Paszternák

Név és azonosítás
Latin név: Pastinaca sativa
Növénycsalád: Ernyősvirágzatúak (Apiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Kétnyári
Növekedési forma: Egyenes szárú, ernyős virágzatú
Növekedési magasság/méret: 60-100 cm, gyökere 20-30 cm hosszú
Nehézségi szint: 2/5 (viszonylag könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes
Talajtípus: Mély termőrétegű, laza, homokos vályogtalaj
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Jó, a gyökér a földben áttelelhet
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Nem jellemző, általában helybevetéssel történik
Kiültetési időszak: Nem jellemző
technika
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 15-20 nap, optimális hőmérséklet 10-15°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes (60-70%), friss mag használata javasolt
Térköz
Tőtávolság: 10-15 cm
Területigény: 1 m²-en kb. 20-25 növény nevelhető
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Egyenletes nedvességet szeret, de a pangó vizet nem tolerálja
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett szervestrágya a talaj előkészítésekor, később káliumban gazdag műtrágya a gyökérképződés elősegítésére
Trágyázás időzítése: Vetés előtt 2-3 héttel alaptrágyázás, majd a növekedési időszakban 1-2 alkalommal fejtrágya
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és talajlazítás szükséges, különösen a fiatal növényeknél
Mulcsozás: Előnyös, segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomok visszaszorításában
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Szeptember végétől november elejéig, enyhe tél esetén akár télen is (a fagy javítja az ízét)
Érés jelei: A gyökér elérte a megfelelő méretet, a levelek sárgulni, száradni kezdenek
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Hűvös (0-4°C), magas páratartalmú (90-95%) helyiség, homokban vagy ládában, nedves homokba ágyazva
Különböző tárolási módok: Pincében homokba ágyazva, hűtőszekrényben papírba csomagolva rövid ideig, fagyasztva (blansírozás után)
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Répaaknázólégy:
Felismerés: A légy lárvái a levelekben járatokat rágnak, a levél felszínén kanyargós, világos színű aknákat hoznak létre.
Védekezés: Vetésforgó alkalmazása, korai vetés, rendszeres talajforgatás, szükség esetén rovarölő szerek használata.
Répalevéltetű:
Felismerés: A levelek fonákján kis zöld vagy fekete tetvek telepednek meg, a levelek torzulását, sárgulását okozzák.
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak, fátyolkák) vonzása, növényi főzetek (csalán, fokhagyma) permetezése, súlyos fertőzés esetén vegyi védekezés.
Gyakori betegségek
Paszternák (pasztinák) szklerotíniás rothadás:
Tünetek: A szár és a gyökér rothadása, fehér, vattaszerű penészképződés, később fekete szkleróciumok megjelenése.
Védekezés: Vetésforgó betartása, jó vízáteresztő képességű talaj biztosítása, fertőzött növényi részek eltávolítása és megsemmisítése.
Ernyősvirágzatúak lisztharmatja:
Tünetek: A leveleken fehér, lisztes bevonat jelenik meg, a növény növekedése lelassul, a levelek deformálódhatnak.
Védekezés: Szellős ültetés, megfelelő tápanyagellátás, kén tartalmú készítmények vagy szódabikarbónás oldat permetezése.
Társnövények
Kedvező társnövények
Hagyma: Illatanyagai távol tartják a paszternák kártevőit
Retek: Gyors növekedésével elnyomja a kezdeti gyomnövényeket
Saláta: Jól hasznosítja a területet, amíg a paszternák növekszik
Kerülendő társnövények
Petrezselyem: Ugyanabba a családba tartozik, hasonló tápanyagigénnyel és kórokozókkal
Zeller: Tápanyagokért verseng a paszternákkal, valamint hasonló kórokozók fertőzhetik
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért ágazik el gyakran a paszternák gyökere?
A paszternák főgyökere érzékeny a talaj minőségére. Köves, agyagos vagy tömörödött talajban a gyökér elágazik, deformálódik. A megoldás a talaj alapos előkészítése: mélyen fellazított, kőmentes, homokos vályogtalaj biztosítása szükséges. Ültetés előtt 30-40 cm mélyen forgassuk meg a talajt.
Miben különbözik a paszternák a petrezselyemgyökértől?
A paszternák világosabb színű, nagyobb méretű és édesebb ízű, mint a petrezselyemgyökér. A paszternák gyökere sárgásfehér, míg a petrezselyemgyökér fehérebb. Ízében a paszternák édesebb, enyhén ánizsos aromával rendelkezik, míg a petrezselyemgyökér aromásabb, fűszeresebb.
Ehető-e a paszternák levele is?
A paszternák levele nem ajánlott fogyasztásra, ugyanis furanokumarinokat tartalmaz, amelyek fényérzékenységet okozhatnak és bőrirritációt válthatnak ki. A levelek kezelésénél ajánlott kesztyűt viselni, különösen napsütéses időben. Kizárólag a megtisztított gyökere alkalmas emberi fogyasztásra.