Földieper

Kezdőlap » Gyümölcsök » Földieper
Földieper

Név és azonosítás

Magyar név: Földieper (Szamóca)
Latin név: Fragaria × ananassa
Növénycsalád: Rózsafélék (Rosaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Gyümölcs
Életciklus: Évelő
Növekedési forma: Talajon kúszó, indákat nevelő
Növekedési magasság/méret: 15-30 cm magasság, indákkal akár 50-100 cm szélességben is elterjedhet
Nehézségi szint: 2/5 (viszonylag könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos vagy félárnyékos hely
Vízigény: Közepes-magas (egyenletes nedvességet igényel)
Talajtípus: Humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talaj
Talaj pH igény: Enyhén savas (pH 5,5-6,5)
Fagytűrés/télállóság: Jó (-20°C-ig télálló)

időzítés

Vetési időszak: Magról ritkán szaporítják, de ha igen, akkor január-februárban beltéri előneveléssel
Palántázási időszak: Március-április vagy augusztus-szeptember
Kiültetési időszak: Március vége – május eleje vagy augusztus-szeptember

technika

Vetési módszer: Főként vegetatív szaporítás (indanövényekkel vagy tőosztással), ritkán magról
Vetési mélység: Palánta esetén a növény gyökérnyakát a talaj szintjével egy magasságban kell elhelyezni
Csírázási idő és hőmérséklet: Magról történő szaporítás esetén 18-22°C, 1-3 hét
Csírázási arány/sikeresség: Magvetésnél 60-70%, vegetatív szaporításnál 90% feletti

Térköz

Sortávolság: 60-70 cm
Tőtávolság: 30-40 cm
Területigény: 2-4 növény/m²

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Nyáron hetente 2-3 alkalommal, virágzás és terméskötés idején bőségesebben
Speciális öntözési igények: A levelek nedvesítése kerülendő a gombás betegségek elkerülése érdekében. Csepegtető öntözés ideális.

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes-magas
Javasolt trágyatípusok: Tavasszal szerves trágya vagy komposztt, virágzás előtt káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya kiültetés előtt, fejtrágyázás kora tavasszal és termés után

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Az elszáradt levelek eltávolítása, termés után a levelek visszavágása ajánlott
Támrendszer igénye: Nem igényel
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás és sekély talajlazítás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott a szalma vagy fekete fólia használata a gyümölcsök tisztán tartása és a talajnedvesség megőrzése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Kiültetéstől az első termésig 2-3 hónap, fajtától függően
Betakarítási időszak: Május végétől július közepéig (fajtától függően), őszi szamócánál szeptember-október
Érés jelei: Teljes felületen piros szín, fényes, feszes gyümölcs. Az íz szempontjából a teljesen érett gyümölcs a legértékesebb.

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Rövid, hűtve 2-3 nap
Optimális tárolási feltételek: 0-2°C közötti hőmérséklet, 90-95% páratartalom
Különböző tárolási módok: Friss fogyasztás, fagyasztás, befőzés, lekvár készítése, aszalás

Gyakori kártevők

Földieper-atka:
Felismerés: A levelek összezsugorodnak, ráncolódnak, a növekedés lelassul. A fiatal levelek deformálódnak.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, téli lemosó permetezés, megelőzésként rendszeres megfigyelés, szükség esetén atkaölő szerek használata.


Szamócabogár:
Felismerés: A virágbimbók belül üresek, barnulnak, nem nyílnak ki. A bogár 2-3 mm hosszú, fekete színű.
Védekezés: Kiültetés előtt talajfertőtlenítés, virágzás előtt célzott rovarölő permetezés.

Gyakori betegségek

Szürkepenész (Botrytis):
Tünetek: A gyümölcsökön szürkésbarna, puha, penészes foltok jelennek meg, amelyek gyorsan terjednek.
Védekezés: Jó szellőzés biztosítása, túlzott nedvesség elkerülése, szalma mulcs használata, fertőzött részek eltávolítása.


Lisztharmat:
Tünetek: A levelek felszínén fehéres, lisztes bevonat jelenik meg, a levelek kunkorodnak, a növekedés lelassul.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, megfelelő térállás, kénkészítmények vagy gombaölő szerek használata a korai tünetek megjelenésekor.

Kedvező társnövények

Hagyma: Elriasztja a kártevőket, különösen a szamócabogarat
Fokhagyma: Gombás betegségek megelőzésében segít, természetes gombaölő hatású
Spenót: Nitrogént szolgáltat a talajnak, árnyékolást biztosít
Bársonyvirág (büdöske): Elriasztja a fonálférgeket, javítja a talaj minőségét

Kerülendő társnövények

Káposztafélék: Ugyanazokat a tápanyagokat vonják el a talajból
Padlizsán, paprika, paradicsom: Hasonló betegségekre fogékonyak, növelik a fertőzés kockázatát
Burgonya: Megosztja a földieper kártevőit