Burgonya

Név és azonosítás
Latin név: Solanum tuberosum
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Évelő (hazánkban egynyáriként termesztve)
Növekedési forma: Bokros, felálló szárú
Növekedési magasság/méret: 40-100 cm
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes
Talajtípus: Laza szerkezetű, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Enyhén savas (pH 5,5-6,5)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, a gumók -1°C alatt károsodnak
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Nem jellemző
Kiültetési időszak: Március közepe – április vége (talajhőmérséklet min. 8-10°C)
technika
Vetési mélység: 8-10 cm mélyre
Csírázási idő és hőmérséklet: Előcsíráztatás 10-15°C-on, 2-3 hét
Csírázási arány/sikeresség: Magas, 90-95%
Térköz
Tőtávolság: 30-35 cm
Területigény: Közepes
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Virágzás és gumóképződés idején fokozott vízigény, de túlöntözésre érzékeny
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, káliumban gazdag műtrágya a tenyészidőszakban
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt talaj-előkészítéskor, majd gumóképződés kezdetén
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs szükség támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás és gyommentesítés
Mulcsozás: Hasznos a talaj nedvességének megőrzésére és a gyomok visszaszorítására
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Július közepétől (újburgonya) októberig
Érés jelei: A növény föld feletti része elkezd sárgulni, száradni, a gumók héja megvastagszik
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Hűvös (4-8°C), sötét, közepesen nedves (85-90% páratartalom), jól szellőző hely
Különböző tárolási módok: Pincében, veremben, hűtőházban, zsákokban vagy ládákban rétegezve
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Burgonyabogár:
Felismerés: Sárga-fekete csíkos bogarak és vöröses lárvák, amelyek a leveleket rágják, akár teljes tarrágást okozva.
Védekezés: Rendszeres ellenőrzés, kézi gyűjtés kisebb területen, szükség esetén rovarölő szerek alkalmazása, vetésforgó betartása.
Fonálférgek:
Felismerés: A növények gyengén fejlődnek, a gumókon apró dudorok, később sebek jelennek meg.
Védekezés: Ellenálló fajták választása, vetésforgó (3-4 év), talajfertőtlenítés.
Gyakori betegségek
Burgonyavész (Phytophthora infestans):
Tünetek: A leveleken szabálytalan alakú, vizenyős, sötétbarna foltok, nedves időben fehér penészgyep. A gumókon szürkésbarna, kemény foltok.
Védekezés: Ellenálló fajták használata, megelőző gombaölő szeres permetezés, jó levegőzés biztosítása, megfelelő térállás.
Alternáriás betegség (Alternaria solani):
Tünetek: Koncentrikus körökben elhelyezkedő sötétbarna foltok a leveleken, később a levelek elsárgulnak és elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó, ellenálló fajták, réztartalmú szerekkel való permetezés.
Társnövények
Kedvező társnövények
Borsó: Hasonlóan a babhoz, javítja a talaj nitrogénellátottságát
Káposztafélék: Jól kiegészítik egymást a talajigény szempontjából
Torma: Távol tartja a burgonyabogarat
Kerülendő társnövények
Paprika: Hasonló kórokozók támadják meg
Padlizsán: A burgonyafélék családjába tartozik, közös kártevők és betegségek
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért zöldülnek meg a burgonyagumók és fogyaszthatók-e?
A napfény hatására a gumók zöldülnek, ami fokozott szolanin-tartalommal jár. Ez az anyag mérgező, ezért a zöld részeket vastagon el kell távolítani, súlyosabb esetben a gumó fogyasztásra alkalmatlan.
Hogyan előzhető meg a gumók „elrugósodása”, üregesedése?
A jelenség oka leggyakrabban a szélsőséges vízellátás (hosszú szárazság után sok csapadék). Megelőzhető egyenletes öntözéssel és szerves anyagban gazdag talajjal, amely jobb vízmegkötő képességű.
Milyen gyakran lehet ugyanarra a területre burgonyát ültetni?
A betegségek és kártevők felszaporodása miatt legalább 3-4 éves vetésforgót érdemes tartani, azaz ugyanarra a területre legkorábban 3-4 év után kerüljön újra burgonya.