Majoranna

Majoranna

Név és azonosítás

Magyar név: Majoranna
Latin név: Origanum majorana
Növénycsalád: Ajakosok (Lamiaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Fűszernövény, gyógynövény
Életciklus: Évelő (Magyarországon fagyérzékenysége miatt gyakran egynyáriként termesztik)
Növekedési forma: Bokros, felfelé törő, elágazó
Növekedési magasság: 30-60 cm
Nehézségi szint: 3/5 (közepesen igényes)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet igényel, a félárnyékot nem tűri
Vízigény: Közepes, rendszeres öntözést igényel (a talaj felső rétegének kiszáradását nem tűri)
Talajtípus: Laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag
Talaj pH igény: 6,5-7,5 (semleges, enyhén lúgos)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, télen fagymentes helyen kell tartani

időzítés

Vetési időszak: Március-április (beltéri előnevelésre), május (szabadföldbe)
Palántázási időszak: Május eleje-közepe (fagyok után)
Kiültetési időszak: Május közepétől, amikor már biztosan nincs fagyveszély

technika

Vetési módszer: Sekélyen a talaj felszínére vagy cserépbe, enyhén betakarva
Vetési mélység: 0,5 cm (nem mélyebbre)
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-22 nap, 20-25°C az optimális
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, gyakran nehézkes a csírázás

Térköz

Sortávolság: 40-50 cm
Tőtávolság: 15-20 cm
Területigény: Közepesen terebélyes növény, elegendő helyet kell biztosítani a levegőzéshez

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel; a talaj felületét nem szabad kiszáradni hagyni, de a túlöntözést kerülni kell
Speciális öntözési igények: Lehetőleg reggel öntözzük, a talaj szintjén, kerülve a levelek nedvesítését a betegségek megelőzése érdekében

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes, de rendszeres
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya, komposzt, vagy kiegyensúlyozott összetételű szerves műtrágya
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt talajelőkészítéskor és a növekedési időszakban 4-6 hetente

egyéb gondozási feladatok

Metszés: A virágzás előtt ajánlott visszacsípni a növény tetejét a bokrosodás elősegítésére
Támrendszer igénye: Nem igényel támrendszert
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás és sekély talajlazítás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott a talaj nedvességtartalmának megőrzése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 60-70 nap
Betakarítási időszak: Első betakarítás júliusban, második szeptemberben
Érés jelei: Betakarításra akkor alkalmas, amikor a virágbimbók már megjelentek, de még nem nyíltak ki, ilyenkor legnagyobb az illóolaj-tartalom

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Szárított formában 1-2 évig megőrzi aromáját
Optimális tárolási feltételek: Száraz, hűvös, sötét hely, légmentesen zárt edényben
Különböző tárolási módok: Frissen hűtőben néhány napig, szárítva morzsolt formában üvegedényben, vagy fagyasztva is tárolható

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Kis, zöld vagy fekete rovarok a levelek és hajtások alján, növekedési zavarok, ragacsos levelek.
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, rovarölő szappanos permetezés, erősebb fertőzés esetén növényvédő szeres kezelés.


Takácsatkák:
Felismerés: Apró pókok, finom hálószerű szövedék a leveleken, sárguló, szürkülő levelek.
Védekezés: Növény rendszeres permetezése vízzel, biológiai védekezés ragadozó atkákkal, súlyosabb esetben atkaölő szerek alkalmazása.

Gyakori betegségek

Alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria sp.):
Tünetek: Barnás-fekete foltok a leveleken és száron, a növény fokozatos pusztulása, különösen a bimbózás időszakában jelenik meg.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása a jó levegőzés érdekében, a sorok széliránnyal párhuzamos kialakítása, gombaölő szeres kezelés az első tünetek megjelenésekor.


Mentarozsda:
Tünetek: Narancssárga vagy rozsdabarna foltok a levelek fonákján, később a levelek sárgulása, lehullása.
Védekezés: A fertőzött növényi részek eltávolítása és megsemmisítése, a levelek nedvesítésének elkerülése öntözéskor, fungicides permetezés megelőzésképpen.

Kedvező társnövények

Paradicsom: Javítja a paradicsom ízét és védi a kártevőktől
Paprika: Jól kiegészítik egymást tápanyagigény szempontjából
Padlizsán: Hasonló növekedési igények, jól megférnek egymás mellett
Nagy csalán: Erősíti a majoranna illóolaj-tartalmát

Kerülendő társnövények

Káposzta: Tápanyagokért versenyeznek
Rozmaring: Túlságosan hasonló tápanyagigényű, konkurenciát jelentenek egymásnak
Zsálya: Nem kedvelik egymás társaságát, gátolják egymás fejlődését

Miért sárgulnak a majoranna levelei?
A sárgulás leggyakrabban túlöntözés, tápanyaghiány vagy gombás fertőzés jele lehet. Ellenőrizze az öntözés gyakoriságát, a talaj nedvességét, és vizsgálja meg, nincs-e a növényen betegség nyoma. Ha a talaj túl nedves, csökkentse az öntözést és javítsa a vízelvezetést.


Hogyan szaporítsam dugványozással a majorannát?
Vágjon le 10-15 cm hosszú, nem virágzó hajtásokat a növényről késő tavasszal vagy nyár elején. Távolítsa el az alsó leveleket, mártsa gyökereztető hormonba a hajtás alját, majd ültesse jó vízelvezetésű talajba. Tartsa nedvesen, de ne túl vizesen, árnyékos helyen. 2-3 hét alatt gyökeret ereszt.


Mikor és hogyan gyűjtsem a majorannát fűszer céljára?
A legjobb a virágzás kezdetén, de még a virágok kinyílása előtt betakarítani, ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Reggel, a harmat felszáradása után, de még a nagy meleg előtt vágjuk le a hajtásokat. Kössük kisebb csokrokba és szárítsuk árnyékos, szellős helyen. Szárítás után morzsoljuk le a leveleket és virágokat, tároljuk légmentesen zárt edényben.