Menta

Név és azonosítás
Latin név: Mentha x piperita (borsmenta), Mentha spicata (zöld menta)
Növénycsalád: Ajakosok (Lamiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Évelő
Növekedési forma: Bokros, tarackokkal terjedő
Növekedési magasság: 30-90 cm
Nehézségi szint: 1/5 (nagyon könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Magas vízigény, nedves talajt kedveli
Talajtípus: Közepesen kötött, tápanyagban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas, semleges (pH 6-7)
Fagytűrés/télállóság: Jó télálló
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Tavasz (április-május)
Kiültetési időszak: Tavasz (április-május) vagy ősz (szeptember-október)
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm (magról való szaporítás esetén)
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-15 nap, 18-22°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, dugványozás sikeresebb
Térköz
Tőtávolság: 30-40 cm
Területigény: Erősen terjeszkedő, érdemes körbehatárolni
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Jobban fejlődik nyirkos, de nem pangóvizes talajon
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya, komposzt, tavasszal nitrogénben gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Tavasszal és nyár közepén
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott, segíti a talaj nedvességének megőrzését
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Tavasztól őszig, virágzás előtt a legerősebb az aromája
Érés jelei: Erőteljes illat, kifejlett, de még fiatal levelek
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Frissen nedves papírtörlőbe csomagolva hűtőben, vagy vázában vízben állva
Különböző tárolási módok: Szárítás, fagyasztás, olajban vagy ecetben tartósítás
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Levéldeformáció, ragacsos levélfelület, apró zöld vagy fekete rovarok a levelek fonákján
Védekezés: Erős vízsugár, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, szappanos vizes permetezés
Földibolhák:
Felismerés: Apró lyukak a leveleken, ugró kis bogarak jelenléte
Védekezés: Rendszeres öntözés, hamuszórás a növények köré, neem(Indiai Akác) olaj permetezés
Gyakori betegségek
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken
Védekezés: Jó légmozgás biztosítása, szódabikarbónás permetezés, beteg részek eltávolítása
Rozsdagomba:
Tünetek: Narancssárga vagy barna foltok a levelek fonákján, sárguló levélzet
Védekezés: Fertőzött részek eltávolítása, jó szellőzés biztosítása, fungicides kezelés súlyos esetben
Társnövények
Kedvező társnövények
Káposzta: Elriasztja a káposztalepkét
Saláta: Jól kiegészítik egymást vízigény szempontjából
Borsó: Kölcsönösen előnyös társítás
Kerülendő társnövények
Petrezselyem: Nem harmonizáló növekedési igények
Más menták: Keresztbeporzás lehetősége miatt
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért ritkulnak ki a menta hajtásai a középső részen?
A menta néhány év alatt hajlamos a középső részen kiritkulni, miközben a széleken tovább terjeszkedik. Ez természetes folyamat. A megoldás a növény rendszeres megosztása és újratelepítése 2-3 évente.
Hogyan tartsam kordában a mentát, hogy ne terjedjen szét az egész kertben?
Ültesse cserépbe vagy használjon gyökérgátat – ássa le legalább 30-40 cm mélyen a talajba egy műanyag vagy fém akadályt a menta köré. Egy másik megoldás, ha olyan helyre ülteti, ahol a terjedése természetes határokba ütközik.
Mikor érdemes szüretelni a mentát a legjobb aroma érdekében?
A legjobb aromát akkor éri el a menta, ha a virágzás előtt szüretelik, általában a reggeli órákban, miután felszáradt a harmat, de még mielőtt a nap felmelegítené. Az illóolajok koncentrációja ilyenkor a legmagasabb.