Paszternák

Kezdőlap » Zöldségek » Paszternák
Paszternák

Név és azonosítás

Magyar név: Paszternák (Pasztinák)
Latin név: Pastinaca sativa
Növénycsalád: Ernyősvirágzatúak (Apiaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldségféle, gyökérzöldség
Életciklus: Kétnyári
Növekedési forma: Egyenes szárú, ernyős virágzatú
Növekedési magasság/méret: 60-100 cm, gyökere 20-30 cm hosszú
Nehézségi szint: 2/5 (viszonylag könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, félárnyékos hely
Vízigény: Közepes
Talajtípus: Mély termőrétegű, laza, homokos vályogtalaj
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Jó, a gyökér a földben áttelelhet

időzítés

Vetési időszak: Március közepe – április vége
Palántázási időszak: Nem jellemző, általában helybevetéssel történik
Kiültetési időszak: Nem jellemző

technika

Vetési módszer: Helybevetés, 1-2 cm mélyre
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 15-20 nap, optimális hőmérséklet 10-15°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes (60-70%), friss mag használata javasolt

Térköz

Sortávolság: 30-40 cm
Tőtávolság: 10-15 cm
Területigény: 1 m²-en kb. 20-25 növény nevelhető

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, különösen a csírázás időszakában és a gyökérképződéskor
Speciális öntözési igények: Egyenletes nedvességet szeret, de a pangó vizet nem tolerálja

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes
Javasolt trágyatípusok: Érett szervestrágya a talaj előkészítésekor, később káliumban gazdag műtrágya a gyökérképződés elősegítésére
Trágyázás időzítése: Vetés előtt 2-3 héttel alaptrágyázás, majd a növekedési időszakban 1-2 alkalommal fejtrágya

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és talajlazítás szükséges, különösen a fiatal növényeknél
Mulcsozás: Előnyös, segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomok visszaszorításában

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: A vetéstől számított 120-160 nap
Betakarítási időszak: Szeptember végétől november elejéig, enyhe tél esetén akár télen is (a fagy javítja az ízét)
Érés jelei: A gyökér elérte a megfelelő méretet, a levelek sárgulni, száradni kezdenek

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: 4-6 hónap megfelelő körülmények között
Optimális tárolási feltételek: Hűvös (0-4°C), magas páratartalmú (90-95%) helyiség, homokban vagy ládában, nedves homokba ágyazva
Különböző tárolási módok: Pincében homokba ágyazva, hűtőszekrényben papírba csomagolva rövid ideig, fagyasztva (blansírozás után)

Gyakori kártevők

Répaaknázólégy:
Felismerés: A légy lárvái a levelekben járatokat rágnak, a levél felszínén kanyargós, világos színű aknákat hoznak létre.
Védekezés: Vetésforgó alkalmazása, korai vetés, rendszeres talajforgatás, szükség esetén rovarölő szerek használata.


Répalevéltetű:
Felismerés: A levelek fonákján kis zöld vagy fekete tetvek telepednek meg, a levelek torzulását, sárgulását okozzák.
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak, fátyolkák) vonzása, növényi főzetek (csalán, fokhagyma) permetezése, súlyos fertőzés esetén vegyi védekezés.

Gyakori betegségek

Paszternák (pasztinák) szklerotíniás rothadás:
Tünetek: A szár és a gyökér rothadása, fehér, vattaszerű penészképződés, később fekete szkleróciumok megjelenése.
Védekezés: Vetésforgó betartása, jó vízáteresztő képességű talaj biztosítása, fertőzött növényi részek eltávolítása és megsemmisítése.


Ernyősvirágzatúak lisztharmatja:
Tünetek: A leveleken fehér, lisztes bevonat jelenik meg, a növény növekedése lelassul, a levelek deformálódhatnak.
Védekezés: Szellős ültetés, megfelelő tápanyagellátás, kén tartalmú készítmények vagy szódabikarbónás oldat permetezése.

Kedvező társnövények

Borsó: Javítja a talaj nitrogéntartalmát, ami kedvező a paszternáknak
Hagyma: Illatanyagai távol tartják a paszternák kártevőit
Retek: Gyors növekedésével elnyomja a kezdeti gyomnövényeket
Saláta: Jól hasznosítja a területet, amíg a paszternák növekszik

Kerülendő társnövények

Sárgarépa: Hasonló kártevők és betegségek támadják meg, növeli a fertőzésveszélyt
Petrezselyem: Ugyanabba a családba tartozik, hasonló tápanyagigénnyel és kórokozókkal
Zeller: Tápanyagokért verseng a paszternákkal, valamint hasonló kórokozók fertőzhetik

Miért ágazik el gyakran a paszternák gyökere?
A paszternák főgyökere érzékeny a talaj minőségére. Köves, agyagos vagy tömörödött talajban a gyökér elágazik, deformálódik. A megoldás a talaj alapos előkészítése: mélyen fellazított, kőmentes, homokos vályogtalaj biztosítása szükséges. Ültetés előtt 30-40 cm mélyen forgassuk meg a talajt.


Miben különbözik a paszternák a petrezselyemgyökértől?
A paszternák világosabb színű, nagyobb méretű és édesebb ízű, mint a petrezselyemgyökér. A paszternák gyökere sárgásfehér, míg a petrezselyemgyökér fehérebb. Ízében a paszternák édesebb, enyhén ánizsos aromával rendelkezik, míg a petrezselyemgyökér aromásabb, fűszeresebb.


Ehető-e a paszternák levele is?
A paszternák levele nem ajánlott fogyasztásra, ugyanis furanokumarinokat tartalmaz, amelyek fényérzékenységet okozhatnak és bőrirritációt válthatnak ki. A levelek kezelésénél ajánlott kesztyűt viselni, különösen napsütéses időben. Kizárólag a megtisztított gyökere alkalmas emberi fogyasztásra.