Almapaprika

Név és azonosítás
Latin név: Capsicum annuum var. grossum
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)
Általános jellemzők
Életciklus: Egynyári (melegebb éghajlaton évelőként is nevelhető)
Növekedési forma: Bokros, elágazó
Növekedési magasság: 40-80 cm
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)
Igények és feltételek
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízelvezetésű
Talaj pH igény: Enyhén savas-semleges (pH 5,8-6,8)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, minimum 10°C
Vetés és szaporítás
időzítés
Palántázási időszak: 6-8 hetes palánták
Kiültetési időszak: Május közepétől, a fagyveszély elmúltával
technika
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, 22-28°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes-magas, friss vetőmag esetén 80-90%
Térköz
Tőtávolság: 40-50 cm
Területigény: Közepes
Gondozás
Öntözés
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek öntözését, tőöntözés javasolt. Virágzáskor és terméséréskor különösen fontos az egyenletes vízellátás.
Tápanyag-utánpótlás
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya kiültetés előtt, termésérlelés idején káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya ültetéskor, majd 3-4 hetente folyékony szerves trágya a vegetációs időszakban
egyéb gondozási feladatok
Támrendszer igénye: Nagyobb termések esetén alacsony támrendszer segíthet
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyommentesen tartás
Mulcsozás: Javasolt a talajnedvesség megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében
Betakarítás
Betakarítás dőzítése
Betakarítási időszak: Júliustól októberig
Érés jelei: Fényes, sima felület, fajtára jellemző méret és szín elérése, kellemes aromás illat
Tárolás
Optimális tárolási feltételek: 7-10°C, 90-95% páratartalom
Különböző tárolási módok: Hűtőszekrényben, papírzacskóban vagy műanyag dobozban (nem légmentesen), fagyasztva (blansírozás után)
Kártevők és betegségek
Gyakori kártevők
Levéltetvek:
Felismerés: Levelek fonákján csoportosuló apró rovarok, torzult, besodródott levelek, mézharmat megjelenése.
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, csalánlé vagy szappanos víz permetezése, súlyosabb esetben növényvédőszerek.
Paprika-gyümölcslégy:
Felismerés: A termés felületén apró beszúrások, a termés belsejében fejlődő lárvák, rothadt foltok.
Védekezés: Sárga ragacslapok kihelyezése, rendszeres gyümölcsritkítás, fertőzött termések megsemmisítése.
Gyakori betegségek
Paprika mozaikvírus:
Tünetek: Levélen sárga-zöld mozaikos mintázat, torzult levelek, csökkenő termésmennyiség.
Védekezés: Megelőzés, rezisztens fajták választása, fertőzött növények azonnali eltávolítása, vektorok (levéltetvek) elleni védekezés.
Paprika alternáriás levélfoltossága:
Tünetek: Kezdetben apró, barna foltok a leveleken, később koncentrikus körökben terjednek, a levelek elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó alkalmazása, megelőző réztartalmú permetezés, fertőzött növényi részek eltávolítása.
Társnövények
Kedvező társnövények
Sárgarépa: Kölcsönösen előnyös társítás
Hagyma, fokhagyma: Távol tartja a kártevőket
Petrezselyem: Vonzza a hasznos rovarokat
Kerülendő társnövények
Bab, borsó: Tápanyag-konkurensek lehetnek
Káposzta: Nem kedvező a közös termesztésük
GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)
Miért nem fejlődnek ki rendesen az almapaprika termései?
A nem megfelelő termésképződés leggyakoribb oka a beporzás hiánya vagy a szélsőséges hőmérséklet. 30°C felett a virágok terméketlenné válhatnak. Segíthetünk kézi beporzással, és a növények árnyékolásával a hőségben.
Mikor és hogyan szedjük le az almapaprikát?
Az almapaprikát érdemes akkor leszedni, amikor elérte a fajtára jellemző méretét és színét. A szedéshez használjunk éles kést vagy metszőollót, és a szárnál vágjuk le, így kevésbé sérül a növény.
Hogyan előzhetem meg, hogy a termések napégést szenvedjenek?
A napégés megelőzésére fontos a folyamatos lombozat fenntartása. Erős napsütésben segíthet az árnyékoló háló használata. Soha ne kapáljunk mélyen a növény mellett, mert a gyökérsérülés miatti vízhiány fokozza a napégés veszélyét.