Padlizsán

Kezdőlap » Zöldségek » Padlizsán
Padlizsán

Név és azonosítás

Magyar név: Padlizsán (Tojásgyümölcs)
Latin név: Solanum melongena
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Egynyári (mérsékelt égövben), évelő (trópusi területeken)
Növekedési forma: Bokros, felálló szárú
Növekedési magasság/méret: 60-120 cm
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézségű)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, teljes napfény (min. 6-8 óra naponta)
Vízigény: Közepes-magas (egyenletes nedvesség)
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas-semleges (6,0-6,8 pH)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, 10°C alatt károsodik

időzítés

Vetési időszak: Február közepétől március végéig (beltéri előnevelés)
Palántázási időszak: 8-10 hetes korban
Kiültetési időszak: Május második felétől, amikor a talaj már legalább 15°C

technika

Vetési módszer: Előnevelés cserépben vagy sejttálcában
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, 24-30°C optimális csírázási hőmérséklet
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, 70-80%

Térköz

Sortávolság: 60-80 cm
Tőtávolság: 50-60 cm
Területigény: Egy növény kb. 0,5 m² területet igényel

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözés, heti 2-3 alkalommal, szárazság esetén gyakrabban
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek nedvesítését, törzshöz közeli öntözést alkalmazzunk, mulcsozással segítsük a nedvesség megőrzését

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Magas tápanyagigényű növény
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, később káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya ültetés előtt, termésérlelési időszakban káliumban gazdag tápoldatozás 2-3 hetente

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Oldalhajtások visszacsípése javasolt, max. 4-5 terméskezdemény növényenként az optimális méretért
Támrendszer igénye: Magas fajtáknál támrendszer javasolt
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és sekély kapálás
Mulcsozás: Javasolt a talajnedvesség megőrzése és a gyomosodás megelőzése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Kiültetéstől számítva 70-90 nap
Betakarítási időszak: Július elejétől október közepéig
Érés jelei: Fényes, feszes héj, fajtára jellemző méret elérése, enyhe nyomásra rugalmas felület

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: 1-2 hét szobahőmérsékleten, 2-3 hét hűtőben
Optimális tárolási feltételek: 10-12°C, 90-95% páratartalom
Különböző tárolási módok: Rövid távon konyhapulton, hosszabb távon perforált műanyag zacskóban a hűtő zöldségtárolójában

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Levélfonákon szívogató, apró rovarpopuláció, besodródó levelek, ragacsos felületek a mézharmat miatt
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, csalánlé permetezés, erősebb fertőzésnél olajos készítmények


Burgonyabogár:
Felismerés: Sárga-fekete csíkos bogarak, narancssárga lárvák, lerágott levelek
Védekezés: Rendszeres ellenőrzés, kézi összegyűjtés, súlyos esetben biológiai vagy kémiai növényvédelem

Gyakori betegségek

Alternáriás levélfoltosság:
Tünetek: Koncentrikus körökben jellemző barna foltok a leveleken, később a levelek elszáradása
Védekezés: Megfelelő térállás, jó szellőzés, vetésforgó betartása, réztartalmú szerek preventív használata


Fuzáriumos hervadás:
Tünetek: Kezdetben a levelek sárgulása, hervadása, később a teljes növény pusztulása
Védekezés: Ellenálló fajta választása, fertőzött növények azonnali megsemmisítése, vetésforgó betartása

Kedvező társnövények

Bab: Nitrogénmegkötő hatása miatt javítja a padlizsán fejlődését
Kapor: Távol tartja a kártevők egy részét, vonzza a hasznos rovarokat
Bazsalikom: Íz- és növekedésjavító hatás, kártevőriasztó
Körömvirág: Gyökérzónában élő kártevők ellen védelmet nyújt

Kerülendő társnövények

Burgonya: Azonos betegségek miatt veszélyes a közelség
Paradicsom: Hasonló betegségek támadják meg, fokozott fertőzésveszély
Paprika: Hasonló tápanyagigény, versengés léphet fel

Miért keserű a padlizsán termése?
Az idősebb vagy stressznek kitett padlizsán termésében felhalmozódhatnak keserű anyagok. A fiatalon szedett termések, megfelelő vízellátás és a régi fajták esetében az előzetes besózás segíthet csökkenteni a keserűséget.


Mikor kell szedni a padlizsánt?
A padlizsánt akkor érdemes szedni, amikor elérte a fajtára jellemző méretét, de még fényes a héja. A termés nyomásra rugalmas legyen, ne túl kemény, de ne is puha. Az túlérett, matt héjú, puha termésben több a keserűanyag.


Miért nem köt termést a padlizsánom?
A termésképződés elmaradásának több oka lehet: túl magas (30°C feletti) vagy túl alacsony (15°C alatti) hőmérséklet, nem megfelelő beporzás, nitrogéntúlsúlyos tápanyagellátás, vagy túl árnyékos hely. Ellenőrizzük a környezeti feltételeket és szükség esetén segítsük ecsettel a virágok beporzását.