Paprika

Név és azonosítás
Latin név: Capsicum annuum
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári (mérsékelt égövön), évelő (trópusi területeken)
Növekedési forma: Bokros, elágazó szárú
Növekedési magasság/méret: 40-100 cm (fajtától függően)
Nehézségi szint: 3/5 (mérsékelt nehézség)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas, egyenletes nedvességet igényel
Talajtípus: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, 10°C alatt szenved, fagypont alatt elpusztul
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: 6-8 hetes kor (4-6 leveles állapot)
Kiültetési időszak: Május közepétől, amikor a talaj kellően felmelegedett (min. 15°C) és a fagyok veszélye elmúlt
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, ideális csírázási hőmérséklet 22-28°C
Csírázási arány/sikeresség: Friss mag esetén 75-85%
Térköz
Tőtávolság: 40-50 cm (bokor típusúnál), 30-40 cm (folytonnövő típusnál)
Területigény: Egy növény kb. 0,25 m² területet igényel
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek nedvesítését, a talaj ne legyen vízzel telített; virágzás és termésérés idején különösen fontos az egyenletes vízellátás a terméshullás megelőzése érdekében
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt a talajba dolgozva, vegetációs időszakban káliumban gazdag folyékony műtrágya
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágya, virágzás kezdetén és termésérés időszakában káliumban gazdag fejtrágya
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Folytonnövő fajtáknál szükséges, bokor típusúaknál erős szél esetén vagy nehéz termés esetén javasolható
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyommentesen tartás
Mulcsozás: Javasolt a talaj nedvességtartalmának megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Júniustól októberig, zöld állapotban és teljesen beérve is szedhető
Érés jelei: Zöld állapotban: fényes, kemény felület, teljes méret elérése; érett állapotban: teljes színváltás (piros, sárga, narancssárga stb. fajtától függően)
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 7-10°C, 90-95% relatív páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Fagyasztás (blansírozás után), szárítás (fűszerpaprika esetén), savanyítás, olajban vagy ecetben tartósítás
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Apró zöld, sárga vagy fekete rovarok csoportjai a levelek fonákján és hajtásvégeken, torzult, besodródott levelek, ragacsos váladék a leveleken.
Védekezés: Természetes ellenségek támogatása (katicabogarak, fátyolkák), csípős paprikakivonat vagy szappanos víz permetezése, súlyosabb esetben biológiai védekezőszerek alkalmazása.
Takácsatka:
Felismerés: Finom pókhálószerű szövedék a leveleken, sárgás-fehéres foltok a leveleken, később a levelek barnulása, száradása.
Védekezés: Magas páratartalom biztosítása rendszeres párásítással, növényi olajok vagy speciális atkaölő szerek alkalmazása.
Gyakori betegségek
Paprika mozaikvírus (TMV):
Tünetek: Leveleken világoszöld-sötétzöld mozaikszerű foltok, törpülés, deformált levelek és termések.
Védekezés: Megelőzés rezisztens fajták választásával, fertőzött növények azonnali eltávolítása, kézmosás növények kezelése között, eszközök fertőtlenítése.
Paprika fitoftórás betegsége:
Tünetek: Barna foltok a leveleken, száron és terméseken, amelyek gyorsan növekednek, nedves időben fehér penészgyep a foltok szélén, a termés rothadása.
Védekezés: Megelőzés vetésforgóval, jó vízelvezetésű talaj biztosítása, növénymaradványok eltávolítása, réztartalmú szerekkel való permetezés a kezdeti tünetek megjelenésekor.
Társnövények
Kedvező társnövények
Sárgarépa: A gyökérzónában eltérő tápanyagigényük miatt jól megférnek egymás mellett
Hagyma és fokhagyma: Távol tartják a paprika kártevőit
Petrezselyem: Vonzza a hasznos rovarokat, javítja a talaj szerkezetét
Kerülendő társnövények
Paradicsom: Hasonló betegségekkel és kártevőkkel fertőződhet
Padlizsán: Ugyanazon növénycsaládba tartozik, hasonló tápanyagigénnyel és betegségekre való fogékonysággal
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért nem köt termést a paprikám, pedig szépen virágzik?
A paprika virágai nagy melegben (30°C felett) nem termékenyülnek meg jól. Ezen kívül a nem megfelelő beporzás, túl száraz levegő, vagy túlzott nitrogén-trágyázás is okozhatja a probléémát. Segíthet, ha árnyékolással csökkenti a hőmérsékletet, rendszeresen öntöz és virágzáskor a növényeket óvatosan megrázogatja a beporzás elősegítésére.
Hogyan növelhetem a paprika csípősségét?
A csípős paprikafajták csípősségét fokozhatja, ha kissé „stresszeli” a növényt. Enyhe vízhiány, magasabb hőmérséklet és több napfény általában növeli a kapszaicin-termelést. Az érési időszakban csökkentse az öntözések gyakoriságát, de ne hagyja teljesen kiszáradni a talajt.
Mikor és hogyan gyűjtsek magot a paprikából következő évi vetéshez?
A paprika magjait teljes érés után gyűjtse, amikor a termés már elérte a fajtára jellemző színt és kemény tapintású. Vágja fel a paprikát, távolítsa el a magokat, mossa le róluk a gyümölcshúst, majd szárítsa őket szobahőmérsékleten, szellős helyen 1-2 hétig. A jól megszáradt magokat tárolja papírzacskóban, hűvös, száraz helyen. Keresztbeporzás lehetséges, így ha több paprikafajtát termeszt egymás közelében, nem biztos, hogy a magokból a szülőnövénnyel azonos növények fejlődnek.