Karfiol

Kezdőlap » Zöldségek » Karfiol
Karfiol

Név és azonosítás

Magyar név: Karfiol
Latin név: Brassica oleracea var. botrytis
Növénycsalád: Keresztesvirágúak (Brassicaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Kétnyári (termesztésben egynyáriként kezelik)
Növekedési forma: Tömör, fejlődő rózsaszerű virágzat
Növekedési magasság/méret: 40-60 cm magasság, 15-25 cm átmérőjű fej
Nehézségi szint: 3/5 (közepesen nehéz termeszteni)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet igényel, de nyári melegben félárnyékban jobban fejlődik
Vízigény: Magas, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Tápanyagban gazdag, humuszos, középkötött talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Enyhe fagyot (-2°C-ig) elvisel, de a fejlődő rózsák érzékenyek

időzítés

Vetési időszak: Tavaszi termesztéshez január-február, őszi termesztéshez május-június
Palántázási időszak: Tavaszi termesztéshez március-április, őszi termesztéshez június-július
Kiültetési időszak: Tavaszi termesztéshez április közepe-május eleje, őszi termesztéshez július közepe-augusztus eleje

technika

Vetési módszer: Palántaneveléssel szaporítjuk (cserepekbe vagy tálcákba)
Vetési mélység: 1-1,5 cm mélyre
Csírázási idő és hőmérséklet: 5-10 nap 18-20°C-on
Csírázási arány/sikeresség: 80-85% megfelelő körülmények között

Térköz

Sortávolság: 60-70 cm
Tőtávolság: 50-60 cm
Területigény: 0,3-0,4 m² növényenként

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Hetente 2-3 alkalommal, alkalmanként 15-20 liter/m², egyenletes nedvességet igényel
Speciális öntözési igények: A fejlődő rózsára ne kerüljön víz, csak a növény tövét öntözzük

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Tápanyagigényes növény
Javasolt trágyatípusok: Szervestrágyával alapozás, nitrogénben, káliumban és foszforban gazdag műtrágya a tenyészidőszakban
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágya, kiültetés után 2-3 héttel fejtrágya, majd virágzat képződésekor káliumban gazdag trágya

egyéb gondozási feladatok

Metszés: A külső levelek lazítása a fejlődő rózsa körül
Támrendszer igénye: Nem igényel támrendszert
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és talajlazítás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott szalmával vagy fűkaszálékkal a talajnedvesség megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Kiültetéstől számítva 60-100 nap, fajtától függően
Betakarítási időszak: Tavaszi vetésnél június-július, őszi vetésnél szeptember-november
Érés jelei: A rózsa eléri a fajtára jellemző méretet, tömör, fehér színű, még nem kezdett lazulni

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Hűtve 2-3 hétig, pincében 1-2 hétig
Optimális tárolási feltételek: 0-2°C hőmérséklet, 90-95% páratartalom
Különböző tárolási módok: Hűtőszekrényben nejlonzacskóban, gyökeres növényként homokba ültetve hűvös pincében

Gyakori kártevők

Káposztalégy:
Felismerés: A növény lankadni kezd, a talajszint alatt a gyökereken fehér nyüvek találhatók, a levelek sárgulnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, kiültetéskor gallérral védjük a növény tövét, természetes ellenségek telepítése.


Káposztalepke:
Felismerés: A levelek fonákján sárgás peték és zöld hernyók találhatók, a leveleket kirágják.
Védekezés: Rendszeres ellenőrzés, biológiai védekezőszerek használata, védőháló alkalmazása.

Gyakori betegségek

Peronoszpóra:
Tünetek: A leveleken sárgás foltok jelennek meg, majd a fonákon fehéres penészgyep képződik, a levelek elszáradnak.
Védekezés: Kevesebb öntözés, jó légmozgás biztosítása, réztartalmú szerekkel permetezés a betegség megjelenése előtt.


Gyökérgolyva:
Tünetek: A növény növekedése lelassul, a levelek sárgulnak, hervadnak. A gyökereken dudorok, golyvák képződnek.
Védekezés: Vetésforgó, meszezés a talaj pH emelésére, ellenálló fajták választása, fertőzött növények eltávolítása.

Kedvező társnövények

Zeller: Távol tartja a káposztalegyet és más kártevőket
Saláta: Árnyékolja a talajt, jól hasznosítja a helyet a karfiol között
Cékla: Jól kiegészítik egymást a tápanyagfelvételben
Kapor: Vonzza a hasznos ragadozó rovarokat

Kerülendő társnövények

Más káposztafélék: Azonos betegségek és kártevők miatt
Eper: Versenyeznek a tápanyagokért és nem kompatibilisek
Paradicsom: Gátolja a karfiol növekedését

Miért nem fejlődik ki rendesen a karfiol rózsája?
A karfiol fejlődése nagyon érzékeny a hőmérsékletre és a tápanyag-ellátottságra. Ha túl meleg van (25°C felett), a rózsák aprók maradhatnak vagy egyáltalán nem fejlődnek ki. Ugyanígy problémát okozhat a tápanyaghiány, különösen a nitrogén-, bór- vagy molibdénhiány. Figyelj a rendszeres, kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlásra és válassz megfelelő időszakot a termesztésre.


Miért sárgul el a karfiol rózsája?
A karfiol rózsája a napfény hatására sárgul el. Ez nem káros az egészségre, csak esztétikai probléma. Megelőzésére takarjuk a fejlődő rózsát a saját leveleivel vagy hajtsuk össze a belső leveleket a rózsa fölött.


Hogyan védekezhetek a karfiol-kártevők ellen vegyszermentesen?
Több természetes módszer is rendelkezésre áll: telepíts védőhálót a növények fölé, ültess társnövényeket (mint a zeller vagy a kapor), készíts csalánlevet vagy fokhagyma-kivonatot permetezésre, telepíts katicabogarakat vagy fürkészdarazsakat a biológiai védekezéshez. Rendszeresen ellenőrizd a növényeket és távolítsd el kézzel a látható kártevőket.