén rovarölő szerek használata.
Gyakori betegségek
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, amely később barnává válhat, a levelek torzulása, elszáradása.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása a jó légmozgás érdekében, kén tartalmú szerekkel történő permetezés, ellenálló fajták választása.
Peronoszpóra:
Tünetek: A levelek színén sárga foltok jelennek meg, fonákján szürkésfehér penészbevonat látható, súlyos esetben a levelek elhalnak.
Védekezés: Megelőző réztartalmú permetezés, a levelek nedvesedésének elkerülése, jó levegőzés biztosítása.
Társnövények
Kedvező társnövények
Bab: Nitrogénnel gazdagítja a talajt
Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat
Bazsalikom: Távol tartja a kártevők egy részét, javítja az ízét
Kerülendő társnövények
Uborka és más tökfélék: Hasonló betegségek és kártevők támadhatják meg, emellett keresztbeporzódás is előfordulhat
Paradicsom: Azonos betegségekre fogékonyak lehetnek
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miben különbözik a patiszon más tökféléktől?
A patiszon vagy csillagtök különleges, lapos, csillag alakú termést hoz, amely fiatalon szedve rendkívül ízletes. Húsa tömörebb, mint a cukkini vagy a főzőtök, ezért jól megtartja formáját sütés vagy főzés során is. Termesztési igényei nagyon hasonlóak más tökfélékhez.
Miért sárgulnak a patiszon levelei?
A levelek sárgulásának több oka lehet: tápanyaghiány (különösen nitrogén vagy vas), túlöntözés vagy éppen vízhiány, valamint gombás fertőzés. Ellenőrizze a talaj nedvességtartalmát, és ha nem túl száraz vagy túl nedves, adjon a növénynek komplex műtrágyát. Ha a levelek foltosak és a foltok körül sárga udvar látható, valószínűleg gombás betegséggel állunk szemben, ilyenkor gombaölő szeres kezelés javasolt.
Hogyan akadályozhatom meg, hogy a patiszon szétterüljön az egész kertben?
A patiszon indás növény, de léteznek félig bokros, kompaktabb növekedésű fajták is, amelyek kevésbé terülnek szét. Ha hagyományos, indás típust termeszt, az indákat rendszeresen irányíthatja, visszacsípheti, vagy enyhe támrendszert alakíthat ki számukra. A mulcsozás segíthet az indák tisztán tartásában és a talajjal való érintkezés csökkentésében, ami a betegségek megelőzése szempontjából is előnyös.