Borsikafű

Név és azonosítás
Latin név: Satureja hortensis
Növénycsalád: Ajakosok (Lamiaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári
Növekedési forma: Bokros, felálló szárú
Növekedési magasság: 20-40 cm
Nehézségi szint: 1/5 (könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes, szárazságtűrő
Talajtípus: Laza, jó vízáteresztő
Talaj pH igény: Semleges, enyhén lúgos (pH 6,5-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Nem télálló, egynyári növény
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: Április vége – május eleje
Kiültetési időszak: Május közepétől, fagyveszély elmúltával
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm mélyen
Csírázási idő és hőmérséklet: 8-14 nap, 18-22°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes, 70-80%
Térköz
Tőtávolság: 15-20 cm
Területigény: Közepes, jól elfér kisebb kertekben is
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Talajon át öntözzük, a levelek ne legyenek sokáig nedvesek
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Érett komposzt, szerves trágya
Trágyázás időzítése: Ültetés vagy vetés előtt a talajba dolgozva
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nincs szüksége támrendszerre
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés javasolt
Mulcsozás: Hasznos a talajnedvesség megőrzéséhez és a gyomosodás megelőzéséhez
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Június végétől a fagyokig folyamatosan
Érés jelei: Virágzás előtt a legerősebb az aromája, ekkor érdemes szedni
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: Frissen hűtőben papírtörlőbe csomagolva, szárítva sötét, száraz helyen légmentesen lezárva
Különböző tárolási módok: Szárítás, fagyasztás, olajban vagy ecetben való tartósítás
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Apró, zöld vagy fekete rovarok a növény fiatal hajtásain, a levelek torzulása, ragacsos felület a leveleken.
Védekezés: Csalánlé vagy fokhagyma permetezés, erős vízsugárral való lemosás, természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése.
Tripszek:
Felismerés: Ezüstös, apró pontszerű nyomok a leveleken, a levelek sárgulása, torzulása.
Védekezés: Ragadós sárga lapok kihelyezése, neem olaj vagy fokhagyma alapú permetezőszerek használata.
Gyakori betegségek
Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, növekedési rendellenességek.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása a jó légmozgás érdekében, szódabikarbónás permetezés (2 teáskanál/liter víz).
Fuzáriumos hervadás:
Tünetek: A növény fokozatos hervadása, sárgulása, a szárak alsó részének barnulása.
Védekezés: Megelőzés vetésforgóval, ellenálló fajták választása, fertőzött növények azonnali eltávolítása.
Társnövények
Kedvező társnövények
Káposzta: A borsikafű elriasztja a káposztaféléket támadó kártevőket.
Hagyma: Együtt jól fejlődnek, kiegészítik egymás növényvédő hatását.
Paradicsom: A borsikafű javítja a paradicsom ízét és távol tartja egyes kártevőit.
Kerülendő társnövények
Rozmaring: Létfeltételekért való versengés alakulhat ki közöttük.
Zsálya: Gátolhatják egymás fejlődését, nem javasolt közvetlen közelségük.
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miben különbözik a borsikafű (csombor) az oregánótól?
A borsikafű és az oregánó bár ugyanabba a növénycsaládba tartoznak, és aromájuk hasonló, mégis különböző növények. A borsikafű egynyári, míg az oregánó évelő. A borsikafű íze borsosabb, enyhén csípős, míg az oregánó aromája komplexebb. A borsikafű levelei keskenyebbek, hegyesebbek, mint az oregánó lekerekítettebb levelei.
Mikor és hogyan érdemes szedni a borsikafüvet?
A borsikafű leveleit virágzás előtt érdemes szedni, ekkor a legerősebb az aromája. Szedjük reggel, a harmat felszáradása után, de még a nagy meleg előtt. A friss hajtásvégeket vágjuk le, mindig hagyjunk meg 5-10 cm-t a növényből, hogy újra tudjon hajtani. Egyszerre csak a növény harmadát szedjük le, hogy ne gyengítsük le túlságosan.
Hogyan használhatom fel a borsikafüvet a konyhában?
A borsikafű kiváló fűszer babfélékhez, hüvelyesekhez, burgonyaételekhez és húsokhoz, különösen a vadhúsokhoz. Használható levesekbe, pörköltekbe, de salátákba és szószokba is. Frissen és szárítva egyaránt használható, szárítva 2-3-szor erősebb az íze. A mediterrán konyhák kedvelt fűszere, jól kombinálható más fűszernövényekkel, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a babérlevél.