Almapaprika

Kezdőlap » Zöldségek » Almapaprika
Almapaprika

Név és azonosítás

Magyar név: Almapaprika
Latin név: Capsicum annuum var. grossum
Növénycsalád: Burgonyafélék (Solanaceae)

Általános jellemzők

Növénytípus: Zöldség
Életciklus: Egynyári (melegebb éghajlaton évelőként is nevelhető)
Növekedési forma: Bokros, elágazó
Növekedési magasság: 40-80 cm
Nehézségi szint: 2/5 (könnyen termeszthető)

Igények és feltételek

Fényviszony: Napos, teljes napfény
Vízigény: Közepes-magas
Talajtípus: Tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízelvezetésű
Talaj pH igény: Enyhén savas-semleges (pH 5,8-6,8)
Fagytűrés/télállóság: Fagyérzékeny, minimum 10°C

időzítés

Vetési időszak: Február közepétől április elejéig (beltéri előnevelés)
Palántázási időszak: 6-8 hetes palánták
Kiültetési időszak: Május közepétől, a fagyveszély elmúltával

technika

Vetési módszer: Palántanevelés beltéren, később kiültetés
Vetési mélység: 0,5-1 cm
Csírázási idő és hőmérséklet: 7-14 nap, 22-28°C
Csírázási arány/sikeresség: Közepes-magas, friss vetőmag esetén 80-90%

Térköz

Sortávolság: 60-70 cm
Tőtávolság: 40-50 cm
Területigény: Közepes

Öntözés

Öntözés gyakorisága és mennyisége: Rendszeres, egyenletes, heti 2-3 alkalommal, szárazság esetén gyakrabban. Vigyázzunk a túlöntözéssel!
Speciális öntözési igények: Kerüljük a levelek öntözését, tőöntözés javasolt. Virágzáskor és terméséréskor különösen fontos az egyenletes vízellátás.

Tápanyag-utánpótlás

Trágyázási igény: Közepes-magas tápanyagigény
Javasolt trágyatípusok: Szerves trágya kiültetés előtt, termésérlelés idején káliumban gazdag műtrágya
Trágyázás időzítése: Alaptrágya ültetéskor, majd 3-4 hetente folyékony szerves trágya a vegetációs időszakban

egyéb gondozási feladatok

Metszés: Általában nem szükséges, de az oldalhajtások ritkítása növelheti a termésmennyiséget
Támrendszer igénye: Nagyobb termések esetén alacsony támrendszer segíthet
Talajlazítás, gyomlálás: Rendszeres kapálás, gyommentesen tartás
Mulcsozás: Javasolt a talajnedvesség megőrzése és a gyomosodás csökkentése érdekében

Betakarítás dőzítése

Tenyészidő/érési idő: Kiültetéstől számítva 60-90 nap
Betakarítási időszak: Júliustól októberig
Érés jelei: Fényes, sima felület, fajtára jellemző méret és szín elérése, kellemes aromás illat

Tárolás

Tárolhatóság időtartama: Hűtve 1-2 hét
Optimális tárolási feltételek: 7-10°C, 90-95% páratartalom
Különböző tárolási módok: Hűtőszekrényben, papírzacskóban vagy műanyag dobozban (nem légmentesen), fagyasztva (blansírozás után)

Gyakori kártevők

Levéltetvek:
Felismerés: Levelek fonákján csoportosuló apró rovarok, torzult, besodródott levelek, mézharmat megjelenése.
Védekezés: Természetes ellenségek (katicabogarak) betelepítése, csalánlé vagy szappanos víz permetezése, súlyosabb esetben növényvédőszerek.


Paprika-gyümölcslégy:
Felismerés: A termés felületén apró beszúrások, a termés belsejében fejlődő lárvák, rothadt foltok.
Védekezés: Sárga ragacslapok kihelyezése, rendszeres gyümölcsritkítás, fertőzött termések megsemmisítése.

Gyakori betegségek

Paprika mozaikvírus:
Tünetek: Levélen sárga-zöld mozaikos mintázat, torzult levelek, csökkenő termésmennyiség.
Védekezés: Megelőzés, rezisztens fajták választása, fertőzött növények azonnali eltávolítása, vektorok (levéltetvek) elleni védekezés.


Paprika alternáriás levélfoltossága:
Tünetek: Kezdetben apró, barna foltok a leveleken, később koncentrikus körökben terjednek, a levelek elszáradnak.
Védekezés: Vetésforgó alkalmazása, megelőző réztartalmú permetezés, fertőzött növényi részek eltávolítása.

Kedvező társnövények

Bazsalikom: Természetes rovarriasztó, javítja a paprika ízét
Sárgarépa: Kölcsönösen előnyös társítás
Hagyma, fokhagyma: Távol tartja a kártevőket
Petrezselyem: Vonzza a hasznos rovarokat

Kerülendő társnövények

Burgonyafélék: (paradicsom, burgonya) Hasonló betegségek veszélye miatt
Bab, borsó: Tápanyag-konkurensek lehetnek
Káposzta: Nem kedvező a közös termesztésük

Miért nem fejlődnek ki rendesen az almapaprika termései?
A nem megfelelő termésképződés leggyakoribb oka a beporzás hiánya vagy a szélsőséges hőmérséklet. 30°C felett a virágok terméketlenné válhatnak. Segíthetünk kézi beporzással, és a növények árnyékolásával a hőségben.


Mikor és hogyan szedjük le az almapaprikát?
Az almapaprikát érdemes akkor leszedni, amikor elérte a fajtára jellemző méretét és színét. A szedéshez használjunk éles kést vagy metszőollót, és a szárnál vágjuk le, így kevésbé sérül a növény.


Hogyan előzhetem meg, hogy a termések napégést szenvedjenek?
A napégés megelőzésére fontos a folyamatos lombozat fenntartása. Erős napsütésben segíthet az árnyékoló háló használata. Soha ne kapáljunk mélyen a növény mellett, mert a gyökérsérülés miatti vízhiány fokozza a napégés veszélyét.