Padlizsán

Név és azonosítás
Latin név: Solanum melongena
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári (mérsékelt égövben), évelő (trópusi területeken)
Növekedési forma: Bokros, felálló szárú
Növekedési magasság/méret: 60-120 cm
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézségű)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas (egyenletes nedvesség)
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas-semleges (6,0-6,8 pH)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, 10°C alatt károsodik
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: 8-10 hetes korban
Kiültetési időszak: Május második felétől, amikor a talaj már legalább 15°C
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, 24-30°C optimális csírázási hőmérséklet
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, 70-80%
Térköz
Tőtávolság: 50-60 cm
Területigény: Egy növény kb. 0,5 m² területet igényel
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek nedvesítését, törzshöz közeli öntözést alkalmazzunk, mulcsozással segítsük a nedvesség megőrzését
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, később káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya ültetés előtt, termésérlelési időszakban káliumban gazdag tápoldatozás 2-3 hetente
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Magas fajtáknál támrendszer javasolt
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és sekély kapálás
Mulcsozás: Javasolt a talajnedvesség megőrzése és a gyomosodás megelőzése érdekében
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Július elejétől október közepéig
Érés jelei: Fényes, feszes héj, fajtára jellemző méret elérése, enyhe nyomásra rugalmas felület
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 10-12°C, 90-95% páratartalom
Különböző tárolási módok: Rövid távon konyhapulton, hosszabb távon perforált műanyag zacskóban a hűtő zöldségtárolójában
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Levélfonákon szívogató, apró rovarpopuláció, besodródó levelek, ragacsos felületek a mézharmat miatt
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, csalánlé permetezés, erősebb fertőzésnél olajos készítmények
Burgonyabogár:
Felismerés: Sárga-fekete csíkos bogarak, narancssárga lárvák, lerágott levelek
Védekezés: Rendszeres ellenőrzés, kézi összegyűjtés, súlyos esetben biológiai vagy kémiai növényvédelem
Gyakori betegségek
Alternáriás levélfoltosság:
Tünetek: Koncentrikus körökben jellemző barna foltok a leveleken, később a levelek elszáradása
Védekezés: Megfelelő térállás, jó szellőzés, vetésforgó betartása, réztartalmú szerek preventív használata
Fuzáriumos hervadás:
Tünetek: Kezdetben a levelek sárgulása, hervadása, később a teljes növény pusztulása
Védekezés: Ellenálló fajta választása, fertőzött növények azonnali megsemmisítése, vetésforgó betartása
Társnövények
Kedvező társnövények
Kapor: Távol tartja a kártevők egy részét, vonzza a hasznos rovarokat
Bazsalikom: Íz- és növekedésjavító hatás, kártevőriasztó
Körömvirág: Gyökérzónában élő kártevők ellen védelmet nyújt
Kerülendő társnövények
Paradicsom: Hasonló betegségek támadják meg, fokozott fertőzésveszély
Paprika: Hasonló tápanyagigény, versengés léphet fel
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért keserű a padlizsán termése?
Az idősebb vagy stressznek kitett padlizsán termésében felhalmozódhatnak keserű anyagok. A fiatalon szedett termések, megfelelő vízellátás és a régi fajták esetében az előzetes besózás segíthet csökkenteni a keserűséget.
Mikor kell szedni a padlizsánt?
A padlizsánt akkor érdemes szedni, amikor elérte a fajtára jellemző méretét, de még fényes a héja. A termés nyomásra rugalmas legyen, ne túl kemény, de ne is puha. Az túlérett, matt héjú, puha termésben több a keserűanyag.
Miért nem köt termést a padlizsánom?
A termésképződés elmaradásának több oka lehet: túl magas (30°C feletti) vagy túl alacsony (15°C alatti) hőmérséklet, nem megfelelő beporzás, nitrogéntúlsúlyos tápanyagellátás, vagy túl árnyékos hely. Ellenőrizzük a környezeti feltételeket és szükség esetén segítsük ecsettel a virágok beporzását.