Káposzta

Név és azonosítás
Latin név: Brassica oleracea var. capitata
Növénycsalád: Keresztesvirágúak (Brassicaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Kétnyári (zöldségként egynyáriként termesztve)
Növekedési forma: Tömör fejképződésű, rozettás
Növekedési magasság/méret: 30-45 cm magasság, 15-30 cm fejátmérő
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézségű)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag, jó vízháztartású talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas, semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Őszi fajták -5°C-ig, téli fajták -10°C-ig fagyállóak
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Korai fajták: március-április; késői fajták: május-június
Kiültetési időszak: Korai fajták: április közepe; késői fajták: június eleje
technika
Vetési mélység: 1-1,5 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-10 nap, optimális hőmérséklet 18-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Friss mag esetén 85-90%
Térköz
Tőtávolság: 40-50 cm
Területigény: 0,25-0,35 m² növényenként
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Fejképződés idején különösen fontos az egyenletes vízellátás, szárazság esetén a fejek felrepedhetnek
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Alaptrágya: érett szervestrágya; fejtrágyaként káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya: ültetés előtt 3-4 héttel; fejtrágya: fejképződés kezdetekor
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyomlálás szükséges, különösen a kezdeti fejlődési szakaszban
Mulcsozás: Ajánlott szalmával vagy fűkaszálékkal a vízmegtartás és gyomelnyomás érdekében
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Korai fajták: június-július; késői fajták: szeptember-november
Érés jelei: Tömör, kemény fej, külső levelek viaszos bevonata, jellegzetes fajtatulajdonságnak megfelelő fejméret
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 0-2°C hőmérséklet, 90-95% relatív páratartalom
Különböző tárolási módok: Pincében, veremben, hűtőházban, fejjel lefelé felakasztva, rövidebb ideig hűtőszekrényben
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Káposztalepke: Felismerés: Sárgászöld hernyók, amelyek lyukakat rágnak a leveleken, valamint ürüléknyomok a leveleken. Védekezés: Fátyolfóliás takarás, Bacillus thuringiensis készítmények, rendszeres ellenőrzés és hernyógyűjtés.
Káposztabolha: Felismerés: Apró, fekete bogarak, amelyek a fiatal leveleken kis lyukakat rágnak. Védekezés: Rendszeres öntözés (nedves talaj esetén kevésbé aktívak), hamuszórás, csapdázás sárga ragacslapokkal.
Földibolha: Felismerés: Apró, ugrálva mozgó fekete bogarak, amelyek csipkeszerű rágásnyomokat hagynak a leveleken. Védekezés: Vetésforgó betartása, korai vetés, talajnedvesség fenntartása, kovaföldes permetezés.
Gyakori betegségek
Káposztaperonoszpóra: Tünetek: Sárgás foltok a levelek felső oldalán, alul szürkésfehér penészgyep. Védekezés: Jó levegőzöttség biztosítása, megfelelő térállás, réztartalmú szerek alkalmazása megelőzésre.
Káposzta-fuzárium: Tünetek: Levelek sárgulása, hervadása, a szállítószövetek barnulása, növekedési rendellenességek. Védekezés: Ellenálló fajták választása, vetésforgó betartása, egészséges palánták használata, talajfertőtlenítés.
Társnövények
Kedvező társnövények
Kamilla: Illóolajai távol tartják a káposzta kártevőit
Zeller: Illata elriasztja a káposztaféléket károsító lepkéket
Borsó: Nitrogénnel gazdagítja a talajt, amit a káposzta hasznosít
Kerülendő társnövények
Földieper: Versenyeznek a tápanyagokért, és nem kedvelik egymás közelségét
Paradicsom: Gátolja a káposzta növekedését és fordítva
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért nem fejlődik megfelelően a káposztafej? A nem megfelelő fejképződés oka lehet a túl magas hőmérséklet, vízhiány, tápanyaghiány vagy túl sűrű ültetés. A káposzta hűvösebb időjárást kedvel, különösen a fejképződés időszakában. Biztosítson egyenletes vízellátást és megfelelő térállást.
Hogyan védekezzem a káposztát támadó hernyók ellen vegyszermentesen? A káposztalepke hernyói ellen hatékony védekezés a fátyolfóliás takarás a kritikus időszakban, a Bacillus thuringiensis alapú biológiai készítmények használata, valamint a rendszeres ellenőrzés és kézi eltávolítás. Emellett hasznos lehet a társnövények (pl. kamilla, bársonyvirág) alkalmazása, amelyek illatanyagai zavarják a kártevőket.
Mikor és hogyan takarítsam be a káposztát a téli tároláshoz? A téli tárolásra szánt káposztát az első komolyabb fagyok előtt, száraz, napos időben kell betakarítani. A külső, sérült leveleket távolítsa el, hagyjon 2-3 védőlevelet és egy rövid szárcsonkot. A gyökeret vágja le. Csak az egészséges, sérülésmentes fejeket tárolja, lehetőleg fejjel lefelé, szellős, hűvös (0-2°C) és magas páratartalmú (90-95%) helyen.