Brokkoli

Név és azonosítás
Latin név: Brassica oleracea var. italica
Növénycsalád: Keresztesvirágúak (Brassicaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári (bár kétnyári növény, zöldségként egynyáriként termesztjük)
Növekedési forma: Felálló szárú, bokros
Növekedési magasság/méret: 60-90 cm
Nehézségi szint: 3/5 (közepes nehézségű)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas, rendszeres öntözést igényel
Talajtípus: Tápanyagban gazdag, mélyrétegű, jó vízáteresztő
Talaj pH igény: Enyhén savas vagy semleges (pH 6,0-7,0)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagytűrő (-3°C-ig), de a fejlődő rózsákat károsítja a fagy
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Tavaszi termesztéshez: április közepétől, őszi termesztéshez: augusztus elején
Kiültetési időszak: Tavasszal a fagyok elmúltával, ősszel augusztus-szeptember
technika
Vetési mélység: 1-1,5 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-10 nap, 15-20°C optimális hőmérsékleten
Csírázási arány/sikeresség: 80-90%, friss vetőmag esetén
Térköz
Tőtávolság: 40-50 cm
Területigény: Egy tő számára kb. 0,25 m²
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerüljük a rózsák öntözését, a tövek alját öntözzük. A fejlődés során folyamatosan nedves talajt igényel, különösen a rózsaképzés időszakában
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, vegetációs időszakban komplex műtrágya vagy szerves eredetű folyékony trágyák
Trágyázás időzítése: Alaptrágyázás ültetés előtt, majd 3-4 hetente fejtrágyázás a vegetációs időszakban
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nem igényel támrendszert
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és sekély talajlazítás szükséges
Mulcsozás: Javasolt szalmával vagy komposzttal a talajnedvesség megőrzésére és a gyomok visszaszorítására
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Tavaszi vetésnél június-július, őszi vetésnél szeptember-november
Érés jelei: A rózsák tömöttek, a virágbimbók még zártak, élénkzöld vagy kékes-zöld színűek. A rózsák átmérője eléri a 10-15 cm-t
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 0-4°C közötti hőmérséklet, 95% körüli relatív páratartalom
Különböző tárolási módok: Frissen hűtőben tárolva (nedves konyharuhába csomagolva), blansírozás után fagyasztva, fermentálva
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Káposztalepke (Pieris brassicae)
Felismerés: Sárgászöld hernyók, melyek a leveleket rágják, szinte teljesen lerághatják a lombozatot. A kifejlett lepkék fehérek, a nőstények szárnyán fekete foltok láthatók.
Védekezés: Agryl fátyolfóliás takarás, természetes ellenségek (fürkészdarazsak) betelepítése, Bacillus thuringiensis tartalmú biológiai készítmények használata, kézzel történő összegyűjtés kisebb területen.
Földibolhák (Phyllotreta fajok)
Felismerés: Apró (2-3 mm), ugró mozgású fekete vagy csíkos bogarak, amelyek a fiatal növények leveleit lyuggatják, különösen száraz, meleg időben.
Védekezés: Rendszeres öntözés (száraz körülmények között aktívabbak), csapdázás ragadós sárga lapokkal, hamuszórás a növények köré, vegyszeres védekezés esetén piretroid hatóanyagú szerek.
Gyakori betegségek
Peronoszpóra (Peronospora parasitica)
Tünetek: A levelek felszínén sárgás foltok jelennek meg, a fonákon pedig fehéres-szürkés penészgyep. A beteg levelek idővel elszáradnak, a növény fejlődése lelassul.
Védekezés: Megelőzésként szellős ültetés, reggeli vagy kora délelőtti öntözés, réztartalmú szerek vagy engedélyezett gombaölő szerek alkalmazása időjárástól függően 7-14 naponként.
Alternáriás levélfoltosság (Alternaria brassicae)
Tünetek: Kerek, koncentrikus körökben rendeződő barnás vagy fekete foltok a leveleken, amelyek idővel összefolyhatnak. Súlyos esetben a levelek elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó betartása (3-4 év), ellenálló fajták választása, fertőzött növényi részek megsemmisítése, preventív gombaölő szerek alkalmazása.
Társnövények
Kedvező társnövények
Zeller: A káposztalepke ellen védi a növényt
Cékla: Jól kiegészítik egymást tápanyagigény szempontjából
Kamilla: Segíti a tápanyagok felvehetőségét, vonzza a hasznos rovarokat
Kerülendő társnövények
Eper: Negatívan befolyásolja a brokkoli növekedését
Paradicsom: Kölcsönösen gátolják egymás fejlődését
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért nyílik ki a brokkoli rózsa és válik sárgás színűvé?
A brokkoli rózsa kinyílása és sárgulása a túlérettség jele. Ez akkor fordul elő, ha későn takarítjuk be a termést, vagy ha a hőmérséklet tartósan magas. A brokkoli rózsákat még azelőtt kell betakarítani, hogy a virágbimbók kinyílnának. Ha már megjelentek a sárga virágok, a brokkoli íze keserűbbé válhat, de még fogyasztható.
Hogyan védhetem meg a brokkolit a forró nyári időszakban?
A brokkoli hűvösebb körülmények között fejlődik jobban, 15-20°C között. Forró nyári napokon használhatunk árnyékoló hálót, ami 30-40%-kal csökkenti a fény intenzitását. Fontos a rendszeres, bőséges öntözés, lehetőleg reggel vagy este. A talajtakarás (mulcsozás) segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és hűteni a talajt.
Miért sárgulnak a brokkoli alsó levelei?
Az alsó levelek sárgulásának több oka lehet. Természetes folyamat, hogy a növény fejlődése során az idősebb, alsó levelek elhalnak. Ha azonban túl sok levél sárgul egyszerre, az utalhat tápanyaghiányra (főleg nitrogénhiányra), túlöntözésre vagy alulöntözésre, illetve talajlakó kártevők jelenlétére. Ellenőrizzük a talaj nedvességét, és szükség esetén pótoljuk a hiányzó tápanyagokat komplex műtrágyával vagy szerves trágyával.