Articsóka

Kezdőlap » Zöldségek » Articsóka
Articsóka

Név és azonosítás

Magyar név: Articsóka
Latin név: Cynara scolymus
Növénycsalád: Fészkesvirágzatúak (Asteraceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldségnövény
Életciklus: Évelő (hazánkban sokszor egynyáriként termesztik)
Növekedési forma: Erőteljes, bokros
Növekedési magasság/méret: 1-1,5 méter
Nehézségi szint: 4/5 (tapasztaltabb kertészeknek ajánlott)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, védett helyet igényel
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Középkötött, humuszban gazdag
Talaj pH igény: Semleges vagy enyhén lúgos (pH 6,5-7,5)
Fagytűrés/télállóság: Mérsékelten fagyálló (-10°C-ig)

időzítés

Vetési időszak: Február végétől március végéig (belső térben)
Palántázási időszak: Április közepétől május elejéig
Kiültetési időszak: Május közepétől, a fagyok elmúltával

technika

Vetési módszer: Előnevelés cserépben vagy szaporítóládában
Vetési mélység: 1-2 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 10-20 nap, 18-20°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes (60-70%)

Térköz

Sortávolság: 80-100 cm
Tőtávolság: 60-80 cm
Területigény: Jelentős, egy növény kb. 0,7-0,8 m² területet igényel

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes öntözést igényel, különösen a bimbók fejlődésekor
Speciális öntözési igények: Kerüljük a túlöntözést, de ne hagyjuk kiszáradni a talajt

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Magas tápanyagigényű növény
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya ültetés előtt, komplex műtrágya a tenyészidőszakban
Trágyázás időzítése: Ültetés előtt alaptrágyázás, majd 4-6 hetente fejtrágyázás

egyéb gondozási feladatok

Metszés: A termésszedés után a virágszárakat tőből el kell távolítani
Támrendszer igénye: Nem igényel támrendszert, de szeles területen hasznos lehet
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres gyommentesítés és talajlazítás szükséges
Mulcsozás: Ajánlott a talajnedvesség megtartása és a gyomosodás csökkentése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Vetéstől számítva 5-6 hónap
Betakarítási időszak: Júniustól szeptemberig
Érés jelei: A bimbók elérik a megfelelő méretet, a külső pikkelylevelek még zártak, de már húsosak

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Hűtőszekrényben 5-7 napig
Optimális tárolási feltételek: 0-4°C, 90-95% relatív páratartalom
Különböző tárolási módok: Frissen hűtőben, fagyasztva előfőzés után, olajban eltéve

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: A levelek fonákján és a növekedési pontokon megjelenő zöld vagy fekete tetvek, torzult levelek, mézharmat jelenléte.
Védekezés: Természetes ellenségek támogatása, erős vízsugárral lemosás, szükség esetén növényi alapú rovarölő szerek használata.


Csigák:
Felismerés: Nyálkás nyomok, kirágott levelek és hajtások, különösen hajnalban vagy este látható kártevők.
Védekezés: Csigacsapdák kihelyezése, talajfelszín szárazon tartása, környezetbarát csigaölő szerek alkalmazása.

Gyakori betegségek

Lisztharmat:
Tünetek: Fehér, lisztes bevonat a leveleken, később barnuló, elszáradó levelek.
Védekezés: Megfelelő térállás biztosítása, kénpor vagy szódabikarbóna oldat használata, fungicid kezelés súlyos esetben.


Szürkepenész:
Tünetek: Szürke, penészes bevonat a növény különböző részein, rothadó szövetek.
Védekezés: Szellős ültetés, a sérült részek eltávolítása, réztartalmú szerekkel permetezés.

Kedvező társnövények

Kapor: Vonzza a hasznos rovarokat
Napraforgó: Árnyékot és szélfogót biztosít
Borsó: Nitrogénnel gazdagítja a talajt
Kamilla: Elősegíti a növekedést és az egészséget

Kerülendő társnövények

Burgonya: Verseng a tápanyagokért és hasonló kórokozók támadhatják meg
Paradicsom: Hasonló betegségekre fogékonyak
Káposzta: Tápanyag-konkurens

Miért nem fejlődnek ki megfelelően az articsóka bimbók?
Az articsóka bimbók fejlődését több tényező akadályozhatja: nem elegendő tápanyag, vízhiány a kritikus időszakban, túl magas hőmérséklet vagy nem megfelelő fényviszonyok. Gondoskodjon rendszeres öntözésről és tápanyag-utánpótlásról, különösen a bimbók kialakulásának időszakában.


Hogyan készítsem elő az articsókát fogyasztásra?
Az articsóka előkészítéséhez vágja le a szárat, távolítsa el a külső, keményebb pikkelyleveleket és vágja le a bimbó tetejét. Ezután főzze citromos, sós vízben 30-40 percig, amíg a pikkelylevelek könnyen eltávolíthatók. A pikkelylevelek húsos alját és a bimbó közepén található szívet fogyasztjuk.


Alkalmas az articsóka konténeres termesztésre?
Igen, az articsóka termeszthető nagyméretű konténerben is, de figyelembe kell venni a növény méretét. Legalább 50-60 cm átmérőjű és mélységű edényt válasszon, biztosítson rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást. Konténerben nevelt növényeket télire védett helyre érdemes költöztetni vagy vastagon betakarni.