Oregánó

Név és azonosítás
Latin név: Origanum vulgare
Növénycsalád: Ajakosvirágúak
Általános jellemzők
Életciklus: Évelő
Növekedési forma: Bokros, felálló szárú
Növekedési magasság: 30-80 cm
Nehézségi szint: 1/5 (nagyon könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Alacsony (szárazságtűrő)
Talajtípus: Laza, jó vízelvezetésű, homokos talaj
Talaj pH igény: Semleges vagy enyhén lúgos (pH 6,0-8,0)
Fagytűrés/télállóság: Télálló, jó fagytűrő képességű
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Április vége – május eleje
Kiültetési időszak: Május
technika
Vetési mélység: 0,5 cm vagy felszínre szórva
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-14 nap, 18-21°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes (60-70%)
Térköz
Tőtávolság: 30-40 cm
Területigény: Közepes, idővel terjeszkedik
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerüljük a túlöntözést, mivel gyökérrothadást okozhat
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Komposzt, lassú felszabadulású szerves trágya
Trágyázás időzítése: Tavasszal és nyár közepén, évente kétszer
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Időnként szükséges a gyommentesség biztosítása
Mulcsozás: Javasolt a talajnedvesség megőrzése és a gyomok visszaszorítása érdekében
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Virágzás előtt (június-július) a legjobb az íze
Érés jelei: Intenzív illat, sötétzöld levelek, virágbimbók megjelenése előtt
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Száraz, hűvös, sötét hely, légmentesen lezárt tárolóedényben
Különböző tárolási módok: Szárítás (csokrokba kötve, fejjel lefelé, árnyékos helyen), fagyasztás (apróra vágva, jégkockatartóban olajjal), friss levelek hűtőben 1-2 napig tárolhatók
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek
Felismerés: Apró zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákán és a hajtásvégeken, összetapadó, ragacsos levelek
Védekezés: Erős vízsugárral való lemosás, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, növényi főzetek használata
Pókatkák
Felismerés: Finom pókhálószerű szövedék a leveleken, sárgás foltok a levelek felszínén
Védekezés: Rendszeres párásítás (a pókatkák a száraz levegőt kedvelik), olajos permetezés
Gyakori betegségek
Gyökérrothadás
Tünetek: Hervadó, sárguló levelek, puha, barna gyökerek
Védekezés: Megfelelő vízelvezetés biztosítása, túlöntözés elkerülése, fertőzött növényrészek eltávolítása
Lisztharmat
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken
Védekezés: Szellős ültetés, megfelelő távolság a növények között, káliumban gazdag tápanyag-utánpótlás
Társnövények
Kedvező társnövények
Paprika: Javítja a paprika zamatát és védi a kártevőktől
Bab: Kiegészítő tápanyagigények
Bazsalikom: Jól kiegészítik egymást, hasonló igényekkel
Kerülendő társnövények
Burgonya: Nincs kifejezetten jó hatással egymásra
Menta: Túlságosan agresszívan terjednek egymás mellett
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Mikor érdemes betakarítani az oregánó leveleit?
A legjobb időpont a betakarításra a kora reggel, amikor az illóolaj-tartalom a legmagasabb a növényben. Érdemes virágzás előtt szedni, amikor a levelek íze a legintenzívebb.
Hogyan akadályozzuk meg, hogy az oregánó túlságosan elterjedjen a kertben?
Az oregánó valóban hajlamos a terjeszkedésre. Érdemes cserépbe vagy emelt ágyásba ültetni, vagy rendszeresen visszavágni a növényt. A virágzás után történő visszametszés segít a terjedés korlátozásában is.
Miért sárgulnak az oregánó levelei?
A levelek sárgulásának több oka lehet: túlöntözés, tápanyaghiány, gyökérrothadás vagy kártevő-fertőzés. A leggyakoribb ok a túlöntözés – az oregánó jobban viseli a szárazságot, mint a túl sok vizet. Ellenőrizzük a talaj nedvességét, és csak akkor öntözzünk, ha a felső 2-3 cm már teljesen kiszáradt.