
Név és azonosítás
Latin név: Melissa officinalis
Növénycsalád: Ajakosok (Lamiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Évelő
Növekedési forma: Bokros, felálló szárú
Növekedési magasság/méret: 60-80 cm
Nehézségi szint: 1/5 (rendkívül könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes
Talajtípus: Tápdús, jó vízáteresztő
Talaj pH igény: Enyhén savanyú, semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Jó télálló, -15°C-ig fagytűrő
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Április vége, május eleje
Kiültetési időszak: Május közepétől, fagyok elmúltával
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm (felszínre vagy nagyon sekélyen)
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-20 nap, 18-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, 60-70%
Térköz
Tőtávolság: 30-40 cm
Területigény: Közepes, egy kifejlett növény 40×40 cm területet igényel
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: A túlöntözést nem kedveli, a pangó víz gyökérrothadást okozhat.
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya, komposzt, tavasszal komplex műtrágya
Trágyázás időzítése: Kora tavasszal és első vágás után érdemes tápanyagot pótolni
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs szüksége támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés szükséges, különösen a telepítés utáni első évben
Mulcsozás: Hasznos a talajnedvesség megőrzésére és a gyomosodás megakadályozására
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Májustól szeptemberig, virágzás előtt
Érés jelei: Élénkzöld, aromás levelek, virágzás előtti állapot a legideálisabb
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Frissen hűtőben, nedves papírtörlőbe csomagolva
Különböző tárolási módok: Szárítás, fagyasztás, olajban vagy ecetben konzerválás
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Levelek fonákján élő apró rovarok, a levelek deformálódnak, ragadósak lesznek a mézharmat miatt.
Védekezés: Természetes ellenségek támogatása, csalánlé vagy szappanos permetezés, súlyosabb esetben bio rovarirtó szerek.
Tripszek:
Felismerés: Ezüstös foltok a leveleken, növekedési rendellenességek, a levelek elszáradnak.
Védekezés: Ragacsos sárga lapok kihelyezése, természetes rovarirtó permetezés, megfelelő növénytársítás.
Gyakori betegségek
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, később barnulás és elszáradás.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása, szellős ültetés, tejsavós vagy szódabikarbónás permetezés.
Szeptóriás levélfoltosság:
Tünetek: Kerek vagy szögletes barna foltok a leveleken, amelyek később beszáradnak.
Védekezés: Fertőzött részek eltávolítása, levegőztetés javítása, réztartalmú szerek alkalmazása.
Társnövények
Kedvező társnövények
Káposzta: Elriasztja a káposztalepkét
Hagyma: Kiegészítik egymás igényeit és növelik a biodiverzitást
Cékla: Jól kiegészítik egymást a tápanyagigény szempontjából
Kerülendő társnövények
Bazsalikom: Hasonló tápanyagigényű, versenyezhetnek
Rozmaring: Eltérő vízigényük miatt nem ideális társítás
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért veszítette el a citromfű a jellegzetes illatát?
A citromfű illata csökkenhet, ha a növény virágzásnak indul, ha túl napos, száraz helyen van, vagy ha elöregedett. Rendszeres visszavágással, megfelelő öntözéssel és félárnyékos helyre telepítéssel megőrizhető az aromája.
Hogyan tudom télen is használni a citromfüvet?
A citromfű leveleit érdemes nyáron, a virágzás előtt begyűjteni és szárítani vagy fagyasztani. Szárításnál sötét, szellős helyen terítsük szét a leveleket, fagyasztásnál aprítás után jégkockatartóban, vízzel vagy olajjal lefagyaszthatjuk.
Minden évben újra kell ültetni a citromfüvet?
Nem, a citromfű évelő növény, amely megfelelő gondozás mellett 4-5 évig is szépen fejlődik ugyanazon a helyen. 3-4 évente azonban érdemes megosztani és átültetni a bokrot, hogy megújuljon és megtartsa vitalitását.