Fűszerpaprika

Kezdőlap » Fűszernövények » Fűszerpaprika
Fűszerpaprika

Név és azonosítás

Magyar név: Fűszerpaprika
Latin név: Capsicum annuum var. longum
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Fűszernövény, zöldség
Életciklus: Egynyári (mérsékelt égövön), évelő (trópusi körülmények között)
Növekedési forma: Bokros, elágazó szárú
Növekedési magasság/méret: 40-80 cm
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézségű)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, teljes napfényt igénylő
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, minimum hőmérséklet: 10°C

időzítés

Vetési időszak: Február vége – március eleje (beltéri előnevelés)
Palántázási időszak: Március közepe – április eleje
Kiültetési időszak: Május közepe, fagyosszentek után

technika

Vetési módszer: Palántanevelés zárt térben, majd kiültetés
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, optimális hőmérséklet: 22-28°C
Csírázási arány/sikeresség: 75-85%

Térköz

Sortávolság: 60-70 cm
Tőtávolság: 40-50 cm
Területigény: 0,25-0,35 m²/növény

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözés, hetente 2-3 alkalommal, kerülve a levelek nedvesítését
Speciális öntözési igények: Virágzás és termésérés időszakában fokozott vízigény, szárazságban hajlamos a virágok ledobására

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes-magas tápanyagigény
Javasolt trágyatípusok: Ültetés előtt érett szerves trágya, növekedés során káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágyázás, majd termésérés előtt 2-3 héttel káliumban gazdag fejtrágya

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Általában nem igényel, de az oldalhajtások ritkítása segítheti a termésképződést
Támrendszer igénye: Nagyobb terméshozam esetén támrendszer ajánlott
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres talajlazítás és gyommentesítés szükséges
Mulcsozás: Javasolt szalma vagy levélmulcs a talajnedvesség megőrzésére és a gyomosodás megelőzésére

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 110-140 nap
Betakarítási időszak: Augusztus vége – október eleje
Érés jelei: A termés élénkpiros színű, kemény, fényes, könnyen törik a szára

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Frissen 1-2 hét, szárítva 1-2 év
Optimális tárolási feltételek: Frissen hűvös, száraz helyen; szárítva légmentesen lezárva, fénytől védve
Különböző tárolási módok: Frissen, szárítva, porítva, fagyasztva, olajban tartósítva

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Levelek torzulása, ragacsos felület a leveleken (mézharmat), gyakran hangyák jelenléte
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, csalánlé vagy szappanos víz permetezése, súlyosabb esetben növényvédő szerek


Tripszek:
Felismerés: Ezüstös foltok a leveleken, levelek sárgulása, torzulása, fekete ürülékpontok
Védekezés: Kék vagy sárga ragadós lapok kihelyezése, rendszeres öntözés, természetes növényvédő szerek

Gyakori betegségek

Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, később a levelek elszáradnak
Védekezés: Szellős ültetés, reggeli öntözés, tejes permetezés (1:9 arányban tej és víz), súlyosabb esetben gombaölő szer


Paprika mozaik vírus:
Tünetek: Leveleken világos-sötétzöld mozaikszerű foltok, torzult levelek, csökkenő terméshozam
Védekezés: Megelőzés (vírusrezisztens fajták választása, levéltetvek elleni védekezés), fertőzött növények eltávolítása

Kedvező társnövények

Bazsalikom: Javítja a paprika ízét, távol tartja a legyeket és szúnyogokat
Sárgarépa: Kölcsönösen előnyös társítás, jól hasznosítják a talaj tápanyagait
Hagyma: Távol tartja a kártevőket, különösen a levéltetveket
Petrezselyem: Vonzza a hasznos rovarokat, javítja a talaj szerkezetét

Kerülendő társnövények

Burgonya: Azonos betegségek támadhatják meg, növeli a fertőzésveszélyt
Paradicsom: Hasonló kórokozók és kártevők, versengés a tápanyagokért
Bab és borsó: Versengés a tápanyagokért és a vízért

Miért nem lesz elég csípős a fűszerpaprikám?
A csípősséget a kapszaicin nevű vegyület adja, amelynek mennyisége genetikailag meghatározott, de környezeti tényezők is befolyásolják. Válasszon kifejezetten csípős fajtát, biztosítson szárazabb körülményeket a termésérés idején, és kerülje a túlzott nitrogénellátást. A túl sok víz csökkentheti a csípősséget.


Mikor és hogyan száríthatom a fűszerpaprikát?
A betakarítás után a paprikát először fűzzük fel zsinórra, és szellős, meleg helyen 2-3 hétig lógatva szárítsuk. Ezután kemény tapintásúnak kell lennie. Tovább száríthatjuk napon vagy alacsony hőmérsékletű (40-50°C) sütőben, míg teljesen ki nem szárad és törékennyé nem válik. Ekkor őrölhető vagy darálható.


Milyen talajt kedvel leginkább a fűszerpaprika?
A fűszerpaprika a középkötött, humuszdús, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Az ideális pH-érték 6,0-7,0 között van. Ültetés előtt érdemes a talajt szerves trágyával vagy komposzttal dúsítani, ami nemcsak a tápanyagtartalmat, hanem a talaj szerkezetét is javítja. Kerülje a nehéz, agyagos, rosszul szellőző talajokat, mert ezekben könnyen kialakulhatnak gyökérbetegségek.