Május a veteményeskert egyik legintenzívebb időszaka. A talaj már kellően felmelegedett, a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác – május 12-14.) elmúltával pedig a hidegtől már nem kell tartanunk. Ez az időszak ideális számos zöldségféle vetésére és palántázására, miközben a korábban vetett növények gondozása és a kártevők elleni védelem is fontos feladattá válik. A hosszabbodó nappalok és a melegebb hőmérséklet hatására a növények gyors fejlődésnek indulnak, így ebben a hónapban különösen fontos a rendszeres odafigyelés és a megfelelő gondozás.

Vetési munkálatok

Közvetlen vetés a szabadföldbe

Májusban számos zöldségféle vethető közvetlenül a szabadföldi ágyásokba. Ezek a növények már nem érzékenyek az esetleges kisebb éjszakai lehűlésekre, és a talaj hőmérséklete is megfelelő a csírázásukhoz.

A hónap első felében még vethetünk borsót, bár ez már az utolsó lehetőség a tavaszi vetésre. A borsót 3-4 cm mélyre vessük, és ügyeljünk arra, hogy a sorok között legalább 30-40 cm távolság legyen a jó szellőzés érdekében.

A babot csak a fagyosszentek után, május közepétől kezdjük vetni, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 12-14°C fölé emelkedik. A bokorbab vetési mélysége 3-4 cm, míg a futóbabnál 4-5 cm is lehet. A bokorbab sorainak távolsága 40-50 cm, a tövek távolsága pedig 10-15 cm legyen. A futóbabhoz építsünk támrendszert még a vetés előtt!

Május kiváló időszak a kukorica vetésére is. A szemeket 4-5 cm mélyre ültessük, a sorok között 70-80 cm, a tövek között pedig 30-40 cm távolságot tartva. A kukorica megporzása miatt érdemes legalább 4-5 sort egymás mellé vetni.

Ez a hónap ideális a különböző tökfélék (sütőtök, cukkini, uborka, patisszon) vetésére is. Ezek számára fészkeket alakítsunk ki 100-150 cm távolságra egymástól, és minden fészekbe 2-3 magot vessünk 2-3 cm mélyre. Később a gyengébb növényeket távolítsuk el, és csak a legerősebbet hagyjuk meg.

Gyökérzöldségek másodvetése

Május a megfelelő időszak a gyökérzöldségek úgynevezett másodvetésére is. Ilyenkor újra vethetünk sárgarépát, petrezselymet, céklát és retket. A sárgarépa és a petrezselyem vetési mélysége 1-1,5 cm, a sortávolság 25-30 cm legyen. A cékla vetési mélysége 2-3 cm, a sorok között 35-40 cm távolságot tartsunk. A retket sekélyen, 1 cm mélyre vessük, a sorok között 15-20 cm távolsággal.

Palántázási munkák

Május a legfontosabb palántázási időszak a veteményeskertben. A fagyosszentek elmúltával (május 15. után) nyugodtan kiültethetjük a melegigényes zöldségfélék palántáit.

A paradicsom palántáit 40-50 cm tőtávolságra ültessük, a sorok között hagyjunk 70-80 cm távolságot. Ültetéskor a palántákat a sziklevelekig ültessük a földbe, így több járulékos gyökeret fejlesztenek. A nagyobb típusú paradicsomfajták mellé rögtön helyezzünk támasztékot.

A paprika palántáit 30-40 cm tőtávolságra, a sorokat 50-60 cm távolságra ültessük. A paprika nem szereti a mély ültetést, vigyázzunk, hogy csak annyira kerüljön a földbe, amennyire a cserépben is volt.

A padlizsán (más néven tojásgyümölcs) hasonló térállást igényel, mint a paprika: 40×60 cm ültetési távolságot biztosítsunk számára.

A káposztafélék közül a nyári fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol és brokkoli palántáit is kiültethetjük májusban. A fejeskáposzta és kelkáposzta 40×50 cm, a karfiol és brokkoli 50×60 cm térállást igényel.

Növényápolási munkálatok

Öntözés

Májusban már kiemelt figyelmet kell fordítanunk a rendszeres öntözésre. A fiatal növények és a frissen kiültetett palánták különösen érzékenyek a vízhiányra. Az öntözést lehetőleg a reggeli vagy esti órákban végezzük, elkerülve a tűző napot, hogy minimalizáljuk a párolgási veszteséget.

A frissen vetett magágyakat naponta finom porlasztással öntözzük, ügyelve arra, hogy ne mossuk ki a magokat. A palántákat az első héten naponta, majd hetente 2-3 alkalommal alaposan öntözzük. A kifejlett növényeknél már ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel öntözzünk, hogy a víz a mélyebb gyökerekhez is lejusson.

Az uborkát, paradicsomot, paprikát és a tökféléket különösen fontos rendszeresen öntözni, mivel ezek vízigényes növények. A gyökérzöldségeknél azonban mérsékeltebb öntözést alkalmazzunk, mivel a túl sok víz a gyökerek repedéséhez vezethet.

Gyomirtás és talajlazítás

A melegedő időben a gyomok növekedése is felgyorsul. Rendszeresen végezzünk kapálást vagy kézi gyomlálást, különösen az ültetést vagy vetést követő első hetekben. A kapálás nemcsak a gyomok eltávolítását szolgálja, hanem a talaj felső rétegének lazítását is, ami segíti a levegőzést és a vízbeszivárgást.

A sorközöket sekélyen kapáljuk meg, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a kultúrnövények gyökereit. A kapálást lehetőleg száraz időben végezzük, hogy a kikapált gyomok könnyebben elszáradjanak.

Érdemes megfontolni a mulcsozást is, amely segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomok visszaszorításában. Mulcsként használhatunk szalmát, fűnyesedéket, komposztot vagy speciális mulcsfóliát.

Tápanyag-utánpótlás

Májusban már szükségessé válhat a növények tápanyag-utánpótlása, különösen a nagy tápanyagigényű zöldségeknél, mint a paradicsom, paprika, uborka vagy a káposztafélék.

A palántázott növényeknél az ültetést követő második héttől kezdhetjük a tápoldatozást, kezdetben hígabb, majd fokozatosan erősebb oldattal. A lombtrágyázás is hatékony lehet ebben az időszakban, különösen a mikroelem-hiány megelőzésére.

A szerves trágyázásra kiváló lehetőség a növények sorközeinek komposzttal való feltöltése. Ez nemcsak tápanyagot biztosít, hanem segít a talajnedvesség megőrzésében is.

Támrendszerek kiépítése

A futónövények számára idejében gondoskodjunk megfelelő támrendszerről. A futóbab, borsó, uborka és a magasra növő paradicsomfajták mind igénylik a támasztékot.

A paradicsom mellé helyezzünk karót vagy építsünk huzalos támrendszert, és a növények növekedésével párhuzamosan rendszeresen kössük fel a szárakat. Az uborkánál és a futóbabnál rácsot vagy hálót biztosítsunk, amelyen könnyen felkapaszkodhatnak.

A támrendszerek kiépítésével nemcsak a növények egészséges fejlődését segítjük, hanem megkönnyítjük a gondozási munkákat és a későbbi betakarítást is.

Növényvédelmi feladatok

Kártevők elleni védelem

Májusban már számos kártevő megjelenik a veteményeskertben. A levéltetvek, földibolhák, kabócák, burgonyabogarak mind aktívvá válnak a melegebb időben.

A megelőzés egyik leghatékonyabb módja a vegyes ültetés, ahol a különböző növényfajok egymás védelmét szolgálják. Például ültessünk büdöskét a paradicsom közelébe, vagy fokhagymát a káposztafélék mellé.

A kártevők gyérítésére használhatunk házi készítésű növényi főzeteket is. A csalán-, fokhagyma- vagy dohányfőzet permetezése hatásos lehet a levéltetvek és más rovarok ellen. Súlyosabb fertőzés esetén alkalmazzunk biológiai védekezést, például Bacillus thuringiensis készítményeket a hernyók ellen.

Betegségek megelőzése

A betegségek megelőzése szempontjából is fontos a rendszeres kerti ellenőrzés. Figyeljük a növények leveleit, és az első tünetek megjelenésekor azonnal cselekedjünk.

A növények megfelelő térállása, a reggeli öntözés és a jó levegőzés mind hozzájárulnak a gombabetegségek megelőzéséhez. A beteg növényi részeket azonnal távolítsuk el a kertből, és semmisítsük meg, ne kerüljenek a komposztba!

Egyéb májusi teendők

Vetésforgó betartása

Amennyiben most kezdünk neki a veteményes kialakításának, vegyük figyelembe a vetésforgó alapelveit. Ne ültessünk azonos növénycsaládba tartozó zöldségeket ugyanarra a helyre, ahol az előző évben is termesztettük őket. A helyes vetésforgó segít a talajuntság és a növényspecifikus betegségek elkerülésében.

Másodnövények tervezése

Májusban már érdemes gondolni a nyár végi másodvetésekre is. Tervezzük meg, hogy a korán lekerülő zöldségek (például borsó, korai saláta) helyére mit fogunk ültetni. Jó másodnövény lehet a cékla, retek, spenót vagy a különböző salátafélék.

Betakarítás

A hónap folyamán már betakaríthatjuk az első terméseket is. A hónapos retek, a korai saláták, a sóska, a spenót és a zöldhagyma már kínálja magát. A fokhagyma és a vöröshagyma fiatal, zsenge példányait is felhasználhatjuk már. Az epernek is megkezdődik az érése a hónap második felében.

Összefoglalás

A május a veteményeskertben a legmozgalmasabb időszakok egyike. A fagyosszentek elmúltával már a melegigényes növények is biztonságban kiültethetők. A rendszeres öntözés, gyomirtás, talajlazítás és tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen a növények egészséges fejlődéséhez. A kártevők és betegségek elleni védekezésre is fordítsunk kiemelt figyelmet, lehetőleg környezetbarát módszerekkel. A hónap végére már az első termések betakarításának örömét is élvezhetjük, miközben folyamatosan gondoskodunk a következő hónapok zöldségellátásáról.