Mángold

Név és azonosítás
Latin név: Beta vulgaris var. cicla
Növénycsalád: Libatopfélék (Chenopodiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Kétnyári (zöldségként egynyáriként termesztett)
Növekedési forma: Tőlevélrózsás, nagy levelekkel
Növekedési magasság/méret: 30-60 cm
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Közepesen kötött, humuszban gazdag talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagyálló, -5°C-ig jól viseli a hideget
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Április elejétől május közepéig
Kiültetési időszak: Május elejétől június elejéig (tavaszi), augusztus elején (őszi)
technika
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, optimális csírázási hőmérséklet 10-25°C
Csírázási arány/sikeresség: Jó csírázási képesség, 75-85%
Térköz
Tőtávolság: 25-30 cm
Területigény: Közepes, 6-8 növény/m²
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Egyenletes vízellátást igényel, szárazságban levelei megkeményednek, íze keserűvé válhat
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya, komposzt, nitrogénben gazdag műtrágyák
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágyázás, majd 4-6 hetente fejtrágyázás a tenyészidőszak alatt
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nem igényel támrendszert
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomirtás és sekély talajlazítás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott a talaj nedvességtartalmának megőrzésére és a gyomosodás megelőzésére
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Május végétől novemberig, folyamatosan
Érés jelei: 15-20 cm hosszúságú, kifejlett levelek, élénk szín
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 0-5°C, 90-95% relatív páratartalom mellett
Különböző tárolási módok: Hűtőben nedves törlőkendőbe vagy perforált műanyag zacskóba csomagolva; mélyhűtve blansírozás után 10-12 hónapig
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Répabolha:
Felismerés: Apró, fekete bogarak, amelyek a leveleken apró lyukakat rágnak, elsősorban a csíranövényeket veszélyeztetik.
Védekezés: Vetésforgó betartása, korai vetés, fátyolfóliás takarás, szükség esetén biológiai vagy engedélyezett növényvédő szerek.
Levéltetű:
Felismerés: Apró, zöld vagy fekete rovarok csoportjai a levelek fonákján, a levelek fodrozódása, torzulása.
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak, fátyolkák) támogatása, csalánlé permetezés, súlyos fertőzés esetén engedélyezett rovarölő szerek.
Gyakori betegségek
Peronoszpóra:
Tünetek: A levelek felszínén sárgás foltok, fonákon szürkésfehér penészgyep jelenik meg, a levelek később elszáradnak.
Védekezés: Megfelelő térállás, szellős termőhely, reggeli vagy délelőtti öntözés, réztartalmú szerekkel való megelőző permetezés.
Cerkospórás levélfoltosság:
Tünetek: A leveleken kerek, barna foltok jelennek meg, amelyek később beszáradnak és kilyukadnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, fertőzött növényi részek eltávolítása, réz vagy kéntartalmú permetezés.
Társnövények
Kedvező társnövények
Saláta: A sekélyen gyökerező saláta jól kiegészíti a mélyebbre hatoló mángoldot, nem versenyeznek a tápanyagokért.
Hagyma és fokhagyma: Erős illatukkal távol tartják a mángold kártevőit, különösen a levéltetveket és a répabolhákat.
Retek: Gyors növekedésével elnyomja a gyomokat és lazítja a talajt a mángold számára, valamint eltérő mélységben gyökereznek.
Sárgarépa: Különböző tápanyagokat igényelnek, és a sárgarépa gyökerei lazítják a talajt a mángold számára.
Borsó: Nitrogénmegkötő képességével gazdagítja a talajt, amit a nitrogénigényes mángold jól hasznosít.
Kerülendő társnövények
Spenót: Hasonló tápanyagigényű, rokon faj, kártevőik és betegségeik gyakran megegyeznek.
Kukorica: Tápanyag- és vízigényes növény, amely elvonhatja a mángold elől a létfontosságú erőforrásokat, valamint árnyékolja is.
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Hogyan fogyasztható a mángold?
A mángold levelei és levélnyelei egyaránt fogyaszthatók. A vastagabb levélnyeleket általában párolva vagy főzve, a leveleket spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyasztják. Kiváló alapanyag levesekhez, főzelékekhez, quiche-ekhez, valamint tésztaételekhez. A fiatal, zsenge levelek nyersen salátákba is keverhetők.
Mikor érdemes betakarítani a mángoldot?
A mángoldot folyamatosan lehet szedni, amikor a levelek elérték a 15-20 cm-es hosszúságot. Nyáron a fiatalabb leveleket érdemes szedni, mert kevésbé keserűek. Ősszel, az enyhébb fagyok után a levelek íze általában édesebbé válik. Mindig a külső, idősebb leveleket szedjük le, így a növény folyamatosan hoz újakat.
Mi a különbség a mángold és a spenót között?
Bár mindkét növény levélzöldség, a mángold (Beta vulgaris var. cicla) a céklával áll közelebbi rokonságban, míg a spenót (Spinacia oleracea) más családba tartozik. A mángold levelei vastagabbak, húsosabbak, a levélnyél (szár) fejlettebb és gyakran színes. A mángold hőtűrőbb, nem hajlamos magszárba szökkenni nyáron, és hosszabb ideig szedhető, akár a fagyokig. Ízében is különbözik a spenóttól, kevésbé földes ízű, enyhén édeskés.