Káposzta

Kezdőlap » Zöldségek » Káposzta
Káposzta

Név és azonosítás

Magyar név: Fejes káposzta
Latin név: Brassica oleracea var. capitata
Növénycsalád: Keresztesvirágúak (Brassicaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Kétnyári (zöldségként egynyáriként termesztve)
Növekedési forma: Tömör fejképződésű, rozettás
Növekedési magasság/méret: 30-45 cm magasság, 15-30 cm fejátmérő
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézségű)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, félárnyékos helyet kedvel
Vízigény: Közepes-magas, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag, jó vízháztartású talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas, semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Őszi fajták -5°C-ig, téli fajták -10°C-ig fagyállóak

időzítés

Vetési időszak: Korai fajták: február-március; késői fajták: április-május
Palántázási időszak: Korai fajták: március-április; késői fajták: május-június
Kiültetési időszak: Korai fajták: április közepe; késői fajták: június eleje

technika

Vetési módszer: Palántaneveléssel vagy helybe vetéssel
Vetési mélység: 1-1,5 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-10 nap, optimális hőmérséklet 18-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Friss mag esetén 85-90%

Térköz

Sortávolság: 50-70 cm
Tőtávolság: 40-50 cm
Területigény: 0,25-0,35 m² növényenként

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözés, hetente 2-3 alkalommal, alkalmanként 15-20 liter/m²
Speciális öntözési igények: Fejképződés idején különösen fontos az egyenletes vízellátás, szárazság esetén a fejek felrepedhetnek

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Tápanyagigényes növény
Javasolt trágyatípusok: Alaptrágya: érett szervestrágya; fejtrágyaként káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya: ültetés előtt 3-4 héttel; fejtrágya: fejképződés kezdetekor

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyomlálás szükséges, különösen a kezdeti fejlődési szakaszban
Mulcsozás: Ajánlott szalmával vagy fűkaszálékkal a vízmegtartás és gyomelnyomás érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Korai fajták: 60-90 nap; késői fajták: 120-150 nap
Betakarítási időszak: Korai fajták: június-július; késői fajták: szeptember-november
Érés jelei: Tömör, kemény fej, külső levelek viaszos bevonata, jellegzetes fajtatulajdonságnak megfelelő fejméret

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Korai fajták: 2-4 hét; téli fajták: 4-6 hónap
Optimális tárolási feltételek: 0-2°C hőmérséklet, 90-95% relatív páratartalom
Különböző tárolási módok: Pincében, veremben, hűtőházban, fejjel lefelé felakasztva, rövidebb ideig hűtőszekrényben

Gyakori kártevők

Káposztalepke: Felismerés: Sárgászöld hernyók, amelyek lyukakat rágnak a leveleken, valamint ürüléknyomok a leveleken. Védekezés: Fátyolfóliás takarás, Bacillus thuringiensis készítmények, rendszeres ellenőrzés és hernyógyűjtés.


Káposztabolha: Felismerés: Apró, fekete bogarak, amelyek a fiatal leveleken kis lyukakat rágnak. Védekezés: Rendszeres öntözés (nedves talaj esetén kevésbé aktívak), hamuszórás, csapdázás sárga ragacslapokkal.


Földibolha: Felismerés: Apró, ugrálva mozgó fekete bogarak, amelyek csipkeszerű rágásnyomokat hagynak a leveleken. Védekezés: Vetésforgó betartása, korai vetés, talajnedvesség fenntartása, kovaföldes permetezés.

Gyakori betegségek

Káposztaperonoszpóra: Tünetek: Sárgás foltok a levelek felső oldalán, alul szürkésfehér penészgyep. Védekezés: Jó levegőzöttség biztosítása, megfelelő térállás, réztartalmú szerek alkalmazása megelőzésre.


Káposzta-fuzárium: Tünetek: Levelek sárgulása, hervadása, a szállítószövetek barnulása, növekedési rendellenességek. Védekezés: Ellenálló fajták választása, vetésforgó betartása, egészséges palánták használata, talajfertőtlenítés.

Kedvező társnövények

Cékla: Jól kiegészítik egymást tápanyagigény szempontjából, és vonzzák egymás hasznos rovarait
Kamilla: Illóolajai távol tartják a káposzta kártevőit
Zeller: Illata elriasztja a káposztaféléket károsító lepkéket
Borsó: Nitrogénnel gazdagítja a talajt, amit a káposzta hasznosít

Kerülendő társnövények

Más káposztafélék: Azonos kártevők és betegségek miatt nem ajánlott egymás mellé ültetni
Földieper: Versenyeznek a tápanyagokért, és nem kedvelik egymás közelségét
Paradicsom: Gátolja a káposzta növekedését és fordítva

Miért nem fejlődik megfelelően a káposztafej? A nem megfelelő fejképződés oka lehet a túl magas hőmérséklet, vízhiány, tápanyaghiány vagy túl sűrű ültetés. A káposzta hűvösebb időjárást kedvel, különösen a fejképződés időszakában. Biztosítson egyenletes vízellátást és megfelelő térállást.


Hogyan védekezzem a káposztát támadó hernyók ellen vegyszermentesen? A káposztalepke hernyói ellen hatékony védekezés a fátyolfóliás takarás a kritikus időszakban, a Bacillus thuringiensis alapú biológiai készítmények használata, valamint a rendszeres ellenőrzés és kézi eltávolítás. Emellett hasznos lehet a társnövények (pl. kamilla, bársonyvirág) alkalmazása, amelyek illatanyagai zavarják a kártevőket.


Mikor és hogyan takarítsam be a káposztát a téli tároláshoz? A téli tárolásra szánt káposztát az első komolyabb fagyok előtt, száraz, napos időben kell betakarítani. A külső, sérült leveleket távolítsa el, hagyjon 2-3 védőlevelet és egy rövid szárcsonkot. A gyökeret vágja le. Csak az egészséges, sérülésmentes fejeket tárolja, lehetőleg fejjel lefelé, szellős, hűvös (0-2°C) és magas páratartalmú (90-95%) helyen.