Cékla

Név és azonosítás
Latin név: Beta vulgaris var. conditiva
Növénycsalád: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae), korábban Libatopfélék (Chenopodiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Kétnyári (de egynyáriként termesztjük)
Növekedési forma: Rozettás levélzet, húsos, gumós gyökér
Növekedési magasság/méret: 30-60 cm, a gumó 5-15 cm átmérőjű
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes, egyenletes vízellátást igényel
Talajtípus: Laza, jó vízáteresztő, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Semleges vagy enyhén lúgos (pH 6,0-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagyálló, a fiatal növények -3°C-ig, a kifejlett gyökerek -5°C-ig
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Nem jellemző (általában helybevetéssel termesztik)
Kiültetési időszak: Nem releváns (helybevetés)
technika
Vetési mélység: 2-3 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, optimális csírázási hőmérséklet 10-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes (70-80%), a magok csíraképessége 3-4 év
Térköz
Tőtávolság: 10-15 cm (kelés után ritkítással)
Területigény: Kb. 30-40 cékla/m²
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Egyenletes nedvességtartalom a talajban, kerüljük a túlöntözést (repedést okoz)
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett szerves trágya alapként, káliumban gazdag műtrágya fejlődés során
Trágyázás időzítése: Vetés előtt 2-3 héttel alaptrágya, fejlődés közben 1-2 alkalommal folyékony lombtrágyázás
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyomlálás és sekély talajlazítás (a gyökér megsértése nélkül)
Mulcsozás: Ajánlott, segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomosodás ellen
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Tavaszi vetésnél július-augusztus, nyári vetésnél szeptember-október
Érés jelei: A gumó eléri a fajtára jellemző méretet (5-15 cm átmérő), a külső levelek kezdenek elhalni
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 0-4°C, 90-95% relatív páratartalom, szellős, sötét helyiség
Különböző tárolási módok: Pincében homokba ágyazva, hűtőszekrényben műanyag zacskóban (a leveleket eltávolítva, de a gyökérvéget meghagyva)
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Répabolha (Chaetocnema tibialis):
Felismerés: Apró, fekete bogarakként jelennek meg, a leveleken apró lyukakat, „sörétes” rágásnyomokat hagynak, főleg a fiatal növényeken.
Védekezés: Nedvesítés rendszeres permetezéssel, hamuszórás a levelekre, szükség esetén biológiai rovarölő szerek.
Répaaknázó légy (Pegomya hyoscyami):
Felismerés: Lárvái a levelekben alagutakat, járatokat készítenek, a levelek foltosodnak, később elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, fertőzött levelek eltávolítása, takarónövények használata, biológiai védekezés.
Gyakori betegségek
Cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola):
Tünetek: Kerek, szürkésbarna foltok a leveleken, a foltok közepe később kivilágosodik, a levelek idő előtt elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása, ellenálló fajták választása, réztartalmú vagy más gombaölő szerek preventív használata.
Szívrothadás (bórhiány):
Tünetek: A fiatal levelek deformálódnak, a levélnyél elfeketedik, a szíklevelek között rothadás kezdődik.
Védekezés: Talajvizsgálat, megfelelő pH-érték beállítása, bórtartalmú készítményekkel trágyázás.
Társnövények
Kedvező társnövények
Káposzta: Eltérő tápanyagigény, jó helykihasználás
Saláta: Jó helykihasználás, árnyékolás
Sárgarépa: Kölcsönösen előnyös társítás, kártevők távoltartása
Kerülendő társnövények
Spenót: Hasonló tápanyagigény, konkurencia
Kukorica: Árnyékoló hatás, tápanyag konkurencia
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért reped meg a cékla gumója?
A gumó repedését leggyakrabban az egyenetlen vízellátás okozza. Ha hosszabb száraz időszak után hirtelen sok vizet kap a növény, a gumó gyorsan növekedésnek indul, és emiatt megrepedhet. Az egyenletes öntözés és a mulcsozás segít ezt megelőzni.
Hogyan tudom megelőzni, hogy a cékla fás legyen?
A cékla fásodását okozhatja a túl késői betakarítás, a tápanyaghiány vagy a vízhiány. Javasolt a fajtára jellemző optimális méret elérésekor betakarítani, és a tenyészidő alatt biztosítani az egyenletes vízellátást. A káliumban gazdag trágyázás szintén segít megőrizni a húsos, puha állományt.
Milyen színű céklafajták léteznek a klasszikus bordón kívül?
A hagyományos bordó színű céklán kívül léteznek sárga húsú (pl. ‘Burpee’s Golden’), fehér húsú (pl. ‘Albina Vereduna’), valamint csíkos belső mintázatú (pl. ‘Chioggia’) fajták is. Ezek általában kevésbé festik meg a kezet és enyhébb ízűek, mint a hagyományos bordó változatok.