Menta

Menta

Név és azonosítás

Magyar név: Menta, Borsmenta
Latin név: Mentha x piperita (borsmenta), Mentha spicata (zöld menta)
Növénycsalád: Ajakosok (Lamiaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Fűszernövény, gyógynövény
Életciklus: Évelő
Növekedési forma: Bokros, tarackokkal terjedő
Növekedési magasság: 30-90 cm
Nehézségi szint: 1/5 (nagyon könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos vagy félárnyékos hely
Vízigény: Magas vízigény, nedves talajt kedveli
Talajtípus: Közepesen kötött, tápanyagban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas, semleges (pH 6-7)
Fagytűrés/télállóság: Jó télálló

időzítés

Vetési időszak: Tavasz (március-május)
Palántázási időszak: Tavasz (április-május)
Kiültetési időszak: Tavasz (április-május) vagy ősz (szeptember-október)

technika

Vetési módszer: Inkább dugványozással, gyökérosztással vagy palántáról érdemes szaporítani
Vetési mélység: 0,5-1 cm (magról való szaporítás esetén)
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-15 nap, 18-22°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, dugványozás sikeresebb

Térköz

Sortávolság: 40-50 cm
Tőtávolság: 30-40 cm
Területigény: Erősen terjeszkedő, érdemes körbehatárolni

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres öntözést igényel, föld ne száradjon ki. Heti 2-3 alkalommal, száraz időben gyakrabban
Speciális öntözési igények: Jobban fejlődik nyirkos, de nem pangóvizes talajon

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya, komposzt, tavasszal nitrogénben gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Tavasszal és nyár közepén

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Virágzás után visszavágandó a bokrosodás érdekében
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott, segíti a talaj nedvességének megőrzését

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Folyamatosan szedhető
Betakarítási időszak: Tavasztól őszig, virágzás előtt a legerősebb az aromája
Érés jelei: Erőteljes illat, kifejlett, de még fiatal levelek

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Frissen 1-2 hétig hűtőben, szárítva 1 évig
Optimális tárolási feltételek: Frissen nedves papírtörlőbe csomagolva hűtőben, vagy vázában vízben állva
Különböző tárolási módok: Szárítás, fagyasztás, olajban vagy ecetben tartósítás

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Levéldeformáció, ragacsos levélfelület, apró zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján
Védekezés: Erős vízsugár, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, szappanos vizes permetezés


Földibolhák:
Felismerés: Apró lyukak a leveleken, ugró kis bogarak jelenléte
Védekezés: Rendszeres öntözés, hamuszórás a növények köré, neem(Indiai Akác) olaj permetezés

Gyakori betegségek

Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken
Védekezés: Jó légmozgás biztosítása, szódabikarbónás permetezés, beteg részek eltávolítása


Rozsdagomba:
Tünetek: Narancssárga vagy barna foltok a levelek fonákján, sárguló levélzet
Védekezés: Fertőzött részek eltávolítása, jó szellőzés biztosítása, fungicides kezelés súlyos esetben

Kedvező társnövények

Paradicsom: A menta távol tartja a paradicsom kártevőit
Káposzta: Elriasztja a káposztalepkét
Saláta: Jól kiegészítik egymást vízigény szempontjából
Borsó: Kölcsönösen előnyös társítás

Kerülendő társnövények

Kamilla: Gátolja egymás fejlődését
Petrezselyem: Nem harmonizáló növekedési igények
Más menták: Keresztbeporzás lehetősége miatt

Miért ritkulnak ki a menta hajtásai a középső részen?
A menta néhány év alatt hajlamos a középső részen kiritkulni, miközben a széleken tovább terjeszkedik. Ez természetes folyamat. A megoldás a növény rendszeres megosztása és újratelepítése 2-3 évente.


Hogyan tartsam kordában a mentát, hogy ne terjedjen szét az egész kertben?
Ültesse cserépbe vagy használjon gyökérgátat – ássa le legalább 30-40 cm mélyen a talajba egy műanyag vagy fém akadályt a menta köré. Egy másik megoldás, ha olyan helyre ülteti, ahol a terjedése természetes határokba ütközik.


Mikor érdemes szüretelni a mentát a legjobb aroma érdekében?
A legjobb aromát akkor éri el a menta, ha a virágzás előtt szüretelik, általában a reggeli órákban, miután felszáradt a harmat, de még mielőtt a nap felmelegítené. Az illóolajok koncentrációja ilyenkor a legmagasabb.