Fokhagyma

Kezdőlap » Zöldségek » Fokhagyma
Fokhagyma

Név és azonosítás

Magyar név: Fokhagyma
Latin név: Allium sativum
Növénycsalád: Amaryllidaceae (Amarilliszfélék)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség, fűszernövény
Életciklus: Évelő (de általában egyéves kultúraként termesztik)
Növekedési forma: Egyenes szárú, hagymás
Növekedési magasság: 30-90 cm
Nehézségi szint: 2/5 (kezdőknek is ajánlott)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos helyet kedvel
Vízigény: Közepes (rendszeres, de nem túlzott öntözést igényel)
Talajtípus: Laza, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű
Talaj pH igény: Semleges, enyhén lúgos (pH 6,5-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Jó télálló, az őszi fokhagyma a hideghatást igényli a gerezdek megfelelő fejlődéséhez

időzítés

Vetési időszak: Őszi fokhagyma: október-november; tavaszi fokhagyma: február vége – március eleje
Kiültetési időszak: Megegyezik a vetési időszakkal, mivel gerezdekkel szaporítjuk

technika

Vetési módszer: Gerezdekkel történő szaporítás, a gerezdeket csúcsukkal felfelé ültetjük
Vetési mélység: 3-5 cm mélyen
Csírázási idő: Tavasszal 2-3 hét, őszi ültetés esetén tavasszal indul fejlődésnek
Csírázási sikeresség: Magas, 90% feletti

Térköz

Sortávolság: 25-30 cm
Tőtávolság: 10-15 cm
Területigény: Közepes, egy négyzetméteren kb. 30-40 növény nevelhető

Öntözés

Öntözés gyakorisága: Hetente egyszer, száraz időszakban kétszer
Öntözés mennyisége: Mérsékelt, de egyenletes nedvességet igényel
Speciális öntözési igények: A betakarítás előtt 2-3 héttel az öntözést csökkenteni vagy leállítani kell a jobb tárolhatóság érdekében

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya ültetés előtt, tavasszal komposzttea vagy híg szerves trágya
Trágyázás időzítése: Vetés előtt a talaj előkészítésekor, majd fejlődési időszakban 1-2 alkalommal

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Virágszár (rokka) eltávolítása javasolt a nagyobb hagymafejek érdekében
Támrendszer igénye: Nincs
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés szükséges, sekély kapálással
Mulcsozás: Hasznos, segít a nedvesség megtartásában és a gyomok visszaszorításában

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő: Tavaszi fokhagyma: 90-120 nap, őszi fokhagyma: 240-270 nap
Betakarítási időszak: Őszi fokhagymánál június-július, tavaszi fokhagymánál augusztus-szeptember
Érés jelei: A levelek sárgulása, elhajlása, később száradása

Betakarítás módja: Száraz, napos időben, kézzel vagy villával óvatosan kiásva
Utóérlelés: Száraz, szellős helyen 1-2 hétig szárítás

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Megfelelő körülmények között 6-8 hónap
Optimális tárolási feltételek: Száraz, hűvös (10-15°C), jól szellőző helyen, fonott koszorúban vagy hálós zsákban

Gyakori kártevők

Hagymalégy
Felismerés: A levelek sárgulnak, hervadnak, a hagymafej puhul
Védekezés: Vetésforgó betartása, csalánlé permetezés, korai észlelés esetén fertőzött növények eltávolítása


Fonálférgek
Felismerés: Deformált hagymák, növekedési zavarok
Védekezés: Vetésforgó, ellenálló fajták választása, fertőzött területen több évig ne termesszünk hagymákat

Gyakori betegségek

Hagymaperonoszpóra
Tünetek: Leveleken világoszöld, majd sárga foltok, fehéres penészgyep
Védekezés: Jó szellőzés biztosítása, reggeli órákban történő öntözés, súlyos fertőzés esetén réztartalmú szerek


Hagymarozsda
Tünetek: Narancssárga, majd barna foltok a leveleken
Védekezés: Megfelelő térállás, vetésforgó betartása, beteg növényi részek eltávolítása

Kedvező társnövények

Sárgarépa
Cékla
Saláta
Eper
Paradicsom (a fokhagyma segít távol tartani a kártevőket)

Kerülendő társnövények

Bab és borsó
Káposzta és más káposztafélék
Hagyma és más hagymaféle növények
A betakarítás időzítése:
A fokhagyma betakarítás időpontjának pontos eltalálása jelentős hatással van a tárolhatóságra. Ha túl korán szedjük ki, kisebb lesz a hagyma és rosszabbul tárolható, ha túl későn, akkor a külső buroklevél felrepedezik, ami szintén rontja a tárolhatóságot. Optimális, amikor a levelek alsó harmada már elsárgult, de a felső részük még zöld.
Ültetési előkészítés:
Ültetés előtt a gerezdeket 24 órára áztassuk híg kamillateába, amely természetes gombaölő hatású, és segít megelőzni a gombás betegségeket. Nagyobb és egészségesebb hagymákat kaphatunk, ha a legnagyobb külső gerezdeket válogatjuk ki ültetésre.

Miért nem fejlődött megfelelően a fokhagymám?
A fokhagyma fejlődési problémáinak leggyakoribb okai: nem megfelelő ültetési idő, túl mély vagy túl sekély ültetés, túlöntözés vagy tápanyaghiány. Az őszi fokhagymának szüksége van a hideghatásra a hagymafej megfelelő fejlődéséhez, míg a tavaszi fajtáknál ez nem feltétel.


Eltávolítsam-e a fokhagyma virágszárát (rokkát)?
Igen, érdemes eltávolítani a virágszárat, amint megjelenik. Ez a növény energiáit a hagymafej fejlesztésére irányítja, így nagyobb és jobb minőségű termést kaphatunk. A levágott virágszár egyébként kitűnő zöld fűszer ételekhez.


Hogyan védekezhetem természetes módon a fokhagyma betegségei ellen?
A legjobb természetes védekezés a megelőzés: megfelelő vetésforgó, egészséges szaporítóanyag használata, optimális tenyészterület biztosítása. Csalánlé vagy fokhagymás permetlé rendszeres használata segíthet a kártevők távoltartásában. A beteg vagy fertőzött növényeket azonnal távolítsuk el, hogy ne fertőzzék meg az egészségeseket.