Cékla

Kezdőlap » Zöldségek » Cékla
Cékla

Név és azonosítás

Magyar név: Cékla (Vörösrépa)
Latin név: Beta vulgaris var. conditiva
Növénycsalád: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae), korábban Libatopfélék (Chenopodiaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldségnövény, gyökérzöldség
Életciklus: Kétnyári (de egynyáriként termesztjük)
Növekedési forma: Rozettás levélzet, húsos, gumós gyökér
Növekedési magasság/méret: 30-60 cm, a gumó 5-15 cm átmérőjű
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos vagy félárnyékos hely
Vízigény: Közepes, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Laza, jó vízáteresztő, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Semleges vagy enyhén lúgos (pH 6,0-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagyálló, a fiatal növények -3°C-ig, a kifejlett gyökerek -5°C-ig

időzítés

Vetési időszak: Koratavaszi vetés: március közepe – április vége; Nyári vetés: június vége – július közepe
Palántázási időszak: Nem jellemző (általában helybevetéssel termesztik)
Kiültetési időszak: Nem releváns (helybevetés)

technika

Vetési módszer: Helybevetés, 2-3 cm mély vetőbarázdába
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, optimális csírázási hőmérséklet 10-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes (70-80%), a magok csíraképessége 3-4 év

Térköz

Sortávolság: 30-40 cm
Tőtávolság: 10-15 cm (kelés után ritkítással)
Területigény: Kb. 30-40 cékla/m²

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, közepes öntözés, hetente 1-2 alkalommal aszály idején
Speciális öntözési igények: Egyenletes nedvességtartalom a talajban, kerüljük a túlöntözést (repedést okoz)

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes tápanyagigény, erős nitrogén-túladagolást kerüljük
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya alapként, káliumban gazdag műtrágya fejlődés során
Trágyázás időzítése: Vetés előtt 2-3 héttel alaptrágya, fejlődés közben 1-2 alkalommal folyékony lombtrágyázás

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Nem igényel metszést
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás és sekély talajlazítás (a gyökér megsértése nélkül)
Mulcsozás: Ajánlott, segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomosodás ellen

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: 90-120 nap a vetéstől számítva
Betakarítási időszak: Tavaszi vetésnél július-augusztus, nyári vetésnél szeptember-október
Érés jelei: A gumó eléri a fajtára jellemző méretet (5-15 cm átmérő), a külső levelek kezdenek elhalni

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Hűvös, megfelelő körülmények között 4-6 hónapig
Optimális tárolási feltételek: 0-4°C, 90-95% relatív páratartalom, szellős, sötét helyiség
Különböző tárolási módok: Pincében homokba ágyazva, hűtőszekrényben műanyag zacskóban (a leveleket eltávolítva, de a gyökérvéget meghagyva)

Gyakori kártevők

Répabolha (Chaetocnema tibialis):
Felismerés: Apró, fekete bogarakként jelennek meg, a leveleken apró lyukakat, „sörétes” rágásnyomokat hagynak, főleg a fiatal növényeken.
Védekezés: Nedvesítés rendszeres permetezéssel, hamuszórás a levelekre, szükség esetén biológiai rovarölő szerek.


Répaaknázó légy (Pegomya hyoscyami):
Felismerés: Lárvái a levelekben alagutakat, járatokat készítenek, a levelek foltosodnak, később elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, fertőzött levelek eltávolítása, takarónövények használata, biológiai védekezés.

Gyakori betegségek

Cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola):
Tünetek: Kerek, szürkésbarna foltok a leveleken, a foltok közepe később kivilágosodik, a levelek idő előtt elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, ellenálló fajták választása, réztartalmú vagy más gombaölő szerek preventív használata.


Szívrothadás (bórhiány):
Tünetek: A fiatal levelek deformálódnak, a levélnyél elfeketedik, a szíklevelek között rothadás kezdődik.
Védekezés: Talajvizsgálat, megfelelő pH-érték beállítása, bórtartalmú készítményekkel trágyázás.

Kedvező társnövények

Hagyma: Kártevők elleni védelem, kiegészítő gyökérzóna
Káposzta: Eltérő tápanyagigény, jó helykihasználás
Saláta: Jó helykihasználás, árnyékolás
Sárgarépa: Kölcsönösen előnyös társítás, kártevők távoltartása

Kerülendő társnövények

Mangold: Ugyanazon növénycsaládba tartozik, hasonló betegségek, kártevők
Spenót: Hasonló tápanyagigény, konkurencia
Kukorica: Árnyékoló hatás, tápanyag konkurencia

Miért reped meg a cékla gumója?
A gumó repedését leggyakrabban az egyenetlen vízellátás okozza. Ha hosszabb száraz időszak után hirtelen sok vizet kap a növény, a gumó gyorsan növekedésnek indul, és emiatt megrepedhet. Az egyenletes öntözés és a mulcsozás segít ezt megelőzni.


Hogyan tudom megelőzni, hogy a cékla fás legyen?
A cékla fásodását okozhatja a túl késői betakarítás, a tápanyaghiány vagy a vízhiány. Javasolt a fajtára jellemző optimális méret elérésekor betakarítani, és a tenyészidő alatt biztosítani az egyenletes vízellátást. A káliumban gazdag trágyázás szintén segít megőrizni a húsos, puha állományt.


Milyen színű céklafajták léteznek a klasszikus bordón kívül?
A hagyományos bordó színű céklán kívül léteznek sárga húsú (pl. ‘Burpee’s Golden’), fehér húsú (pl. ‘Albina Vereduna’), valamint csíkos belső mintázatú (pl. ‘Chioggia’) fajták is. Ezek általában kevésbé festik meg a kezet és enyhébb ízűek, mint a hagyományos bordó változatok.